Ενημερωτική εκδήλωση για την διαδικασία του Κτηματολογίου στη Ροδόπη, τα θέματα και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία, τις ενδεχόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις των πολιτών, αλλά και ενημέρωση για ποια έγγραφα χρειάζονται, θα πραγματοποιήσει στις 18:30 στο Πολυλειτουργικό Κομοτηνής, ο Σύλλογος Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών (ΑΤΜ) Ροδόπης.
Τα προβλήματα θα προκύπτουν απο τη διαδικασία και είναι καλό θα έλθουν οι πολίτες να γνωρίζουν τι τους περιμένει και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, ως προς τα έγγραφα, αλλά και τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν για να αποφύγουν ταλαιπωρία και περιττά έξοδα στο μέλλον.
Ο Σύλλογος απέστειλε πρόσκληση σε όλους τους Δήμους της Ροδόπης. Μέχρι στιγμής ανταποκρίθηκαν ο Δήμος Ιάσμου-η εκδήλωση έγινε στις 10 Ιανουαρίου-ο Δήμος Κομοτηνής με την εκδήλωση να λαβαίνει χώρα αύριο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΤΜ, Ροδόπης, Παναγιώτη Μουζακίδη, ενημερωτικές εκδηλώσεις θα γίνουν σε Ξυλαγανή και Σάππες, του Δήμου Μαρώνειας-Σαππών.
Εκκρεμεί προς το παρόν η απάντηση από το Δήμο Αρριανών.
Παραθέτουμε τα κυριότερα προβλήματα που έχουν εντοπισθεί στην διαδικασία του Κτηματολογίου:
Το Κτηματολόγιο τρέχει για τα υπόλοιπα του Νομού Ροδόπης, από τις 10 Δεκεμβρίου 2018.
Αξίζει να αναφερθεί πως μέσω του Κτηματολογίου θα ξεκαθαρίσουν πολλά θολά σημεία σε σχέση με κληρονομικά ζητήματα οικογενειών που τα έχουν αμελήσει, εσκεμμένα ή μη, ενώ θα γίνει ξεκαθάρισμα και σε πολλά πράγματα σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Στην συνέντευξη τύπου που κάλεσε ο ΑΤΜ Ροδόπης, ο πρόεδρος, Παναγιώτης Μουζακίδης, παρουσίασε στους Δημοσιογράφους και ΜΜΕ της περιοχής την κατάσταση που αντιμετωπίζει τώρα ο σύλλογος, του οποίου είναι και ένα από τα βασικά επιστημονικά αντικείμενα του.
Ο κ. Μουζακίδης, στάθηκε και σε προβλήματα που προκύπτουν και τα οποία επιφέρουν νέα οικονομικά βάρη στους πολίτες.
Όπως π.χ. κάποιες περιοχές εμφανίζονται σε διαφορετικές δημοτικές / κοινοτικές ενότητες στη βάση δεδομένων το κτηματολογίου ενώ στην πραγματικότητα (ΕΛ.ΣΤΑΤ) ανήκουν στην ίδια δημοτική / κοινοτική ενότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα άδικα να επιβαρύνεται οικονομικά ο πολίτης.
Προκύπτουν ζητήματα σχετικά με απαλλοτριωμένες εκτάσεις οι οποίες δεν έχουν μεταγραφεί στο οικείο υποθηκοφυλακείο.
Έρχονται «σε αντίθεση» τα Νομικά όρια με τα Τοπογραφικά όρια.
Υπάρχουν παλαιοί τίτλοι χωρίς τοπογραφικά διαγράμματα, τίτλοι με αμφιβόλου ποιότητας με λάθη στην αναγραφή Δικαιωμάτων.
Καταγράφονται πολλές περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.
Οι κάτοχοι ή οι έχοντες δικαιώματα σε Γη και ακίνητο το δηλώνουν ΟΛΟΙ. Μάλιστα με τα ακριβή ποσοστά των δικαιωμάτων, είτε το αγόρασαν, είτε είναι από κληρονομιά.
Αν δεν υπάρχουν έγγραφα για την χρήση ενός ακινήτου ή ενός αγροτεμαχίου, υπάρχει η λύση της Χρησικτησίας, για εκείνη την περίπτωση που ο πολίτης το δουλεύει χρόνια. Για πολλές περιπτώσεις ο Ανάδοχος του Κτηματολογίου θα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την υπάρχουσα κατάσταση και τα υπόλοιπα αν πρόκειται για αγροτεμάχιο, ή οικόπεδο θα είναι αντικείμενο αστικής διαφοράς.
Σε περίπτωση επίκλησης χρησικτησίας, θα πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά έγγραφα όπως παλιοί λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευσης, στοιχεία από ΟΠΕΚΕΠΕ, το έντυπο του Ε9 και άλλα.
Για την διαδικασία του Κτηματολογίου θα πρέπει οι πολίτες να ξέρουν πως θα πρέπει να έχουν έγγραφα που να προσδιορίζουν με ακρίβεια και αξιοπιστία, το σχήμα, τη θέση και το εμβαδόν του ακινήτου ή της έκτασης που θέλουν να δηλώσουν, στοιχεία τα οποία συνιστούν ένα αξιόπιστο τοπογραφικό διάγραμμα.
Τα στοιχεία αυτά του Κτηματολογίου θα τα αξιοποιήσει και το Υπουργείο Οικονομικών.
Κάτι που σημείωσε με ενδιαφέρον ο κ. Μουζακίδης είναι πως τα στοιχεία θα αναρτηθούν μόνο μια φορά!!!