Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με το προεδρείο της Γενικής Ομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
Κ.Χ.: «Για τη ΔΕΗ έχουμε μπροστά μας δύο κρίσιμους σταθμούς. Ο ένας είναι την επόμενη εβδομάδα στις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε ο ορκωτός ελεγκτής θα βγάλει την έκθεση βιωσιμότητας για την επιχείρηση. Θεωρώ ότι μετά τα μέτρα, τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ, η έκθεση αυτή θα είναι θετική. Και κατόπιν έχουμε το δεύτερο σταθμό, τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου- μέσα Νοεμβρίου, σε σχέση με τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρες θέσεις. Πρώτον, κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Δεύτερον, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Τρίτον, απαλλαγή της ΔΕΗ από το ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ, καθώς η ΔΕΗ έχει να ανταγωνιστεί άλλες επιχειρήσεις που αποφασίζουν μέσα σε δευτερόλεπτα και η ίδια είναι αναγκασμένη να πηγαίνει με τον αραμπά. Τέταρτον, απολιγνιτοποίηση, καθώς ιδιαίτερα οι παλιές λιγνιτικές μονάδες κοστίζουν ακριβότερα στη ΔΕΗ λειτουργούσες, από ότι αν έκλειναν και πληρωνόντουσαν με τα ίδια χρήματα οι εργαζόμενοι. Πέμπτον, ένα άνοιγμα της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένους. Αυτά είναι τα οποία επισημάναμε από την πλευρά της κυβέρνησης στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και σημειώσαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο μαζί τους προκειμένου να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τους εργαζομένους, διότι η διάσωση της επιχείρησης αφορά πρωτίστως τους εργαζόμενους . Στο πλαίσιο αυτό, και επειδή το θέμα της απολιγνιτοποίησης πρέπει να το δούμε σοβαρά και συλλογικά, προγραμματίζουμε μια επίσκεψη στη δυτική Μακεδονία πρώτα και στη Μεγαλόπολη στη συνέχεια, μαζί με τους τοπικούς φορείς και με τους εργαζόμενους για το ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό ζήτημα».
Δημ.: «Με τους θεσμούς ανοίγουν θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών κ. υπουργέ; Έχετε κάποια πρώτη εικόνα;».
Κ.Χ.: «Δεν έχουμε ξεκινήσει επισήμως συζητήσεις. Η κυβέρνηση έχει την ατζέντα την οποία σας παρουσίασα, που είναι πολύ σαφής, και θεωρούμε ότι είναι μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή ατζέντα, που υπηρετεί τη ΔΕΗ, υπηρετεί συνολικά την αγορά ενέργειας και υπηρετεί και την εθνική οικονομία. Έχω επισημάνει- και το λέω και εδώ και στις Βρυξέλλες- ότι πρώτον χωρίς τη ΔΕΗ δεν υπάρχει ελληνική οικονομία και δεύτερον, επισημαίνω και προς την κατεύθυνση της ΔΕΗ ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε δύο βασικές παραμέτρους. Τις διεθνείς συμφωνίες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που οδηγούν στη σταδιακή απολιγνιτοποίηση, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που οδηγεί, και στην περίπτωση της Ελλάδας, στο λεγόμενο target model, μια απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το Υπουργείο είναι εδώ με ξεκάθαρες απόψεις, σύγχρονες και ευρωπαϊκές».
Δημ.: «Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», κοιτάζετε την αύξηση των πόρων, δηλαδή να επωφεληθούν περισσότεροι, και αν το πρόγραμμα θα συνεχίσει ως έχει και του χρόνου;».
Κ.Χ.: «Το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» είναι ένα λαϊκό πρόγραμμα, το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Στην πρώτη του φάση, θέλω να υπενθυμίσω, πριν από τις εκλογές, το σύστημα που το υποστήριζε τεχνικά κατέρρευσε. Αυτή τη φορά το σύστημα λειτούργησε και είχαμε αποτελέσματα σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Βεβαίως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας, που είχε υπογράψει σύμβαση με το Υπουργείο εδώ και πολλούς μήνες, υπήρξαν κάποια προβλήματα καθυστέρησης. Δώδεκα χιλιάδες άνθρωποι καλύφθηκαν με τις αιτήσεις που έκαναν και αυτό προχώρησε αυθημερόν. Αντιλαμβάνομαι ότι γύρω στους 8.000 ακόμα, παρότι προχώρησαν αρκετά τη διαδικασία, δεν μπόρεσαν να το κάνουν διότι εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός. Αυτό δείχνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε με την τρίτη φάση και με μία αύξηση του προϋπολογισμού. Είμαστε ήδη σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο έχει και τον κεντρικό συντονισμό όλων αυτών των προγραμμάτων, προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος, διότι είναι ένα πρόγραμμα χρήσιμο από πολλές και διαφορετικές πλευρές».