Τη συνέχιση του αγώνα τους, με αίτημα τη διάσωση του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας και της τευτλοκαλλιέργειας στον Έβρο, προανήγγειλαν οι εκπρόσωποι των τευτλοκαλλιεργητών, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας, με πρωτοβουλία της νεοσύστατης Συντονιστικής Επιτροπής τους.
Στην κινητοποίηση απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, φορέων, παρατάξεων και συνδυασμών, που επεσήμαναν ότι η λειτουργία του εργοστασίου και η καλλιέργεια τεύτλου αποτελούσαν επί δεκαετίες πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, και πρότειναν την εντατικοποίηση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, σε κλίμα ομοθυμίας και ενότητας, ώστε να αποτραπεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός κλεισίματος της Βιομηχανίας και εγκατάλειψης της τευτλοκαλλιέργειας.
Στο ψήφισμά τους, οι τευτλοκαλλιεργητές, εκτός από το κυρίαρχο αίτημα συνέχισης λειτουργίας του εργοστασίου Ορεστιάδας, προτάσσουν και τα ζητήματα των πληρωμών τους, τόσο για τα ασυγκόμιστα του 2017 όσο και για την παραγωγή του 2018.
Στον χώρο της συγκέντρωσης, στην κεντρική πλατεία της πόλης, βρίσκονταν συμβολικά και δύο μεγάλες τευτλοεξαγωγικές μηχανές, θυμίζοντας σε όλους ότι η περιοχή του Έβρου διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο τέτοιου είδους αγροτικών μηχανημάτων σε όλη την Ελλάδα, γιατί ο νομός και η οικονομία του στηρίχτηκαν, σε μεγάλο βαθμό, στην καλλιέργεια του τεύτλου και στο εργοστάσιο, που λειτουργεί στην Ορεστιάδα από το 1975.
Για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την τευτλοκαλλιέργεια ενημέρωσε τους παραγωγούς ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Έβρου, Πρόδρομος Προϊκάκης που δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τη “σιωπηρή παράταση”, όπως είπε, που δόθηκε μέχρι τις 20 Απριλίου για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το πού θα καλλιεργηθούν φέτος τεύτλα. “Εάν φτάσουμε σε αυτό το διάστημα, όλο και περισσότερο για κλειστά εργοστάσια θα μιλάμε, και τευτλοπαραγωγούς δε θα βρουν”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τις πληρωμές των ασυγκόμιστων του 2017 αλλά και της παραγωγής του 2018, ο κ. Προϊκάκης μετέφερε στους τευτλοπαραγωγούς την πληροφόρηση ότι “για να ξεκινήσει η διαδικασία των πληρωμών αυτών, επειδή θα υπάρχει και κρατική χρηματοδότηση, πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί σε ποιον τελικά θα καταλήξει το ζήτημα της ΕΒΖ, δηλαδή σε επενδυτή ή στην Τράπεζα Πειραιώς. Το δεύτερο σενάριο το απεύχονται και οι παραγωγοί και η κυβέρνηση…”, σημείωσε ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών του Έβρου. Αναφορικά με το μέλλον του εργοστασίου της Ορεστιάδας, ο ίδιος υποστήριξε ότι “κανείς δεν το έχει στο πρόγραμμά του”, και πρόσθεσε ότι “όσες φορές τίθεται το θέμα, γίνεται λόγος για απαξιωμένο εργοστάσιο, ενεργειακά κοστοβόρο και άλλα τέτοια, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι στην Ορεστιάδα δε συμφέρει να υπάρχει τευτλοκαλλιέργεια. Εμείς τους λέμε ότι όχι μόνο δε θα τους αφήσουμε, αλλά θα τους αποδείξουμε ότι το εργοστάσιο είναι από τα πιο εκσυγχρονισμένα που υπάρχουν σήμερα”, κατέληξε στον χαιρετισμό του ο κ. Προϊκάκης.
Παρών στη συγκέντρωση και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, που μετέφερε μήνυμα ενότητας στους τευτλοπαραγωγού, τονίζοντας πως “το να χαθεί ένα εργοστάσιο από την περιοχή του βορείου Έβρου, δεν αφορά μόνο τους αγρότες ή μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά αφορά όλο τον νομό, και θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι έχει μείνει πλέον στον Έβρο, να δούμε την κατάσταση που υπάρχει στα χωριά μας, και αυτόν τον προβληματισμό να τον βγάλουμε με μία φωνή όλοι μαζί…Φτάνει πια, δεν πάει άλλο…” είπε συγκεκριμένα ο κ. Αλεξανδρής.
Την εκτίμηση ότι “όλες οι διοικήσεις των τελευταίων ετών ήταν εχθρικές προς το εργοστάσιο της Ορεστιάδας” εξέφρασε ο γεωπόνος του ζαχαρουργείου, Δημήτρης Φωτιάδης, κρίνοντας από τους “διάφορους χειρισμούς, όπως για την προμήθεια φαρμάκων, σπόρων και τον χρόνο συγκομιδής”. Ο κ. Φωτιάδης θύμισε ότι “το εργοστάσιο, μέχρι πριν κάποια χρόνια, έδινε εισόδημα σε 6.000 αγροτικές οικογένειες του Έβρου, που υπέγραφαν συμφωνητικά για να καλλιεργήσουν τεύτλα. Σε τευτλοεξαγωγικές μηχανές ήμασταν πρώτοι στην Ελλάδα, με περισσότερες από 150, και μην ξεχνάμε τα μεταφορικά οχήματα, τα σπαρτικά και ψεκαστικά μηχανήματα. Ο οικονομικός κύκλος ήταν τεράστιος, άγγιζε τα 40 εκ. ευρώ περίπου…”. Ανέφερε, τέλος πως “επιθυμία υπάρχει από τους αγρότες να σπείρουν φέτος τεύτλα, όμως, μέχρι και σήμερα, καμία απολύτως προετοιμασία δεν έχει γίνει για σπορά τεύτλων, δεν μας έχουν ζητήσει καμία πληροφορία σχετικά με τις ανάγκες μας σε σπόρους και φάρμακα. Υπάρχουν κάποια αποθέματα στο εργοστάσιο, όμως αυτά δεν είναι ικανά για να καλλιεργήσουμε…”.
“Δεν υπάρχει καμία απόφαση κλεισίματος του εργοστασίου της Ορεστιάδας”, υποστήριξε το διοικητικό στέλεχος του εργοστασίου ζάχαρης, Γιάννης Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντας λανθασμένα όσα ακούγονται. Ο κ. Παπαδόπουλος κατέθεσε και την πρότασή του για το μέλλον του εργοστασίου, σημειώνοντας ότι “για την ΕΒΖ, η πολιτεία πρέπει να θέσει ένα πλαίσιο λειτουργίας και περιορισμών, και να επιτρέψει στην επιχειρηματικότητα, είτε είναι ιδιωτική είτε είναι συνεταιριστική, να δράσει με αίσθημα ευθύνης στο παρόν και στο μέλλον”. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε να εφαρμοστεί το μοντέλο που εφαρμόζεται στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, στο οποίο όλες οι ζαχαροβιομηχανίες είναι συνεταιριστικές ή μεικτές. “Έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε, εάν υπάρξει ενδιαφέρον από μέρους του δήμου, της Ένωσης, των τευτλοπαραγωγών, δημιουργώντας μία μεγάλη ομάδα, μπορούμε να αλλάξουμε την προοπτική της εταιρείας, του εργοστασίου και της περιοχής μας. Σίγουρα, η τευτλοκαλλιέργεια δεν πρέπει να φύγει από τον νόμο μας, διότι, μαζί με το εργοστάσιο, αποτελούν ένα ανάχωμα συγκράτησης του πληθυσμού και τονώνουν την οικονομία του τόπου”.
“Ο νομός μας χρειάζεται ένα νέο σχέδιο “Μάρσαλ”, είπε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Βενετίδης, τονίζοντας ότι “πρέπει η σημερινή κινητοποίηση να γίνει η αρχή μιας αγωνιστικής περιόδου, στην οποία θα διεκδικήσουμε πράγματα για τον νομό”. Ο ίδιος εξήγησε ότι το ζήτημα του εργοστασίου και της τευτλοκαλλιέργειας αποτελούν “ένα κομμάτι της αλυσίδας της ανάπτυξης αυτής της περιοχής” και πως “θα πρέπει να είναι η απαρχή για να ανεβεί η ψυχολογία των κατοίκων του Έβρου, μέσα από μία νίκη στα δέκα αυτά χρόνια της κρίσης, που όλη η κοινωνία του νομού έχει υποστεί πολλές ήττες”. Υποστήριξε, τέλος, πως “δεν είναι σωστό να αποκόπτουμε όλα τα άλλα προβλήματα και να εστιάζουμε μόνο σε ένα: του εργοστασίου. Είναι δύσκολο να το λύσουμε μεμονωμένα, πρέπει να το βάλουμε σε ένα σύνολο ζητημάτων, που αφορούν τους επαγγελματίες, την αγορά, το δημογραφικό, τα πανεπιστήμια…”.
“Καμία κυβέρνηση δεν είχε την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα της ΕΒΖ, ούτε καν η Τράπεζα Πειραιώς ενδιαφέρεται…”, είπε ο Δημήτρης Βαρσαμακίδης-δημοτικός σύμβουλος της “Δημοτικής Αλληλεγγύης” και τευτλοκαλλιεργητής, θυμίζοντας πως “εδώ και δύο χρόνια, 8.000 τόνοι ζάχαρης είναι δεσμευμένοι στο εργοστάσιο, έχουν πετρώσει, έχουν χάσει την αξία τους και η Τράπεζα δεν ενδιαφέρθηκε να πουληθούν”. Ο κ. Βαρσαμακίδης υποστήριξε, επίσης, πως ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η ΕΒΖ, θα ήταν “να σβήσει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της, που είναι τόκοι και πανωτόκια, και να μείνει ένα μικρό, διαχειρίσιμο χρέος, που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση…”.
“Με την ενότητα μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Με την ενότητα μπορουμε να σώσουμε το εργοστάσιο και την τευτλοκαλλιέργεια”, υποστήριξε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω”, υποψήφια δήμαρχος Ορεστιάδας, Μαρία Γκουγκουσκίδου, που συμμετέχει ως μέλος στη νεοσύστατη Συντονιστική Επιτροπή των τευτλοπαραγωγών. Η κα. Γκουγκουσκίδου τόνισε πως “αν μείνουμε καθηλωμένοι από την απογοήτευση, όχι μόνο το ζαχαρουργείο θα κλείσει, θα κλείσουν και τα ΕΛΤΑ στο Τρίγωνο, θα κλείσουν και οι τράπεζες, θα κλείσουν και τα σχολεία, Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να το κάνουν. Εμείς λέμε να μην υποστείλουμε τη σημαία, να κρατήσουμε όλοι μαζί την ελπίδα της ανάκαμψης…”
“Οι θεσμικοί μας παράγοντες θα πρέπει να “κατασκηνώσουν” στην Αθήνα, εκεί που παίρνονται αποφάσεις, και να μείνουν εκεί μέχρι να δοθούν λύσεις…”, υποστήριξε ο επικεφαλής του συνδυασμού “Δήμος Ορεστιάδα, Δυναμικά Μπροστά”, Παναγιώτης Σιανκούρης, ενώ ο επικεφαλής του συνδυασμού “Δημοτική Επαναφορά”, επίσης υποψήφιος δήμαρχος Ορεστιάδας, Χρήστος Καζαλτζής, τόνισε ότι η συγκέντρωση των τευτλοπαραγωγών “θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για μεγαλύτερους, πιο μαζικούς αγώνες”, παρατηρώντας ότι ο κόσμος που βρέθηκε την Παρασκευή στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας για τη συγκέντρωση, “δεν ανταποκρίνεται στον τόσο πολύ κόσμο τον οποίο βοήθησε το εργοστάσιο, όλα αυτά τα χρόνια…”. Το “παρών” στην κινητοποίηση των τευτλοπαραγωγών έδωσε και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της “Περιφερειακής Σύνθεσης”, γεωπόνος, Σταύρος Βαβίας, επισημαίνοντας πως “όλοι μαζί, ενωμένοι, θα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα να κρατηθεί ανοιχτό το εργοστάσιο, όχι όμως με τα σημερινά δεδομένα, αλλά με εκείνα που θα κάνουν την ΕΒΖ βιώσιμη”.
Τέλος, χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Ορεστιάδας και περιφέρειας, Χρήστος Τσομπανίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Σάκης Σιγρέκης, και εκπρόσωπος του βουλευτή Έβρου της Ν. Δ., Αναστασίου Δημοσχάκη, οι οποίοι δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των τευτλοπαραγωγών και την υποστήριξή τους σε όποια πρωτοβουλία αναλάβουν για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας και τη διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας στην περιοχή.