Στο στόχαστρο των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκονται και φέτος οι φορολογούμενοι που εκμεταλλεύονται τις κατοικίες τους με βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb, Booking, HomeAway ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων, αλλά δεν δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν. Οι φορολογικοί έλεγχοι διενεργούνται σε περιοχές όπου κυριαρχεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις οι εφοριακοί προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των κατοικιών παριστάνοντας τους πελάτες.
Το Μητρώο Ακινήτων
Οι έλεγχοι διευκολύνονται πλέον και από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να δηλώνουν τα στοιχεία για τα ακίνητα που εκμισθώνουν βραχυπρόθεσμα, στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, καθώς και τα έσοδα που εισπράττουν από τις συγκεκριμένες μισθώσεις. Όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά πρέπει να έχουν δηλωθεί υποχρεωτικά στο συγκεκριμένο Μητρώο. Σε διαφορετική περίπτωση οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των ακινήτων απειλούνται, εκτός από τις χρηματικές ποινές για φοροδιαφυγή, και με αυτοτελή πρόστιμα έως 5.000 ευρώ.
Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Ιλίσια, Μετς), έχει κατακτήσει όλη τη χώρα. Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης που ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500-600 ευρώ τον μήνα.
Οι ενεργές αγγελίες για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μόνο στην Αθήνα είναι σήμερα περισσότερες από 6.500, όταν πριν από σχεδόν έναν χρόνο ο αριθμός τους μόλις και ξεπερνούσε τις 2.500.
Απόκρυψη 882.443 ευρώ
Σημειώνεται ότι από τους πιλοτικούς ελέγχους που «έτρεξε» το 2018 η ΑΑΔΕ προέκυψε ότι 38 φορολογούμενοι, οι οποίοι εντοπίστηκαν με αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, δήλωσαν εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο και συνολικά 882.443 ευρώ.
Πηγή: Ναυτεμπορική