Ανακοίνωση του αντιπροέδρου του ΣΕΚ
Τσομπάνου Χρήστου
Αφού φρόντισαν ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες να οδηγήσουν στο χείλος της καταστροφής την αιγοπροβατοτροφία, µε τη δραµατική µείωση των τιµών παραγωγού στο γάλα, τώρα επιχειρούν να κάνουν τα ίδια στην πολύπαθη αγελαδοτροφία.
Ήδη από το Γενάρη άρχισε σταθερά πτώση τιμών από τις γαλακτοβιομηχανίες στις τιμές του παραγωγού η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα οι μονάδες, να έχουν κατά μέσο όρο απώλεια στην τιμή του λίτρου περίπου 2 - 3 λεπτά.
Η Ελληνική αγελαδοτροφία βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση και συρρικνώνεται επικίνδυνα σε αριθμό μονάδων, σε όγκο παραγωγής, σε αριθμό ζώων. Υπενθυμίζουμε ότι ο αριθμός των αγελαδοτρόφων της χώρα μας μειώνεται δραματικά κάθε χρόνο. Έτσι από 8.640 εκμεταλλεύσεις το γαλακτοκομικό έτος 2003-2004 εγκατέλειψε το 63% το 2015-2016.
Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, σήμερα βρίσκεται στους 600.000 τόνους περίπου ενώ οι ανάγκες της χώρας μας σε γάλα και τυροκομικά είναι 1.350.000 τόνοι. Παράλληλα οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι είναι εκτεθειμένοι σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, πιέσεων και αυξημένης μεταβλητότητας τιμών.
Χωρίς άμεσα μέτρα από την πολιτεία, όπως αυστηροί έλεγχοι για την πάταξη των «ελληνοποιήσεων», αναθεώρηση του άρθρου 82 του Κ.Τ.Π. για το ελληνικό γιαούρτι, υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα, κινδυνεύουν και οι αγελαδοτρόφοι να βρεθούν στην τραγική κατάσταση που βιώνουν σήμερα, οι αιγοπροβατοτρόφοι.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις