ο εμπόριο αυξάνει τη συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία και παραμένει ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας με μερίδιο 18%.
H EΣΕΕ, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, παρουσίασε για 18ο συναπτό έτος την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου καταγράφοντας τις τάσεις της Ελληνικής αγοράς για το 2018. Η Έκθεση του 2018, την εκπόνηση της οποίας ανέλαβε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ), περιλαμβάνει την πιο ενημερωμένη & έγκυρη τεκμηρίωση των εξελίξεων στο χώρο του εμπορίου για το οικονομικό & επιχειρηματικό περιβάλλον, την Απασχόληση στον κλάδο, καθώς και την πορεία τόσο των Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης όσο και των Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Έκθεσης, η συνεισφορά του εμπορίου στο ΑΕΠ της χώρας διαμορφώνεται στο 11%, ενώ καταγράφηκε αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο λιανικό εμπόριο κατά 2,1% και ενίσχυση του χονδρικού εμπορίου κατά 7,2%.
Το εμπόριο παραμένει ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας, απασχολώντας το 18% των εργαζομένων στη συνολική απασχόληση και το 21% στη μη αγροτική απασχόληση. Το 2018 δημιουργήθηκαν 6.200 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο, ενώ 1 στους 5 νέους κάτω των 25 ετών που εργάζεται στον μη αγροτικό τομέα απασχολείται στο εμπόριο.
Αναφορικά με τις ΑΕ και τις ΕΠΕ, καταγράφηκε αύξηση, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, κατά 7,9% των πωλήσεών τους αλλά και αύξηση των συνολικών καθαρών κερδών κατά 8,5%.
Από την άλλη, σε σχέση με τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η διαπίστωση πως το 25% των εμπορικών επιχειρήσεων ξεκίνησε τη λειτουργία τους κατά την τελευταία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, το 56% των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση του κύκλου εργασιών, το 27% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ επίσης 27% των επιχειρήσεων παρουσιάζει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, στοιχεία που παρουσιάζουν σταθερότητα σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2017.
Η κα Βάλια Αρανίτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, η οποία επιμελήθηκε και παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση, σημείωσε σχετικά:«Η Ετήσια Έκθεση αποτυπώνει τις τάσεις του ελληνικού εμπορίου. Είναι το πλέον χρήσιμο εργαλείο, το οποίο μας αναδεικνύει τη σημασία του κλάδου στην ελληνική οικονομία καθώς και την κομβική του συμμετοχή στην ανάπτυξη της χώρας. Η ΕΣΕΕ, ως κοινωνικός εταίρος, διαμορφώνει την απαραίτητη τεκμηρίωση και τα εργαλεία για τη χάραξη των πολιτικών για το ελληνικό εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για το ελληνικό εμπόριο, συμμετείχαν οι διευθυντές των επιστημονικών Ινστιτούτων των κοινωνικών εταίρων και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιώργος Αργείτης (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ), Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ), Χρήστος Γεωργίου (ΣΒΒΕ), Διονύσης Γράβαρης (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ) και Ηλίας Κικίλιας (ΙΝΣΕΤΕ).
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) είναι η τριτοβάθμια οργάνωση του ελληνικού εμπορίου, η οποία δημιουργήθηκε από την ανάγκη των μεγάλων τοπικών εμπορικών συλλόγων για συνεργασία και συνένωση δυνάμεων, με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων του εμπορικού κλάδου. Από το 1994, οπότε και απέκτησε τη σημερινή της μορφή, η Συνομοσπονδία εκπροσωπεί θεσμικά και υπεύθυνα τον εμπορικό κλάδο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Έχοντας στη δύναμή της 14 Ομοσπονδίες, 283 Εμπορικούς Συλλόγους και 5 συνδέσμους Εμπορικών Αντιπροσώπων από όλη τη χώρα, αποτελεί την υπεύθυνη «φωνή» του ελληνικού εμπορίου και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τον ισχυρό εκπρόσωπο της «ραχοκοκαλιάς» της ελληνικής οικονομίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
«Η αύξηση των μισθών τονώνει την κατανάλωση και ενισχύει την
επιχειρηματικότητα»
Στους άξονες και στους στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στην παρουσίαση της Έκθεσης.
Στόχοι της Κυβέρνησης στη μετά τα μνημόνια εποχή, τόνισε, είναι «να φέρουμε την εργασία στο επίκεντρο, να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και να εφαρμόσουμε μία στιβαρή κοινωνική πολιτική».
Επιδιώκουμε, πρόσθεσε, «την αύξηση των μισθών που συμπιέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά στρωμάτων, ώστε να υπάρξει γενικευμένη εμπέδωση των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «η αύξηση των μισθών επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Από 1/2/2019 αυξήσαμε τον κατώτατο και καταργήσαμε τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11% και κατά 27% για τους νέους και έχει διαμορφωθεί στα 650 ευρώ χωρίς ηλικιακή διάκριση.
Περίπου 600.000 εργαζόμενοι έχουν άμεση αύξηση του εισοδήματός τους. Η αύξηση του κατώτατου μισθού οδήγησε σε αύξηση και 24 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας και η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, τα οποία λαμβάνουν περίπου 280.000 άτομα.
Επίσης, από τον περσινό Αύγουστο έχουμε επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις στη χώρα και έχουμε επεκτείνει 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους και συνεπάγονται αυξήσεις για δεκάδες χιλιάδες μισθωτούς.
Συνολικά περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν βελτίωση του εισοδήματός τους, η οποία θα έχει την αντανάκλασή της στην αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και της κατανάλωσης, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα για τον τομέα του εμπορίου».
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, επισήμανε, «υλοποιούμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αξιοποιούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν με μια συνεκτική δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των βαρών στον ιδιωτικό τομέα που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη μείωση από 1/1/2019 των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς έως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας».
Τον Μάρτιο πρόσθεσε «θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία το οποίο θα ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και θα περιλαμβάνει και κούρεμα οφειλής», ενώ «για τη στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που έπληξε η κρίση υλοποιούμε και το πρόγραμμα “Δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία” για 5.000 ανέργους, ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου την οικονομική δραστηριότητά τους. Το πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση για 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12, με ποσό που κυμαίνεται από 12.000€ έως και 36.000€».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις