Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ με το οποίο ιδρύεται ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία Φορέας Διαχείρισης των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων. Η ίδρυση του Φορέα θωρακίζει θεσμικά τα μητροπολιτικά πάρκα και ικανοποιεί ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων, της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Αττικής.
Ο Φορέας θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ, και θα έχει την ευθύνη εκπόνησης Εδικού Χωροταξικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για την πολεοδομική οργάνωση των δύο Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή και Ιλισίων. Ο νέος Φορέας θα πρέπει να εκπονήσει το ΕΧΣ μέσα σε 18 μήνες από τη συγκρότηση του ΔΣ του. Με το ΕΧΣ θα λυθούν χρόνια προβλήματα της περιοχής, αφού θα καθοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και θα γίνει πολεοδομική οργάνωση των περιοχών ευθύνης του, ενώ με την ενοποίησή τους θα επιτευχθεί η βέλτιστη διοίκηση και διαχείρισή τους.
Ο νέος Φορέας του Μητροπολιτικού Πάρκου θα διοικείται από 11μελές άμισθο ΔΣ, με τριετή θητεία, στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Στο ΔΣ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής και των τεσσάρων Δήμων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.
Η περιοχή ευθύνης του νέου Φορέα περιλαμβάνει δύο οριοθετημένες ζώνες:
α) τον πυρήνα του, όπου θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί από τον Φορέα σε όλα τα έργα και δραστηριότητες, και
β) την Περιφερειακή Ζώνη Κοινωφελών Λειτουργιών και Σύνδεσης με τον αστικό Ιστό (ΠΖ), όπου θα υπάρχει έλεγχος της ανάπτυξης των έργων και των δραστηριοτήτων από τον Φορέα.
Πρωτεύοντες στόχοι του νέου Φορέα θα είναι:
* Σύνδεση του Υμηττού με τον αστικό ιστό.
* Προστασία και οικολογική αναβάθμιση των περιοχών, προς όφελος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου Αττικής.
* Αναβάθμιση του πολεοδομικού περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου Αττικής.
* Δημιουργία ενός δικτύου κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου, πολιτιστικών και κοινωνικών λειτουργιών.
* Δημιουργία ενιαίου χώρου πρασίνου υψηλής οικολογικής ποιότητας, με ήπιες δραστηριότητες δασικής και αστικής αναψυχής και αθλητισμού.
* Διατήρηση και ανάδειξη των σημαντικών ιστορικών κτιρίων, όπως η Στρατιωτική Σχολή και παλαιά κτίρια νοσοκομείων, και η επανάχρησή τους για δραστηριότητες πολιτισμού και ήπιας ή εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας.
* Πιλοτική εφαρμογή των αρχών βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και καθιέρωση νέων πρακτικών μετακίνησης, με παράλληλη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.
* Αναβάθμιση του περιβάλλοντος των δημόσιων μητροπολιτικών και τοπικών χρήσεων περίθαλψης, εκπαίδευσης − έρευνας, κοινωνικών υποδομών, πολιτισμού, αθλητισμού και διοίκησης και βελτίωση των όρων λειτουργίας τους, με παράλληλο έλεγχο της ανάπτυξής τους, ώστε να διασωθεί ο πολύτιμος ελεύθερος χώρος του Πάρκου.
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 22 Απριλίου, 12.00 το μεσημέρι.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις