Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το Πρόγραμμα Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ). .Με την ΚΥΑ καθορίζεται - μεταξύ άλλων - ο σκοπός του προγράμματος, οι φορείς ελέγχου, τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στις εγκαταστάσεις κ.ά.
Άρθρο 1
Διάρκεια - Σκοποί - Στόχοι
Με την παρούσα απόφαση:α) Εγκρίνεται η εφαρμογή του Προγράμματος Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ) σε όλη την Ελληνική Επικράτεια για το έτος 2019.β) Καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του Προγράμματος Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ) σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 999/2001, όπως τροποποιήθηκε τελευταία και ισχύει.Σκοποί του προγράμματος είναι:α) Η προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στη χώρα, με την αποτροπή της εισόδου του αιτιολογικού παράγοντα της ΣΕΒ στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου και των ζώων.β) Η διατήρηση του καθεστώτος της χώρας ως «ελεγχόμενου κινδύνου ως προς τη ΣΕΒ» και εν συνεχεία η βελτίωση αυτού σε «αμελητέου κινδύνου», όπως αυτό αξιολογείται βάσει των οριζόμενων στο κεφάλαιο Γ του παραρτήματος II του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 999/2001, από το Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών (ΟΙΕ).Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών οι επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι:α) Η συστηματική έρευνα και η έγκαιρη εργαστηριακή διάγνωση, με την εφαρμογή κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών, της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ) στο ζωικό πληθυσμό της χώρας.β) Η επαγρύπνηση για τον έγκαιρο εντοπισμό όλων των κλινικών υποψιών και η συστηματική κλινική, επιδημιολογική και εργαστηριακή διερεύνηση αυτών.γ) Επί θετικού αποτελέσματος, η εξάλειψη της διαπιστωθείσας εστίας ΣΕΒ, καθώς και ο έλεγχος και η αποτροπή εισόδου του αιτιολογικού παράγοντα της ΣΕΒ στη διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου και των ζώων.
Άρθρο 2
Ορισμοί
Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης ισχύουν οι ορισμοί του άρθρου 3 και του παραρτήματος Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 999/2001, όπως τροποποιήθηκε τελευταία και ισχύει, και ειδικότερα:α) Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες (ΜΣΕ) είναι όλες οι Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες πλην εκείνων που προσβάλλουν τον άνθρωπο.β) Σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών (ΣΕΒ) είναι η περίπτωση Μεταδοτικής Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας (ΜΣΕ) η οποία εμφανίζεται στα βοοειδή. Ο αιτιολογικός παράγοντας είναι η πρωτεΐνη Prion που ομοιάζει προς αυτήν που προκαλεί την Τρομώδη Νόσο στα μικρά μηρυκαστικά.γ) Ζώα "Κλάσης" (cohort) είναι μία ομάδα βοοειδών η οποία περιλαμβάνει:
αα) τα ζώα που γεννήθηκαν στο ίδιο κοπάδι με το ασθενές βοοειδές κατά τους δώδεκα μήνες πριν ή μετά την ημερομηνία γέννησης του ασθενούς ζώου και
ββ) τα ζώα που οποιαδήποτε στιγμή, κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, εκτράφηκαν μαζί με ασθενές βοοειδές, κατά το πρώτο έτος της ζωής του.
δ) Αυτόχθονο Κρούσμα ΣΕΒ είναι το κρούσμα Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών για το οποίο δεν έχει αποδειχθεί σαφώς ότι οφείλεται σε μόλυνση πριν από την εισαγωγή του ζωντανού ζώου.
ε) Κρούσμα ΣΕΒ είναι το κρούσμα που έχει επιβεβαι-ωθεί σε εργαστήριο εθνικής αναφοράς, σύμφωνα με τις μεθόδους και τα πρωτόκολλα που αναφέρονται στο σημείο 3.1 α) και β) του κεφαλαίου Γ του Παραρτήματος Χ του Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 999/2001.στ) Κρούσμα Κλασικής ΣΕΒ είναι το κρούσμα ΣΕΒ που ταξινομείται ως τέτοιο σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται από τη μέθοδο του εργαστηρίου αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ταξινόμηση των παθογόνων παραγόντων των ΜΣΕ που απομονώνονται στα βοοειδή.
ζ) Κρούσμα Άτυπης ΣΕΒ είναι το κρούσμα ΣΕΒ που δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως κρούσμα κλασικής ΣΕΒ σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται από τη μέθοδο του εργαστηρίου αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ταξινόμηση των παθογόνων παραγόντων των ΜΣΕ που απομονώνονται στα βοοειδή.
η) Ως Ενεργητική επιτήρηση ορίζεται η επιτήρηση η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο των ζώων για τα οποία δεν έχει δηλωθεί υποψία ότι έχουν προσβληθεί από ΜΣΕ, δηλαδή υγιή ζώα που προορίζονται για σφαγή για ανθρώπινη κατανάλωση, ζώα που οδηγούνται σε επείγουσα σφαγή, ζώα για τα οποία προέκυψαν ευρήματα κατά τον προ της σφαγής έλεγχο (ante mortem), νεκρά ζώα (ανεξαρτήτως αιτίας θανάτου), ζώα που οδηγούνται σε υποχρεωτική θανάτωση λόγω εμφάνισης κρούσματος ΣΕΒ προκειμένου να προσδιορισθούν η εξέλιξη και ο επιπολασμός της ΣΕΒ σε ολόκληρη την Χώρα ή μια περιοχή.
θ) Ως Παθητική Επιτήρηση ορίζεται η επιτήρηση η οποία περιλαμβάνει τη δήλωση όλων των ζώων για τα οποία υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί από ΜΣΕ και τον υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο αυτών, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ΜΣΕ δεν μπορούν να αποκλεισθούν με κλινική διερεύνηση.
ι) Υποψία ΜΣΕ τίθεται όταν ένα ζωντανό, σφαγμένο ή νεκρό ζώο παρουσιάζει ή έχει παρουσιάσει νευρολογικές διαταραχές ή διαταραχές της συμπεριφοράς ή προοδευτική υποβάθμιση της γενικής του κατάστασης που συνδέεται με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, και για το οποίο οι πληροφορίες που συλλέγονται από την κλινική εξέταση, την ανταπόκριση σε θεραπευτική αγωγή, τη νεκροψία - νεκροτομή και την εργαστηριακή εξέταση πριν ή μετά τον θάνατο, δεν επιτρέπουν άλλη διάγνωση. Επιπλέον, υποψία ΜΣΕ τίθεται και επί θετικού αποτελέσματος μιας ειδικής ταχείας ανοσολογικής δοκιμής
.ια) Ταχείες Δοκιμές είναι οι διαγνωστικές μέθοδοι που περιγράφονται στο Παράρτημα Χ του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 999/2001, καθώς και στο Παράρτημα Ι της πα-ρούσας, τα αποτελέσματα των οποίων γίνονται γνωστά εντός 24 ωρών.
ιβ) Εγχειρίδιο Οδηγιών Εφαρμογής του Προγράμματος της ΣΕΒ είναι το ειδικό έντυπο υλικό του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων που περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και τα υποδείγματα εγγράφων που απαιτούνται για την τεκμηρίωση της εφαρμογής του Προγράμματος ΣΕΒ.
Δείτε εδώ την ΚΥΑ.