Πρωτοποριακή μέθοδος αποξήρανσης σταφίδας θα ανοίξει τον δρόμο για την αγορά

Σε εξέλιξη η πειραματική αποξήρανση σταφίδας

Εκτός από σταφίδα, το αποξηραντήριο θα μπορεί με τον ίδιο τρόπο να αποξηραίνει και άλλα φρούτα

Ερευνητική προσπάθεια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που βρίσκεται σε εξέλιξη και υπόσχεται πολλά...

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πειραματική αποξήρανση σταφίδας με τη χρήση ηλικιακής ενέργειας που θερμαίνει τον αέρα, σε ειδικό θάλαμο που κατασκεύασαν επιστήμονες και φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, η οποία, εφόσον ολοκληρωθεί σωστά, θα ανοίξει τον δρόμο για την αγορά, όπου θα μπορούν ιδιωτικές εταιρείες να πάρουν δωρεάν τη συγκεκριμένη πατέντα και να την αναπαράγουν, προς όφελος των αγροτών, του περιβάλλοντος αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη, όπως αποκαλύπτει η «Νέα Κρήτη», αύριο θα βγουν από τον θάλαμο οι πρώτες σταφίδες που τοποθετήθηκαν εκεί την περασμένη Κυριακή, με τη συνεργασία του καθηγητή Φυσικής της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γιάννη Μαυροματάκη και του προέδρου της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμου Ιερωνυμάκη, που στηρίζει την ερευνητική προσπάθεια με κάθε τρόπο.

Εκτός από σταφίδα, το αποξηραντήριο θα μπορεί με τον ίδιο τρόπο να αποξηραίνει και άλλα φρούτα, όπως σύκα, πορτοκάλια, δαμάσκηνα κ.λπ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο καθηγητής φυσικός του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Φώτης Μαυροματάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια ερευνητική προσπάθεια που, για να ολοκληρωθεί, ζητείται χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ αμέσως μετά η πατέντα θα παραδοθεί δωρεάν σε όποιον επιχειρηματία ενδιαφέρεται, αλλά και σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών.

Μάλιστα, είναι μια τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τρόπο ώστε να κατασκευαστούν ανάλογα αποξηραντήρια, μικρού όμως μεγέθους, που θα μπορεί ο κάθε μεμονωμένος παραγωγός να τα αγοράσει και, από ’κει και πέρα, εντελώς δωρεάν με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας και μόνο, να αποξηραίνει τη σταφίδα του σε χρόνο ολίγων 24ώρων και χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος από τις καιρικές συνθήκες.

Πώς λειτουργεί ο θάλαμος

Οι συλλέκτες που χρησιμοποιούνται είναι όπως τα ηλιοθερμικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στα σπίτια για την παραγωγή ζεστού νερού, με τη διαφορά ότι μέσα σε αυτά δεν κυκλοφορεί νερό αλλά αέρας... «Οπότε έχουμε εισαγωγή αέρα. Ο ήλιος θερμαίνει τη μαύρη επιφάνεια του συλλέκτη, που είναι μεταλλική. Ο αέρας έρχεται σε επαφή με το μέταλλο και θερμαίνεται. Οι θερμοκρασίες που μπορεί να αναπτύξει το μέταλλο είναι αρκετά υψηλές, μέχρι και 70-77 βαθμούς σε μια καλή καλοκαιρινή ημέρα. Και μες στο θάλαμο μπορούμε να έχουμε μια θερμοκρασία των 60-65 βαθμών, που είναι ιδανική για να αποξηράνουμε το προϊόν που έχουμε βάλει μέσα», λέει στην εφημερίδα μας ο καθηγητής.

«Είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια το 2015 στο πιστοποιημένο Εργαστήριο Φωτοβολταϊκών και Ενεργειακών Συστημάτων που ασχολείται γενικότερα και με την ηλιακή ενέργεια, στην τωρινή Σχολή Μηχανικών, τότε Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, σε συνεργασία με την τότε Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων», εξηγεί στην εφημερίδα μας ο φυσικός Φώτης Μαυροματάκης. «...Δηλαδή, μια προσπάθεια αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας για την αποξήρανση των αγροτικών προϊόντων. Και τότε είχαμε κάνει μια συζήτηση με την Περιφέρεια Κρήτης, που μας χρηματοδότησε με ένα πρώτο ποσό για να γίνει μια πρώτη προσπάθεια. Οπότε εμείς στήσαμε έναν τέτοιο θάλαμο αξιοποιώντας και κάποιον εξοπλισμό που προϋπήρχε. Είδαμε ότι δουλεύει, αλλά τώρα θα πρέπει να γίνει σε μεγάλη κλίμακα και πλήρως λειτουργικός»...

Δύο είναι τα βασικά ζητούμενα που θα πρέπει να “δει” στη συνέχεια η έρευνα: Το ένα είναι η εξασφάλιση ομαλής θέρμανσης στον θάλαμο και το άλλο είναι ο τρόπος με τον οποία θα μπορεί να διατηρείται η θερμοκρασία τόσο σε περίπτωση συννεφιάς, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ενέργεια που έχουμε αποθηκεύσει από τον ήλιο, είτε από συμβατικές πηγές, και απλά να μην αφήσουμε να πέσει σημαντικά η θερμοκρασία»...

Στο μεταξύ, στη σταφίδα η αποξήρανση μπορεί να γίνει σε τέσσερις με πέντε μέρες. Την περασμένη Κυριακή τοποθετήθηκαν γύρω στα 60 κιλά σταφυλιών, παραγωγής Πρίαμου Ιερωνυμάκη.

«Να πούμε, βέβαια, ότι δεν είναι απαραίτητο να αποξηράνει κανείς μόνο σταφύλι. Οποιοδήποτε προϊόν - δηλαδή πορτοκάλι, βερίκοκο, ντομάτα ή ακόμα και αρωματικά φυτά - μπορεί να αποξηρανθεί. Οπότε η προσπάθεια που γίνεται είναι να ολοκληρωθεί το ηλιακό ξηραντήριο. Και στην Κρήτη ιδιαίτερα, που η ηλιακή ενέργεια είναι στο μάξιμουμ της περιόδου τότε που έχουμε και την περίοδο των σταφυλιών, αυτό συνεισφέρει πάρα πολύ στην εξοικονόμηση επιπλέον ποσών ενέργειας»!

Όσο για τον ίδιο τον αγρότη, ο Φώτης Μαυροματάκης λέει ότι «κάποιος συνεταιρισμός, ομάδα παραγωγών ή ιδιώτης θα μπορούσε να αποκτήσει έναν τέτοιο θάλαμο. Πραγματικά αυτή τη στιγμή χρειάζεται να χρηματοδοτηθεί αυτή η προσπάθεια έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα τελικό προϊόν, το οποίο βέβαια προφανώς όταν βγει σε παραγωγή θα έχει πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί, όπως σε όλα τα πρωτότυπα προϊόντα. Και μην ξεχνάμε ότι, από Απρίλη-Μάη και μετά, η Κρήτη έχει πολύ περισσότερο δυναμικό ηλιακής ενέργειας σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. Η Κρήτη, σε οριζόντιο επίπεδο, λαμβάνει κάθε χρόνο 1.850 κιλοβατώρες, ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο»!

 

«ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ»

«Να σταματήσει το καρδιοχτύπι με τον καιρό»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, είπε στη “Νέα Κρήτη”: «Στηρίζουμε την έρευνα. Ο τρόπος πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε. Διότι, μπορεί αυτή τη χρονιά να μην είχαμε προβλήματα στην αποξήρανση της σταφίδας, αλλά αυτό δε θα συμβαίνει κάθε χρόνο. Τα περισσότερα χρόνια δεν είχαμε την ίδια τύχη με τις καιρικές συνθήκες. Είχαν γίνει παλαιότερα ανάλογες προσπάθειες με θαλάμους, με ρεύμα ή με πετρέλαιο. Όμως, το κόστος ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Σήμερα λοιπόν από το πρώην ΤΕΙ Κρήτης γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Εγώ επισκέφτηκα τα εργαστήρια και συζητήσαμε με τον κ. Μαυροματάκη. Απλώσαμε τα σταφύλια από τη δική μου παραγωγή. Τα ίδια κιλά έχω βάλει και σε χαμωτό οψιγιά στον Προφήτη Ηλία και παρακολουθώ την εξέλιξη. Χρειάζεται μια χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης. Και θεωρώ ότι είναι εύκολο πλέον να πετύχει η προσπάθεια αυτή. Είναι μια τζάμπα ενέργεια η ηλιακή. Εγώ που μπήκα μες στον θάλαμο και απλώσαμε τα σταφύλια, είδα ότι η θερμοκρασία ήταν πολύ μεγάλη αλλά ήταν διαφορετική σε διάφορα σημεία και χρειάζεται τελειοποίηση για να είναι η ίδια θερμοκρασία σε όλον τον χώρο»...

Καταλήγοντας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει ότι, πέρα από το κέρδος για το περιβάλλον, προκύπτει κέρδος και για την τσέπη του αμπελουργού, αφού μειώνονται οι μέρες αποξήρανσης και σταματάει για πάντα το “καρδιοχτύπι” μη βρέξει την ώρα που η σταφίδα βρίσκεται στους οψιγιάδες.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr