Φ.Αραμπατζή:Το 2020 ο ΕΝΦΙΑ πρόκειται να επανεξεταστεί συνολικά

«Η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ελάφρυνσης αγροτών και συνεταιρισμών. Το 2020 ο ΕΝΦΙΑ πρόκειται να επανεξεταστεί συνολικά»

 

«Η πτηνοτροφία αποτελεί για την Κυβέρνηση στρατηγικής σημασίας τομέα της αγροτικής οικονομίας»

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να είναι Νόμος – Πλαίσιο με βάση τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές. Δεν σκοπεύουμε να  τους «πνίξουμε» με υπερβολικές ρυθμίσεις  αλλά  αντίθετα, θέλουμε να τους δώσουμε τα εργαλεία για να είναι ακόμη πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί, λειτουργώντας πάντοτε με όρους αγοράς, προς όφελος των μελών τους αλλά και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα».

Με τη φράση αυτή σκιαγράφησε το Νομοσχέδιο, που εκπονεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η Υφυπουργός, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΔΣ του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος».

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση, η κ. Αραμπατζή επισήμανε:

«Η «Πίνδος» είναι ένας συνεταιρισμός – πρότυπο, που λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία σε μια ανταγωνιστική αγορά, είναι καινοτόμος και πρωτοπόρος, έχει καταστεί συνώνυμο της ποιότητας και στηρίζει την οικονομία μιας ορεινής περιοχής.

Τέτοιους συνεταιρισμούς έχει ανάγκη η χώρα μας. Τέτοιους συνεταιρισμούς θέλουμε να ενισχύσουμε ώστε να παίξουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών και φυσικά των παραγωγών καθώς και να βρουν μιμητές σε τομείς της αγροτικής οικονομίας.

Θεωρώ πως ο κοινός μας στόχος για την ένταξη ολοένα και περισσότερων παραγωγών σε συλλογικά σχήματα μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα όταν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα κίνητρα ενισχύονται από το «καλό παράδειγμα».

Γι’ αυτό και ξεκαθάρισα ότι ο ρόλος των συνεταιριστών δεν περιορίζεται στην κατάθεση θέσεων και προτάσεων κατά την διαδικασία εκπόνησης του Νομοσχεδίου, στην οποία εννοείται ότι οι θέσεις των μελών των ΑΣΟ θα έχουν βαρύνοντα ρόλο αλλά επεκτείνεται και στη διάδοση της συνεταιριστικής ιδέας μέσω του παραδείγματος.

Θέλουμε, συνεπώς, να γίνει υπόθεση πρωτίστως των ίδιων των συνεταιριστών η διάδοση της συνεταιριστικής ιδέας. Διότι το «καλό παράδειγμα» μπορεί, τελικά, να αποβεί ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας στο να αρχίσει να αλλάζει το υπόδειγμα στον αγροτικό τομέα, να αρχίσει να αλλάζει η νοοτροπία των παραγωγών προς την κατεύθυνση της συλλογικότητας προκειμένου να βελτιωθεί η διαπραγματευτική ισχύς τους στην αγορά».

Στη συνάντηση τέθηκαν και πολλά άλλα ζητήματα με έμφαση:

-Στη μείωση της φορολογίας και στις  δυσβάσταχτες συνέπειες, που είχε η εκτίναξη των φορολογικών δεικτών της προηγούμενης διακυβέρνησης  αποτελώντας  βασική τροχοπέδη της επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κυρίως στον αγροτικό με την Υφυπουργό να αναφέρει: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της θητείας της έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας και ήδη οι πρώτες μειώσεις έχουν  γίνει πράξη (ΕΝΦΙΑ) ή δρομολογηθεί (μείωση στη φορολογία επιχειρήσεων και τα μερίσματα)».

Όσον αφορά στο αίτημα του συνεταιρισμού για το μη συνυπολογισμό στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων η κ. Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε: «Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ πρόκειται να επανεξεταστεί συνολικά το 2020 και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να εξεταστεί και το συγκεκριμένο ζήτημα».

-Για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, η Υφυπουργός  επαναβεβαίωσε ότι πρόκειται για κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης κι  έχουν ήδη δοθεί εντολές για εντατικοποίηση των ελέγχων. «Για να φθάσουμε όμως στο επιθυμητό επίπεδο αποτελεσματικότητας, χρειάζονται παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ενιαιοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών και αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας ενώ απόλυτα απαραίτητη είναι η συνδρομή των υγιών παραγωγικών δυνάμεων».

Αναφερόμενη ειδικά στον κλάδο της πτηνοτροφίας η κ. Αραμπατζή δήλωσε:

«Η πτηνοτροφία αποτελεί για την Κυβέρνηση στρατηγικής σημασίας τομέα της αγροτικής οικονομίας και φυσικά είναι στις προτεραιότητες μας να τον στηρίξουμε και να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή του».