«Δεν θα νομιμοποιήσουμε την “ευφυή διαπλοκή” στον γεωργικό τομέα»

To υπό τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ σχήμα «ΑγροΕνόρασις», στο οποίο μετέχουν μεγάλοι συνεταιρισμοί από ολόκληρη την Ελλάδα, εκπροσωπώντας χιλιάδες παραγωγούς, αρνείται να συμμετάσχει στη φαρσοκωμωδία του φωτογραφικού διαγωνισμού για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα», δεν απεμπολεί, όμως, το δικαίωμα να ηγηθεί μιας υγιούς προσπάθειας ουσιαστικής μετάβασης του χώρου στη νέα εποχή.

 

Επιδεικτική δράση εφαρμοσμένης καινοτομίας στον αγροτικό τομέα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Αγρίνιο, παρουσία εκπροσώπων του σχήματος «ΑγροΕνόρασις», στο οποίο μετέχουν, μεταξύ άλλων φορέων, η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και ο αγροτικός συνεταιρισμός ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

Η δράση είχε περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα και αφορούσε την πορεία εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος ευφυούς γεωργίας που από ετών εφαρμόζει η Ένωση Αγρινίου, αλλά και τις προοπτικές διεύρυνσης και καθολικής υλοποίησης μέσω της «ΑγροΕνόρασις», στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιαλελής Γιάννης από πιλοτικό αγρό στο Αγρίνιο, παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, εξηγώντας ταυτόχρονα τη διαδικασία συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων, αλλά και το πρακτικό σκέλος της εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων σε καλλιέργειες, χάρη στη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Πρόκειται για μια εκ των λύσεων που προσφέρονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η οποίες, όμως, αποκλείονται απ’ τον σχετικό διαγωνισμό, αφού ο εν λόγω διαγωνισμός είναι απολύτως φωτογραφικός.

Ο ίδιος σε σχετική του δήλωση επεσήμανε την ανάγκη ο αγροτικός τομέας να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, διευκρινίζοντας, όμως, ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει στη βάση ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, απ’ το οποίο είναι αδιανόητο να απουσιάζουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, όπως αυτοί εκφράζονται και εκπροσωπούνται από τα σχήματα στα οποία είναι οργανωμένοι σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς».

Ερωτηθείς σχετικά με τη σχετική προκήρυξη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ο υπεύθυνος της εταιρείας ergologic κ. Παπαδόπουλος Κώστας είπε ότι η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη απορρίψει αυτή την προκήρυξη, καθώς είναι προφανές ότι υπηρετεί ξένες προς το υποτιθέμενο περιεχόμενό της καταστάσεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί οι κ.κ Παπαδόπουλος και Γιαλελής εξηγούν πως λειτουργεί η γεωργία ακριβείας και το μοντέλο/σταθμός agrodiodos που υλοποιεί το εν λόγω σχήμα και είναι εγκατεστημένο σε πολλές περιοχές της χώρας, εστιάζοντας στη σημασία που έχει η εφαρμογή ενός καθολικού προγράμματος, το οποίο όμως θα υπηρετεί τις πραγματικές προοπτικές του γεωργικού τομέα και όχι ξένες προς το χώρο σκοπιμότητες:

Βίντεο 1:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Lwh9v4aH0JI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, δια στόματος του προέδρου της κ. Παύλου Σατολιά, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αρκεστεί στην προσφυγή που κατέθεσε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και στην επίσημη καταγγελία που κατέθεσε στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, αλλά θα εξαντλήσει κάθε νομικό – θεσμικό πεδίο, εθνικό και κοινοτικό εφ’ όσον χρειαστεί, προκειμένου να ακυρωθεί ο «υψηλής ευκρίνειας φωτογραφικός διαγωνισμός» και να μην χαριστούν τα εκατομμύρια των φορολογουμένων πολιτών και δη των χειμαζόμενων αγροτών, σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ο κ. Σατολιάς σε σχετική του δήλωση τονίζει: «Όταν η πολιτεία αποφασίσει να κάνει κάτι για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, θα πρέπει να μιλήσει με τους ίδιους τους αγρότες. Είμαστε εδώ. Εφαρμόζουμε προγράμματα ευφυούς γεωργίας, έχουμε την τεχνογνωσία, την οργάνωση, το προσωπικό, τη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, την εμπειρία, τη βούληση. Δυστυχώς, όπως σαφώς προκύπτει απ’ την προκήρυξη και την όλη μεθόδευση, διαπιστώνουμε ότι οι εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος, ουδόλως ενδιαφέρονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δώσουν 31 εκατομμύρια ευρώ σε συγκεκριμένη εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων. Αν δεν ήταν αυτή η στόχευση, δεν θα έβαζαν όρους απολύτως φωτογραφικούς στην προκήρυξη. Και, αν μη τι άλλο, θα δέχονταν τις ενστάσεις και τα αλλεπάλληλα αιτήματα από συνεταιρισμούς, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Εμείς, έχοντας την ιερή υποχρέωση, βάση του καταστατικού μας και έναντι της ευθύνης και των δεσμεύσεών μας προς τις αρχές που υπηρετούμε και προς τα μέλη μας, κάναμε ότι ήταν δυνατό. Εξηγήσαμε, καταγγείλαμε, προσφύγαμε. Απευθυνθήκαμε ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν πρόκειται, όμως, να καταθέσουμε φάκελο υποψηφιότητας, γιατί κάτι τέτοιο θα νομιμοποιούσε την αυθαιρεσία του διαγωνισμού. Έχουμε εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα και αναμένουμε τις αποφάσεις τους».

Να σημειωθεί ότι η σημερινή ημέρα είναι και η τελευταία κατά την οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό. Και, φυσικά, δεν επελέγη τυχαία η σημερινή μέρα για την επιδεικτική δράση του πιλοτικού προγράμματος ευφυούς γεωργίας και της διακήρυξης της άρνησης συμμετοχής στον κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ιδιωτικής εταιρείας που λυμαίνεται τον αγροτικό χώρο διαγωνισμό.

Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί τη δήλωση του προέδρου της Ένωσης Αγρινίου από το χώρο της επιδεικτικής δράσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα:

Βίντεο 2:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/W6u49awIh3g" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς εξηγεί: «Σε ετούτη τη χώρα έχουμε ίσως συνηθίσει να ακούμε για “φωτογραφικούς διαγωνισμούς”, “δώρα σε ημετέρους”, “διαπλοκή” και άλλα τινά, που, δυστυχώς, κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο. Τα ακούμε αυτά τόσο συχνά και από κάθε κατεύθυνση, που τα έχουμε πια συνηθίσει. Και δεν δίνουμε σημασία. Λάθος! Επικίνδυνο λάθος! Πόσο μάλλον όταν στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε απλά για κάποιες φωτογραφικές διατάξεις, αλλά για έναν ολόκληρο Διεθνή Δημόσιο Διαγωνισμό, που απ’ την αρχή μέχρι το τέλος “φιλοτεχνήθηκε” κατά τρόπο που μόνο μια εταιρεία θα μπορούσε να λάβει μέρος. Κι όταν αντελήφθησαν και τη δική μας παρουσία, δεν βρήκαν καν την ευαισθησία να δώσουν το χρόνο σε συνεταιρισμούς από περιοχές κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να υποβάλουν τη δική τους αίτηση και να μπορούν να αξιολογηθούν.

…Πολλά έχουν δει τα μάτια μου, μα αυτό μου φέρνει τρόμο…».

Σημειώνουμε ότι ο Α .Σ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ έχει υποβάλει πρόταση προς έγκριση για την υλοποίηση προγράμματος ευφυούς γεωργίας στο πλαίσιο του μέτρου 16 «Συνεργασία και Καινοτομία» στη περιοχή του Δέλτα του Αχελώου, για βασικές καλλιέργειες της περιοχής, όπως το βαμβάκι, το ρύζι και οι ελιές. 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις