Βασικό συστατικό της εκπαίδευσης η καινοτομία

Πρώτο Ελληνογερμανικό Φόρουμ για την καινοτομία.

Η καινοτομία κι η ενίσχυση του ρόλου της στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο πρώτο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης - Μία ελληνογερμανική συνεργασία»,  το οποίο διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).  Παράλληλα τόσο ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, όσο και ο Διευθυντής Ερευνών, Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, Καθ. Αλέξανδρος Κρητικός, υπογράμμισαν την ανάγκη παροχής κινήτρων για την προέλκυση εταιριών που δίνουν έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη έρευνας και καινοτόμων προσεγγίσεων στην παραγωγική διαδικασία.

Ερνστ Ράιχελ

 

Ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ. Ερνστ Ράιχελ, επισήμανε κατά την έναρξη του Ελληνογερμανικού Φόρουμ Καινοτομίας - «Η Καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης: Μία ελληνογερμανική συνεργασία, ότι: «Με το Φόρουμ Καινοτομίας της 18ης Νοεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκινάμε την κοινή μας πορεία προς την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους και όπου η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα». Στο πλαίσιο του Φόρουμ δόθηκε το εναρκτήριο σήμα και παρουσιάστηκε το λογότυπο αναφορικά με τη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενη Χώρα στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 13 Σεπτεμβρίου 2020. 

Σε προτεραιότητα η καινοτομία για την εκπαίδευση

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, ανέλυσε τους στόχους του Υπουργείου για την καινοτομία στην εκπαίδευση.

Όπως είπε σκοπεύει να ενισχύσει την καλλιέργεια ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων. «Οι ψηφιακές δεξιότητες θα διδάσκουν στους μαθητές πώς να χειριστούν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει η τεχνολογία, ενώ οι ήπιες δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, η ομαδική δουλειά, η συνεργατικότητα, θα τους εφοδιάσουν με την απαραίτητη ευελιξία για τη διαχείριση ψηφιακών και άλλων εργαλείων που σήμερα ούτε μπορούμε να φανταστούμε, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον» ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε: «Μάλιστα, στο πλαίσιο του σημερινού φόρουμ, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί μία από τις νέες θεματικές ενότητες που το Υπουργείο μας σκοπεύει να εντάξει στο νέο αυτό πρόγραμμα. Ήδη βλέπουμε πολλούς από τους μαθητές και τους φοιτητές μας να διαπρέπουν σε διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με φρέσκες ιδέες που αφορούν τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή εκπαίδευση και η ρομποτική, μεταξύ άλλων. Καινοτομία στην επιχειρηματικότητα», είπε και αναφέρθηκε στη συνεργασία με τη Γερμανία στην κατεύθυνση στήριξης της καινοτομίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της επεσήμανε:

«Μεταξύ των βασικών στόχων του Υπουργείου Παιδείας, είναι η γεφύρωση του χάσματος αυτού ανάμεσα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στις δεξιότητες που καλλιεργεί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στην προσπάθεια αυτή, η συνεργασία των δύο χωρών μας στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα, παρότι ανήκει στην κατηγορία μετρίων καινοτόμων, όμως σημείωσε έντονα ανοδική τάση το τελευταίο διάστημα. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γερμανία παρέχουν γόνιμο έδαφος για την ανάδειξη καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων. Ή μεταξύ μας συνεργασία είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, καθώς η επιχειρηματικότητα και δη η νεοφυής και καινοτόμος ολοένα και διευρύνεται και στις δύο χώρες. 

Δεν αρκεί όμως να έχουμε μονάχα ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα και μία καινοτόμο αγορά εργασίας: η τελική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αφορά στην διασύνδεση των δύο, προκειμένου να μπορέσει η καινοτομία να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση, μπορεί να συμβάλλει και η συστηματική καλλιέργεια του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, η πρακτική άσκηση μαθητών και φοιτητών, η δια βίου μάθηση, καθώς και το ”upskilling” και ”reskilling”, αν θέλουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά εργασίας», συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας.

Χορήγηση κινήτρων

Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, με την ομιλία του σημείωσε ότι στις προτεραιότητες της πολιτείας για τη στήριξη της καινοτομίας θα πρέπει να περιληφθεί η φορολογική, κεφαλαιακή και μισθολογική κινητροδότηση, ώστε επιχειρηματική και επιστημονική κοινότητα να επενδύσουν συντονισμένα στον τομέα IoT, στο ΑΙ και στην 4η βιομηχανική επανάσταση, αλλά και να διαμορφώσει όλες τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την οργάνωση ειδικών “Πάρκων Φιλοξενίας”, όπως το Thess INTEC. Επίσης, έθεσε το θέμα του brain drain, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων ικανών να πείσουν τους νέους επιστήμονες, τα φωτισμένα μυαλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,  που εγκατέλειψαν την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, να επιστρέψουν στη χώρα και να αποτελέσουν τους εμπνευστές και καθοδηγητές για νέες δράσεις στο πεδίο της καινοτομίας. 

Ο Διευθυντής Ερευνών, Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, Καθ. Αλέξανδρος Κρητικός,  αναφέρθηκε στην μεγάλη ανάπτυξη που έχουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις διεθνώς και τόνισε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια πολιτική κινήτρων για τις εταιρείες που παράγουν καινοτομία ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα διευκολύνει και τους εγχώριους επενδυτές να στηρίξουν καινοτόμες ιδέες.

Ελληνογερμανικές συνέργειες

Νωρίτερα, η Senior Program Officer, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, κα Ελένη Αγουρίδη, στη σύντομη τοποθέτησή της, αφού αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιδρύματος για τη στήριξη της καινοτομίας, επεσήμανε την καλλιέργεια και ανάπτυξη σημαντικών πρωτοβουλιών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα ελληνογερμανικών συνεργειών, αναφέροντας ως παραδείγματα τη δωρεά του Ιδρύματος  για την ίδρυση αλλά και τη στήριξη των πέντε πρώτων χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Νέου Ελληνισμού στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, καθώς και τη συνεργασία, τόσο με τη Γερμανική – όσο και με την Ελληνική Πολιτεία - στην κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του νέου Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, πρόκειται για ένα πολύ-αναμενόμενο έργο που βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο υλοποίησής του.