Σαράντα μηχανήματα έργου και περισσότερα από 100 άτομα προσωπικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν από χτες να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και των Δήμων, ώστε να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η καθημερινότητα στη Χαλκιδική, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν την περιοχή.
Σχεδόν στο σύνολο του οδικού δικτύου αποκαταστάθηκαν οι ζημιές και τις επόμενες ώρες θα αποκατασταθεί η προσβασιμότητα και στην περιοχή της Ποτίδαιας, όπου έπεσε πυλώνας της ΔΕΗ στο κεντρικό οδικό δίκτυο.
Επίσης, τα συνεργεία της Περιφέρειας προχώρησαν σε αποκαταστάσεις κατεστραμμένων δικτύων, ενώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης των πολιτών (λόγω της διακοπής ηλεκτροδότησης), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φρόντισε να γίνει διανομή νερού από ιδιώτες στους Δήμους όπου υπάρχει πρόβλημα.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε άμεσα το αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κήρυξε το νομό Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Με εντολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα 15 συνεργεία μηχανικών της Περιφέρειας από το πρωί καταγράφουν τις ζημιές ειδικά στη Χαλκιδική, προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να γίνει η αποκατάστασή τους και η αποζημίωση των πληγέντων.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε σε συσκέψεις με τους φορείς της Χαλκιδικής και όλα τα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στην περιοχή (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς) και ενημέρωσε προσωπικά και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Η κακοκαιρία ήταν πραγματικά πρωτοφανής. Περιμέναμε έντονα καιρικά φαινόμενα και είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως με ανακοινώσεις της Περιφέρειας. Ο μηχανισμός της Περιφέρειας ήταν σε επιφυλακή πριν καν αρχίσει το φαινόμενο και η επέμβασή του ήταν άμεση. Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε όλο τον μηχανισμό της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συνεχίζουμε χωρίς διακοπή, προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, τους επισκέπτες, αλλά και τους φορείς που δίνουν τη μεγάλη μάχη της επόμενης μέρας. Για να δώσω την εικόνα της σφοδρότητας του φαινομένου αρκεί να πω ότι σε Σιθωνία και Κασσάνδρα έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί, οι άνεμοι έπνεαν με ένταση άνω των 11 Μποφόρ και η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν δεν ήταν αποτέλεσμα πλημμυρικών φαινομένων, αλλά προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, τον ανεμοστρόβιλο και την απίστευτη ένταση του φαινομένου. Δυστυχώς θρηνούμε θύματα και η σκέψη μας είναι στις οικογένειές τους, στους τραυματίες και στους ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές. Η Περιφέρεια, η Αυτοδιοίκηση, η Πολιτική Προστασία, οι Αρχές και η Πολιτεία κινητοποιήθηκαν άμεσα και είναι διαρκώς σε συνεργασία και συνεννόηση, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα όλα τα προβλήματα. Απευθύνω έκκληση προς όλους τους αρμόδιους για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Χαλκιδική. Επισήμανα και στη νέα κυβέρνηση ότι απαιτείται να συνεργαστούμε ώστε από μηδενική βάση να δημιουργήσουμε ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας για να μπορούμε να ανταποκριθούμε ακόμη και στα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς ολοένα και πιο συχνά ερχόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.