Τα προβλήματα που σχετίζονται με την προστασία των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών συζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 στο Σιμόπουλο Ηλείας με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιππικού Συλλόγου Αμαλιάδας–Πηνείας και άλλους τοπικούς φορείς.
«Τα άλογα της φυλής της Πηνείας έχουν καταγωγή από αρχαία ελληνικά άλογα. Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να διασφαλίσουμε τη συγκεκριμένη ελληνική φυλή η οποία έχει μεγάλη αξία για την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο της Περιφέρειάς μας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Τα άλογα αυτά αποτελούν παράδοση και ιστορία για το τόπο μας» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος και πρόσθεσε:
«Ο κανονισμός διαβατηρίων για τα ιπποειδή σύμφωνα με το Κοινοτικό Πλαίσιο και η ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή των αλόγων είναι εργαλεία που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα για τη προστασία τους. Η διαφύλαξη της φυλής της Πηνείας είναι αναγκαία όχι μόνο για την προστασία της παράδοσης αλλά για να εξασφαλίσουμε τη βιοποικιλότητα και να ενισχύσουμε το γονιδιακό απόθεμα των ιδιαίτερων αυτών αλόγων. Το είδος αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και του φυσικού οικοσυστήματος».
Τα «γεωργαλίδικα» ή «πλαγιοτροχαστές», όπως είναι γνωστά τα άλογα της Πηνείας, ξεχωρίζουν για τον ιδιαίτερο βηματισμό τους και για την ανθεκτικότητά τους. Αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη της καλλιεργητικής διαδικασίας στο παρελθόν, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Οι συνθήκες όμως της σύγχρονης καλλιέργειας οδήγησαν στη δραστική μείωση της εκτροφής τους. Ωστόσο, κατά τη συνάντηση τονίστηκε ότι δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης των εκτροφέων, δεδομένου ότι το Υπομέτρο 10.1.9. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τη «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών» αποσκοπεί στην διατήρηση και αύξηση του αριθμού των ζώων, στην οικονομική στήριξη των εκτροφέων και στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας της ζωικής παραγωγής.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της ζωικής παραγωγής, διότι έχουν άμεσο αντίκτυπο στη τοπική και περιφερειακή οικονομία.
Επιπλέον, στην ίδια συνάντηση, έγινε αναφορά και στο Υπομέτρο 6.3 του Π.Α.Α. - «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων», καθώς η περίοδος υποβολής αιτήσεων στήριξης ξεκινά στις 22 Μαρτίου 2019 και ολοκληρώνεται στις 4 Ιουνίου 2019. Η δημόσια δαπάνη του Υπομέτρου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται σε 6.524.000 ευρώ. Το ποσό στήριξης θα είναι ίσο με 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο με στόχο την ενίσχυση ή την περαιτέρω ανάπτυξη των επιλεγμένων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιμόπουλου Νίκος Αργυρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Ιππικού Συλλόγου Αμαλίαδας–Πηνείας Αλέξανδρος Νησιώτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Πηνείας Παναγιώτης Λαζανάς και οι γεωπόνοι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνα Τσόλκα, Αθανασία Παπαδοπούλου και Σπύρος Βαλογιάννης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις