«Να ευχηθώ σε όλους τους συναδέλφους καλή θητεία και να πω ότι ήδη είναι μια εξαιρετικά καλύτερη Βουλή και μόνο αν κοιτάξει κανείς τη σύνθεσή της. Ξεκινάει θαυμάσια αυτή η Βουλή με μία ισχυρή, καθαρή εντολή του ελληνικού λαού προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία συγκροτώντας μια αυτοδύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Τί ακούσαμε όμως χθες κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ήταν ήδη ένας ενδιαφέρων τόνος. Δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί. Γιατί είδαμε τον κ. Τσίπρα να προσπαθεί να υποδυθεί τον υπεύθυνο ηγέτη και είδαμε την κυρία Γεννηματά σε ρόλο Πασιονάριας. Έχουμε μια αντιστροφή των ρόλων και θα δούμε αν αυτό πρόκειται να συνεχίσει. Ακούσαμε όμως και το εξής. Τις πρώτες δήθεν εγκλήσεις εναντίον της Κυβερνήσεώς μας για ασυνέπεια σε δύο σημεία. Το ακούσαμε χθες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κύριο Τσίπρα.
Ότι είμαστε δήθεν ασυνεπείς ως προς αυτά που είπαμε για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν παρακολουθήσατε τον προεκλογικό διάλογο. Ήσασταν κοντά μας; Ή συντετριμμένοι από την ήττα δεν μπορούσατε να ακούσετε; Εκείνο το οποίο είπαμε πιεζόμενοι από ένα ακροατήριο από πολίτες που σεβόμαστε την ευαισθησία τους και τους οποίους έχετε βαθιά στεναχωρήσει και πληγώσει με την κατάπτυστη αυτή Συμφωνία... Όταν λοιπόν από αυτούς τους πολίτες προεκλογικά πιεζόμασταν – γιατί άκουγαν λαϊκιστικές φωνές που ζητούσαν να δεσμευθούμε ότι θα καταργήσουμε τη συμφωνία – είχατε ακούσει τί λέγαμε; Λέγαμε αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Και αυτό είναι η λάθος επιλογή. Το λέγαμε προεκλογικά, καθαρά. Μας εγκαλέσατε για ασυνέπεια την ώρα που προεκλογικά είχαμε τοποθετηθεί στο ζήτημα αυτό. Λέγαμε ότι είναι μια κακή Συμφωνία. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να την αποτρέψουμε, σας είπαμε να μην το κάνετε, σας είπαμε ότι υπάρχουν δυσμενέστατες συνέπειες από αυτήν και σας είπαμε ότι από αυτές τις δυσμενείς συνέπειες δεν μπορούμε να φύγουμε. Εάν καταργήσουμε τη συμφωνία θα βγουν τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ; Όχι βέβαια. Θα αναβιώσει η άμεση; Όχι βέβαια. Ποιά θα είναι η ονομασία τους; Σας τα θέσαμε αυτά. Κι έρχεστε σήμερα με θράσος και δήθεν μας εγκαλείτε για ασυνέπεια όταν έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα προσπαθήσουμε να απαμβλύνουμε τις συνέπειες αυτής της δυσμενούς Συμφωνίας συνδέοντας την πορεία των Σκοπίων στην Ευρώπη με την απάμβλυνση αυτών των δυσμενών συνεπειών και την επαναδιαπραγμάτευση και συγκεκριμένα σημεία. Αυτά δεν είχαμε πει κυρίες και κύριοι συνάδελφοι προεκλογικά; Γι' αυτά δεν μας ψήφισε ο ελληνικός λαός; Θέλετε να συνέλθετε και να ξανάρθετε κοντά μας; Δεν μας πειράζει. Μπορεί και να μην συνέλθετε, έχετε τέσσερα χρόνια να τα ξανασκεφτείτε όλα αυτά.
Το δεύτερο για το οποίο δήθεν μας εγκαλείτε είναι το ζήτημα των πλεονασμάτων. Ερώτηση: Σας είπαμε εμείς ποτέ τη δική σας... Βαρουφάκειο τακτική διαπραγμάτευσης; Δηλαδή ότι θα πάμε την πρώτη ημέρα να τα βάλουμε όλα στο τραπέζι γιατί δήθεν είμαστε ισχυροί με την εντολή του ελληνικού λαού, και άμα έχουμε και τη στήριξή σας έχουμε προκόψει ως προς αυτό και άρα θα πάμε και την πρώτη ημέρα θα φέρουμε τη μείωση των πλεονασμάτων; Αυτά έχουμε πει εμείς; Έχετε ακούσει τί έχουμε πει προεκλογικά; Εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις! Μεταρρυθμίσεις προκειμένου να κτιστεί η αξιοπιστία και με αυτό το όπλο θα διαπραγματευθούμε τη μείωση των πλεονασμάτων. Είπαμε εμείς ότι την πρώτη ημέρα θα φέρουμε μείωση των πλεονασμάτων;
Έχει υπάρξει μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Εγώ καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να συνέλθει κανείς. Όχι τόσο γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήταν. Αλλά γιατί έχει υπάρξει για πρώτη φορά μία πολύ οργανωμένη εκστρατεία η οποία κατέστησε πολιτικά επίδικα συγκεκριμένα ζητήματα. Δεκαέξι σημεία προγραμματικού λόγου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάτω από καθένα από αυτά τα σημεία 5 – 6 κατευθύνσεις κυβερνητικής πολιτικής. Εκατό κατευθύνσεις κυβερνητικής πολιτικής αναλύθηκαν, τέθηκαν στον ελληνικό λαό, εγκρίθηκαν. Κατέστησαν επίδικα και αποτελούν το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Γι' αυτά μιλάμε σήμερα.
Τί δεν σας άρεσε χθες; Δεν σας άρεσε βέβαια η μείωση του ΕΝΦΙΑ που είπε ο πρωθυπουργός. Το καταλαβαίνω. Για φαντάσου να έχεις εκλεγεί με ατζέντα ότι θα καταργήσεις τον ΕΝΦΙΑ και 4,5 χρόνια να μην έχεις κάνει τίποτα και να έρχεται η Πρωθυπουργός την πρώτη ημέρα και να μειώνει άμεσα τον ΕΝΦΙΑ 22% (σ.σ.: μεσοσταθμικά); Για φαντάσου να το περνάς αυτό;
Πώς το λέγατε; Πώς το έλεγε αυτό ο κ. Τσίπρας; Θα σας φέρνουμε εδώ να τα ψηφίζετε ένα ένα; Ε έτσι θα κάνουμε κι εμείς. Ετοιμαστείτε. 'Ενα ένα θα τα ψηφίζετε!
Άρα λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε και λέω ότι έχουν καταστεί πολιτικά επίδικα όλα αυτά τα ζητήματα. Αυτό είναι μια τεράστια ιδεολογική, πολιτική διαφορά που δημιουργεί όρους πραγματικής ανατροπής.
Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου είχε ψηφιστεί ξανά στο Κοινοβούλιο. Με ευρεία πλειοψηφία. Αλήθεια είναι αυτό. Μόνο που ποτέ δεν κατέστη πολιτικό επίδικο των εκλογών. Τώρα το πανεπιστημιακό άσυλο δεν καταργείται με απόφαση του Κοινοβουλίου. Καταργείται με απόφαση του ελληνικού λαού! Όπως και όλα τα σημεία του προεκλογικού μας λόγου.
Είπαμε καθαρά ότι θα μειώσουμε τον φόρο στις επιχειρήσεις. Δεν το κάναμε εν κρυπτώ. Δεν το είπαμε μυστικά. Δεν το είπαμε χαμηλόφωνα ή στρογγυλεμένα. Το είπαμε δυνατά και καθαρά ότι θέλουμε να μειώσουμε τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων. Και το ενέκρινε ο ελληνικός λαός.
Και έρχομαι στα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης υπήρξε μία καθαρή θέση την οποία αναπτύξαμε σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού διαλόγου για τα θέματα αυτά. Πρώτα απ' όλα, από το 2017 έχουμε καταθέσει πλήρεις θέσεις για το τί πρόκειται να κάνουμε στο κομμάτι της αγροτικής ανάπτυξης. Ένα από τα 16 κεφάλαια που ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προεκλογικά, είχε τέσσερις κατευθύνσεις για την αγροτική ανάπτυξη. Αυτές έχουν εγκριθεί, μαζί βεβαίως με το συνολικό μας πρόγραμμα, και σε αυτό προχωράμε.
Τί είναι αυτό το οποίο λέμε για να δείτε τις μεγάλες στρατηγικές αλλαγές. Διάβασα τις προγραμματικές δηλώσεις οι οποίες είχαν γίνει από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριο Αποστόλου. Η λέξη «ανάπτυξη » δεν υπάρχει. Γιατί υπήρχαν άλλες προτεραιότητες. Η λέξη «περιβάλλον», δεν υπάρχει. Οι λέξεις «ευφυής αγροτική ανάπτυξη» δεν υπάρχουν. Είναι πράγματα τα οποία δεν είχαν ποτέ αναπτυχθεί. Και εδώ βρισκόμαστε πλέον στη διαμόρφωση μιας διαφορετικής στρατηγικής.
Τί είπε ο πρωθυπουργός και χθες και τί άκουσα να λέτε ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου. Μίλησε στο μείζον. Και ποιό είναι αυτό; Η διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι που θα καθορίσει τα επόμενα χρόνια. Και ανέφερε την προτεραιότητα που δίνει στη διαπραγμάτευση σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός σε αυτήν της διατήρησης ενός καθεστώτος ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος – και αυτό πρέπει να συνεχίσει να γίνεται, το υποστηρίζουμε και θα το υποστηρίζουμε – αφετέρου σε αυτήν της δημιουργίας αγροτικής ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Αυτό είναι το μέλλον. Και προς τα εκεί θα πάμε. Όμως οι αυξημένες περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της ΕΕ στο κομμάτι της αγροτικής ανάπτυξης, τις οποίες συμμεριζόμαστε και υποστηρίζουμε, το λέμε ξεκάθαρα, δεν μπορούν να υπηρετηθούν με μειωμένους προϋπολογισμούς. Απαιτούν τοποθέτηση και δέσμευση ποσών. Άρα λοιπόν αυτό είναι ξεκάθαρο!
Όπως επίσης από τις δεσμεύσεις αυτές – γιατί στην πραγματικότητα μιλάμε για χρηματοδοτικά προγράμματα, για προγράμματα στήριξης που όμως θα συνδέονται με τέτοιους είδους περιβαλλοντικές επιδιώξεις. Από αυτό είναι σαφές ότι πρέπει να εξαιρέσουμε και το λέμε καθαρά, είναι θέση μας πολιτική, τους μικροκαλλιεργητές. Δεν το λέμε λαϊκιστικά. Το λέμε γιατί οι μικροκαλλιεργητές ουσιαστικά καλλιεργούν μόνο το 5% της καλλιεργήσιμης έκτασης και η περιβαλλοντική επίπτωση είναι συγκριτικά μικρή και ταυτόχρονα το διοικητικό βάρος είναι μεγάλο.
Σε αυτή τη διαπραγμάτευση επίσης προσερχόμαστε με βασική θέση την απλοποίηση, την απλούστευση, των διαδικασιών. Αυτή θα εξελιχθεί, έχουμε ήδη μιλήσει σχετικά στο Συμβούλιο Υπουργών και είναι θέσεις που θα αναπτύξουμε περαιτέρω.
Δεύτερο μεγάλο ζήτημα το οποίο συνδέεται με την αγροτική ανάπτυξη. Είναι στόχος μας η μεγέθυνση της αγροτικής οικονομίας. Είναι στόχος μας αυτό το 6% του ΑΕΠ να μεγαλώσει και σε συνδυασμό με την προστιθέμενη αξία η οποία δίδεται στα αγροτικά προϊόντα μέσα από την τυποποίησή τους, τη βιομηχανία τροφίμων, αυτό φτάνει στο 20 – 23% του ΑΕΠ.
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα για τα οποία μιλήσαμε. Μιλήσαμε για έναν καινούργιο νόμο ο οποίος θα αφορά την οργάνωση του κόσμου της αγροτικής ανάπτυξης, την οργάνωση ουσιαστικά των παραγωγών. Υπάρχουν δύο ζητήματα.
Το πρώτο είναι η θεσμική τους εκπροσώπηση – ποιός είναι ο συνομιλητής της πολιτείας όταν συζητάμε για θέματα αγροτικής ανάπτυξης, ποιός είναι ο κοινωνικός εταίρος – που μέχρι σήμερα είναι κτισμένο σε μία παθογενή βάση και πρέπει να ξαναδούμε. Και θέλουμε εδώ αξιόπιστο, ισχυρό εταίρο και για να μιλάμε εμείς στην Κυβέρνηση αλλά κυρίως και πρωτίστως για να μπορέσουν να είναι αξιόπιστοι, έγκυροι, ισχυροί συνομιλητές σε επίπεδο ΕΕ.
Το δεύτερο αφορά την ίδια την οργάνωση των παραγωγών σε επίπεδο παραγωγής.
Θα χρειαστούν επενδύσεις. Ποιός θα τις κάνει; Ποιός είναι αυτός ο οποίος έχει σήμερα τον όγκο, την οικονομική δύναμη, την οντότητα προκειμένου να διαχειριστεί αυτές τις επενδύσεις καθώς θα βαδίζουμε προς αυτό το οποίο ονομάζουμε «ευφυή γεωργία», «ευφυή αγροτική ανάπτυξη», στο πλαίσιο και του σεβασμού του περιβάλλοντος. Η οποία χρησιμοποιεί λιγότερο και εξυπνότερα τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα. Πώς θα προχωράμε σε μια αγροτική ανάπτυξη η οποία σέβεται τη διαχείριση του νερού. Για τις επενδύσεις που απαιτούνται για όλα αυτά χρειαζόμαστε ομάδες παραγωγών. Τί είπαμε και πήραμε εντολή; Ότι θα ξαναδούμε όλο το σύστημα της οργάνωσης παραγωγής και θα φτιάξουμε έναν καινούργιο νόμο προκειμένου να τα διευκολύνουμε όλα αυτά.
Σήμερα ακόμη έχουμε προβλήματα νομικής προσωπικότητας, έχουμε ζητήματα φορολογικά και άλλα που δεν έχουν επιλυθεί.
Το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού των ελληνικών προϊόντων υπήρξε στόχος διακηρυγμένος της προηγούμενης κυβέρνησης και πολλών προηγούμενων και ακόμη περισσοτέρων υπουργών. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά το εισόδημα των παραγωγών. Γιατί δεν αντιμετωπίστηκε μέχρι σήμερα; Εντοπίζω ήδη μία σειρά κενών. 1. Πρέπει να δούμε ξανά όλο το κυρωτικό πλαίσιο. Ποινική διαδικασία και ποινές, διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις, άλλες διοικητικές κυρώσεις. 2. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει θέματα επικαλύψεων, αδράνειας, ενδεχομένως διαφθοράς, Είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. 3. Δεν έχουν αξιοποιηθεί νέες τεχνολογίες. Άρα να περιμένετε μια συστηματική και οργανωμένη δράση.
Ένα μήνυμα ξεκάθαρο το οποίο θέλω να στείλω: Σεβόμαστε πάρα πολύ και αγαπάμε την ελληνική βιοτεχνία και βιομηχανία τροφίμων. Είναι κομμάτι του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού. Θέλουμε να τη στηρίξουμε αλλά θα υπάρξει αυστηρή τήρηση της νομιμότητας ειδικά στα θέματα αυτά των παρανόμων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού. Να είμαστε όλοι συνεννοημένοι ότι γνωρίζουμε. Κι επειδή γνωρίζουμε θέλω από εδώ να πω ότι θα ζητήσουμε απόλυτη συμμόρφωση. Δεν θα υπάρξει έκπτωση ως προς αυτό.
Μεγάλη συζήτηση έχει να κάνει με το ζήτημα των αποζημιώσεων. Ζήσαμε καταστροφές. Οι αγρότες δικαίως ζητούν από τη στιγμή που είναι υποχρεωτικό το σύστημα και έχουν ρυθμιστεί αυτά που απαιτούνται να καταβάλουν – αυτό το 4% - και το καταβάλουν, να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις πλήρως και στην ώρα τους. Δεν έχει συμβεί αυτό. Στις προγραμματικές δηλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης μίλαγαν, τότε, για καθυστερήσεις δύο ετών. Οι καθυστερήσεις παραμένουν στα δύο χρόνια, τα οικονομικά στοιχεία όμως του ΕΛΓΑ έχουν επιδεινωθεί. Είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε όπως έχουμε πάρει εντολή και με τη χρησιμοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ξεκινάμε δυνατά και ένα σπουδαίο μέλλον περιμένει τη χώρα στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις