Με πυξίδα τα ιδανικά και τις αρχές του συνεργατισμού και του συνεταιρίζεσθαι .
Με πυξίδα τα ιδανικά και τις αρχές του συνεργατισμού και του συνεταιρίζεσθαι πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, η 3η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ.
Μήνυμα ενότητας στάλθηκε σήμερα από την 3η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, της Οργάνωσης που γεννήθηκε από την ανάγκη των Συνεταιρισμών και των Συνεταιριστών να έχουν μια ενιαία φωνή για εκπροσώπηση στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης και ανάπτυξης τους αγροτικού χώρου, αλλά και της προάσπισης του συνεργατισμού και των αρχών του συνεταιρίζεσθαι. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά, τόσο με τη νέα ΚΑΠ όσο και με το νόμο για τον Συνεταιρισμό, τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, την εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς, την αξιοποίηση των εφοδίων για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων.
Το «άνοιγμα» των εργασιών πραγματοποίησε ο Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος, ως Πρόεδρος της ΓΣ, ανάμεσα σε άλλα κάλεσε τους παραβρισκόμενους να συμμετάσχουν στην αυριανή 1η Πανηγυρική Συνεδρίαση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, του ΓΕΩΤΕΕ, του ΣΕΠΕ και του ΣΕΚΕΕ με θέμα «Αγρότης και Τεχνολογία e-νώνονται». Επισήμανε δε, την σημασία της συνεργασίας αυτής με τους τρεις αξιόλογους φορείς, αλλά και την ανάγκη να υπάρξουν καλύτερα καταρτισμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι με αξιοποίηση των νέων εργαλείων για την βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος.
Στον ενιαίο, ισχυρό και κεντρικό χαρακτήρα της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρθηκε ο πρόεδρος Παύλος Σατολιάς, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της βαθιάς και συνεχόμενης κρίσης των τελευταίων χρόνων με την διάλυση των κλάδων της κτηνοτροφίας και της γεωργίας και των υποδομών της, της δομής των Συνεταιρισμών, της πτώσης της αγοραστικής δύναμης, της χαμηλής χρηματοδότησης της αγροτικής παραγωγής, το αυξημένο κόστος παραγωγής, την κατάρρευση των τιμών στην εμπορία αγροτικών προϊόντων και λόγω της στρεβλής λειτουργίας της αγοράς, αλλά και την υψηλή φορολογία για τους αγρότες και τους Συνεταιρισμούς.
Στην συνέχεια ο Παύλος Σατολιάς υπογράμμισε τις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες που υπάρχουν μπροστά και αυτές συνοψίζονται:
-Νέα ΚΑΠ,
-Νόμος για τους Συνεταιρισμούς με απαίτηση αυτός να κινείται πάνω σε ένα ελεύθερο πλαίσιο που δεν θα ξεφεύγει όμως από τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές,
-Στην περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και αναγνώρισής τους ως θεσμικών συνομιλητών της Πολιτείας,
-Νέες τεχνολογίες στην Γεωργία και την Κτηνοτροφία με χρήση όλων των ψηφιακών, καινοτόμων μέσων και εργαλείων,
-Στη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος,
-Στην ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και του συνεταιρίζεσθαι,
-Θέματα υποδομών και εξωστρέφειας του παραγόμενου προϊόντος και
-Στροφή στο ποιοτικό πλεονέκτημα
-Λειτουργία της αγοράς με διαρκής έλεγχους ενάντια στις παράνομες ελληνοποιήσεις. Υποχρέωση της πολιτείας να θέσει τους όρους και τους κανόνες για μια ορθή και ισότιμη λειτουργία της αγοράς με ελέγχους και αυστηρό πλαίσιο νόμου για τους παραβάτες.
«Μεσολαβώντας ένας χρόνος από την προηγούμενη Γενική μας Συνέλευση -και τρία χρόνια από την ίδρυσή μας- μετράμε επιτυχίες, μέσα βέβαια από τα λάθη και τις καθυστερήσεις μας. Το αποτύπωμα, όμως, είναι θετικό και αυτό μας γεμίζει με την ευθύνη να συνεχίσουμε έτσι δυναμικά και αποφασιστικά», τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ για να επισημάνει: «Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια για την αναγέννηση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, διορθώνοντας λάθη και σφάλματα, παθογένειες του παρελθόντος, πατώντας πάντα πάνω στις συνεταιριστικές αρχές πήραμε αυτή την απόφαση να συγκροτήσουμε ετούτο το όργανο, για να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα. Με συστηματική δουλειά και στοχευμένες κινήσεις, με πολύ κόπο και αγώνα απ’ το Διοικητικό Συμβουλίου και το Προεδρείο, αλλά και αντέχοντας στις τρικλοποδιές των αντιπάλων μας, καταφέραμε να είναι σήμερα η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, να συνομιλούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να μας ακούνε, να μας σέβονται και παράλληλα να μπορούμε να κοιτάμε στα μάτια, τα μέλη μας, τους συνεταιρισμένους αγρότες μας».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ανέφερε ενδεικτικά ότι «καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μας, είχαμε επαφές με Υπουργεία, Κόμματα, Φορείς, συντάξαμε υπομνήματα, πραγματοποιήσαμε επισκέψεις, εκδώσαμε ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες για φλέγοντα θέματα του χώρου μας. Καταφέραμε όλοι οι θεσμικοί φορείς της πολιτείας, οι οργανωμένες δομές της κοινωνίας να μας κάνουν συνομιλητές».
Επισήμανε δε την σημασία της προάσπισης του συνεργατισμού και των αρχών του συνεταιρίζεσθαι υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται συνεχής και επίμονη δουλειά, εκπαίδευση, κατάρτιση και επένδυση στους νέους γεωργούς πάνω σε καλά και πετυχημένα συλλογικά και συνεταιριστικά παραδείγματα.
«Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε και πρέπει να πετύχουμε το οφείλουμε στην κοινωνία. Αυτό είναι το στοίχημά μας και θα το κερδίσουμε. Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ συνεχίζει λοιπόν με δύναμη, ενωμένη για να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις δυσκολίες αλλά και για να καρπωθούμε τα οφέλη από τις επίμονες και επίπονες προσπάθειές μας με τελικό σκοπό τα οφέλη να είναι καθολικά στον κλάδο μας, στην εθνική οικονομία και εν τέλει στην κοινωνία», κατέληξε ο Παύλος Σατολιάς.
Μάκης Βορίδης: Το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ
Στην τακτική γενική συνέλευση παραβρέθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους τρόπους που «θα αντιμετωπιστεί με ρεαλιστικό τρόπο μια παραγωγική χρηματοοικονομική ανασυγκρότηση των Συνεταιρισμών εκεί που είναι εφικτό να γίνει και εκεί που δεν είναι εφικτό να γίνει να δούμε πως θα αποδεσμεύσουμε περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου αυτά με άλλους τρόπους και διαδικασίες να αναδιαταχθούν παραγωγικά».
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης επισήμανε τις συζητήσεις που γίνονται με την Τράπεζα της Ελλάδας και με τον εκκαθαριστή για να γίνουν χρηματοοικονομικές μελέτες και μελέτες βιωσιμότητας των Συνεταιρισμών, προτρέποντας τους Συνεταιριστές να τις κάνουν: «Αξιοποιήστε τις συμφωνίες με τις Τράπεζες και θέλουμε καλές μελέτες βιωσιμότητας έγκυρες και αξιόπιστες», είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε δε ότι σήμερα στο Μητρώο υπάρχουν 6.000 Συνεταιρισμοί από τους οποίους οι 800 είναι λειτουργικοί και βιώσιμοι πολύ λιγότεροι: «Να ξεκαθαρίσουμε αυτό το τοπίο και από τους 6000 συνεταιρισμούς να μείνουν οι λειτουργικοί και μετά να δούμε ποια είναι τα βιώσιμα σχήματα».
Αναφερόμενος στο νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς επισήμανε ότι αυτός θα διέπεται από 4 αρχές:
-Ενισχύεται η αυτονομία των Συνεταιρισμών. Μέσα από το καταστατικό θα μπορούν να ρυθμίσουν έτσι όπως επιθυμούν την λειτουργία τους.
-Απλοποίηση της διαδικασίας ιδρύσεως (με κατάργηση του Ειρηνοδικείου). Με την κατάθεση του καταστατικού και απόφαση της Διοικήσεως, η οποία θα εκδίδεται εντός 30 ημερών θα γίνεται η σύσταση
-Ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών χωρίς όμως να γίνονται υπερβολικά αυστηροί ώστε να «παραλύουν» την λειτουργία τους.
«Οι Συνεταιρισμοί σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου ενισχύονται οι παρεμβάσεις των Ανωνύμων Εταιρειών, μπορούν να έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ή είναι καταδικασμένα;»,
διερωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης, ανακοινώνοντας ότι με το νέο νόμο θα δίνεται η δυνατότητα, μέσω του καταστατικού και με διευρυμένη πλειοψηφία στη γενική συνέλευση, να αποφασίζεται η συμμετοχή ιδιώτη. Ο ιδιώτης θα μπορεί να συμμετάσχει τόσο στη συνέλευση όσο και στην διοίκηση του Συνεταιρισμού.
Επίσης, στο νόμο των Συνεταιρισμών θα υπάρχει διάταξη που θα αναστέλλει την δίωξη των διοικήσεων με 5ετή διάρκεια.
Σε ότι αφορά τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι «στόχος είναι να μπορούν παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι με αντικρουόμενα συμφέροντα να μπορούν να συζητούν και να καταφέρουν από κοινού να προωθούν και να χαράξουν κοινή στρατηγική για το προϊόν».
Επισήμανε ότι εκκρεμεί ακόμα Υπουργική Απόφαση με εφαρμοστικές λεπτομέρειες για τις Διεπαγγελματικές και επισήμανε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί σύσταση Διεπαγγελματικής για την Φέτα εντός του έτους.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2020 το ΥπΑΤΤ στοχεύει να φέρει νομοθετική παρέμβαση με την οποία θα ρυθμίζονται νομικά και φορολογικά ζητήματα των οργανώσεων παραγωγών και ομάδων παραγωγών καθώς επίσης θα επιλύονται και θέματα με τον αγροτοσυνδικαλισμό. Όπως χαρακτηριστικά είπα «οι Συνεταιρισμοί είναι οικονομικό κύτταρο και όχι συνδικαλιστικό».
Τόνισε δε ότι πρόκληση αποτελεί το πως θα γίνει ελκυστική η παραγωγική διαδικασία για τον αγρότη με ένα ελκυστικό μεροκάματο ενώ μεγάλη δυσκολία είναι οι πιέσεις από μια παγκοσμιοποιημένη αγορά με προϊόντα που ανταγωνίζονται τα δικά μας και είναι πολύ φθηνά.
Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ επισήμανε ότι «η κατεύθυνση της νέας ΚΑΠ είναι υψηλών περιβαλλοντικών φιλοδοξιών, που έχει δεσμεύσεις αλλά και επενδυτικές ευκαιρίες. Επενδυτικές ευκαιρίες που θα μειώνουν το καλλιεργητικό κόστος».
Επισήμανε δε, ότι στις προθέσεις είναι και η εκπόνηση ενός αρδευτικού σχεδίου με στόχο την μείωση της περιβαλλοντικής επίπτωσης αλλά κυρίως «για να μειώσουμε τα κόστη στην ενέργεια για άντληση νερού αλλά και στην χρήση του νερού».
Σταύρος Αραχωβίτης: «Να δοθούν κίνητρα στους Συνεταιρισμούς»
«Η εικόνα αλλάζει και μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Αυτό έχει επιπτώσεις τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στο κομμάτι της εμπορίας, του ηλεκτρονικού εμπορίου και των νέων μορφών του. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι η κλιματική κρίση που βιώνουμε και πλήττει τους παραγωγούς και το παραγόμενο αγροτικό προϊόν με όλες τις διατροφικές συνέπειες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η τρίτη είναι ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη έχουν
οδηγήσει σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών», επισήμανε στην συνέχεια ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπεύθυνος του Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης.
Στην συνέχεια έκανε λόγο για τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι Συνεταιρισμοί και την ανάγκη προστασίας των πιο αδύναμων παραγωγών που συνασπιζόμενοι σε Συνεταιρισμούς δημιουργούν μεγαλύτερες οικονομικές μονάδες , ενώ αναφερόμενος στο νέο νόμο τόνισε ότι «για να πετύχει πρέπει να έχει κάποιες αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται αλλά και ένα όραμα στο οποίο βλέπει και κυρίως γνωρίζοντας σε ποιο υπόβαθρο και ποιο περιβάλλον πατά».
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους Συνεταιρισμούς αλλά και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που έγινε πέρσι για τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ για την συμμετοχή ιδιωτών στους Συνεταιρισμούς είπε ότι χρειάζεται προσοχή γιατί οι Συνεταιρισμοί δεν είναι εταιρείες. Σημείωσε δε την ανησυχία για το τι θα γίνουν οι περιουσίες των υπό εκκαθάριση Συνεταιρισμών, οι οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε «ανήκουν στις γενιές, ανήκουν στους προηγούμενους και θα πάνε στους επόμενους Συνεταιριστές».
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στη «απειλή» της νέας ΚΑΠ η οποία όπως είπε είναι η συνολική μείωση του προϋπολογισμού, που εκτιμάται ότι θα είναι στο μέγιστο 15% στον β’ πυλώνα, στο κομμάτι δηλαδή το επενδυτικό.
Απόστολος Πάνας: «Τον θέλουμε τον αγρότη ή όχι»
«Αυτό που δεν έχω ακούσει από την κυβέρνηση είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αγροτική πολιτική, το τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα για τον αγρότη. Τον θέλουμε τον αγρότη ή όχι;», επισήμανε στην συνέχεια ο βουλευτής και εκπρόσωπος του Αγροτικού Τμήματος του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας.
Άσκησε δε κριτική προς την κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ για μη ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ, για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται αλλά και με το μέλλον του επενδυτικού προγράμματος, ενώ σε ότι αφορά το κομμάτι της τεχνολογίας και της καινοτομίας διερωτήθηκε αν υπάρχει κατάρτιση των αγροτών.
Μενέλαος Γαρδικιώτης: «Να συμβαδίσουμε όλοι μαζί στον ίδιο δρόμο»
Στην ψηφιακή και σύγχρονη γεωργία, στον μετασχηματισμό που έρχεται αναφέρθηκε στην συνέχεια ο γενικός γραμματέας του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ Μενέλαος Γαρδικιώτης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να συμβαδίσουμε όλοι στον ίδιο δρόμο. Μέχρι πρότινος είχαμε βίους παράλληλους. Δεν είχαμε συναντηθεί. Τώρα πια συναντιόμαστε. Η αυριανή εκδήλωσή μας είναι το ξεκίνημα μας και προχωράμε.
Η εκδήλωση μας θέλουμε να σηματοδοτήσει ότι κάποιος πρέπει να μαζεύει τα δεδομένα, κάποιος πρέπει να φτιάχνει τα εργαλεία, ο γεωπόνος πρέπει να χειρίζεται αυτά τα εργαλεία και ο αγρότης πρέπει να τα εφαρμόζει. Και όλα αυτά σε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Όλα αυτά με σεβασμό στον κόπο του έλληνα αγρότη και δίνοντας του την δυνατότητα να παράξει ποιοτικότερο προϊόν και μειώνοντας το κόστος παραγωγής», επισήμανε ο Μενέλαος Γαρδικιώτης.
Γιάννης Γιανναράκης: Το κινητό σημαντικό εργαλείο του αγρότη
Στην συνέχεια ο Γιάννης Γιανναράκης, γενικός διευθυντής του ΣΕΚΕΕ έκανε λόγο για την τεχνολογία που βρίσκεται προ των πυλών: «Εμείς, είμαστε ένας Σύνδεσμος τεχνολογικός που ξεκίνησε από τα κινητά τηλέφωνα. Βλέπουμε ότι ο κόσμος αλλάζει. Το κινητό θα αποτελέσει το σημαντικό εργαλείο του αγρότη όχι μόνο για να επικοινωνούν αλλά και να δουν και να μάθουν για παράδειγμα για ένα ζιζάνιο που υπάρχει πάνω στο φυτό, να πάρουν μετεωρολογικές πληροφορίες ή ακόμα και να ελέγξουν αν το χωράφι τους ποτίζεται σωστά και αν η λίπανση είναι σωστή ή ακόμα και να δουν δορυφορικές φωτογραφίες για το τι συμβαίνει στο χωράφι τους και την περιοχή τους».
Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου: «Η νομοθεσία των τελευταίων 37 χρόνων δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία των Συνεταιρισμών»
«Όλοι μιλάμε σήμερα για τους Συνεταιρισμούς. Μιλούν με μία απαξία για τους Συνεταιρισμούς και έψαξα να βρω κατά πόσο αυτό δικαιολογείται. Πιστέψτε ότι αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την πράξη. Αν κοιτάξουμε γύρω μας και τη νομοθεσία των τελευταίων 37 χρόνων θα δούμε ότι υπάρχουν 5 νόμοι, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία των Συνεταιρισμών», τόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου χαιρετίζοντας.
Υπογράμμισε δε ότι «δεν θα έπρεπε να μιλάμε για κακοδιαχείριση στους Συνεταιρισμούς, αλλά εγώ θα έλεγα να μιλάμε για κακομεταχείριση των Συνεταιρισμών και αυτό προκύπτει από την σειρά των νομοθεσιών με θέματα που υιοθετήθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής και έκαναν τεράστια ζημιά στους Συνεταιρισμούς».
Αναφερόμενος στο νέο νόμο για τους Συνεταιρισμούς, επισήμανε την ανάγκη για σεβασμό των συνεταιριστικών αρχών και τους διεθνής κανόνες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να τεθούν κανόνες προς όφελος του συνεταιριστικού θεσμού.
Χαράλαμπος Κασίμης: «Οι προκλήσεις της νέας ΚΑΠ»
Στη νέα ΚΑΠ και τις νέες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Χαράλαμπος Κασίμης, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας. «Η νέα ΚΑΠ αλλάζει τα πάντα. Πρώτον έχει λιγότερα χρήματα και δεύτερον έχουμε μια τελείως διαφορετική δομή, μια διαφορετική αρχιτεκτονική στη νέα ΚΑΠ», επισήμανε.
Αναλύοντας τις δύο αυτές σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ επεσήμανε ότι τελειώνει η αυστηρή διάρθρωση σε δύο πυλώνες και συγκροτείται ένα ενιαίο εθνικό σχέδιο κάτω από το οποίο θα μπει και ο πρώτος και ο δεύτερος πυλώνας και η κοινή οργάνωση των αγορών.
Τα νέα στοιχεία που προστίθενται στη ΚΑΠ είναι οι περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και τα νέα περιβαλλοντικά μέτρα που θα επιβληθούν. «Δεν πάμε σε μία λογική συμμόρφωσης αλλά λογικής επιδόσεων, που αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι δεν θα μπορεί να γίνει εκταμίευση των πόρων», είπε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πίεση της χώρας μας από την εξωτερική σύγκλιση αλλά και στην πρόθεση της προεδρεύουσας Φιλανδίας να «κόψει 10 δις. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και τα ρίχνει στην γεωργία. Με αυτό τον τρόπο ενισχύει τον β’ πυλώνα, στον οποίο υπήρξε η μεγαλύτερη περικοπή του 15% και επομένως εξομαλύνεται κάπως η κατάσταση. Αυτό σημαίνει για την χώρα μας, άλλα 510 εκατ. στον προϋπολογισμό, ο οποίος διαμορφώνεται στα 18,770 δις ευρώ. Και αυτό αν γίνει δεκτή η πρόταση της Φιλανδίας. Άρα είμαστε σε μία φάση πιέσεων στον προϋπολογισμό πιέσεων επί της δομής της νέας ΚΑΠ», τόνισε ο Χαρ. Κασίμης.
Γιώργος Στρατάκος: «Μεγιστοποίηση των ωφελειών των τοπικών κοινωνιών όπου Αγροτικοί Συνεταιρισμοί δραστηριοποιούνται»
Ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος επισήμανε στον χαιρετισμό του ότι «η γεωργία και η αγροτική παραγωγή γενικότερα βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινωνίας και της περιφερειακής οικονομίας, αποτελεί κοινό τόπο ότι οι Συνεταιρισμοί διασφαλίζουν μέσω της πληροφόρησης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των μελών τους την μεγιστοποίηση των ωφελειών των τοπικών κοινωνιών όπου αυτοί δραστηριοποιούνται».
Αναφερόμενος στη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ επισήμανε ότι «με σκοπούς την προαγωγή και την διάδοση του θεσμού των Αγροτικών Συνεταιρισμών και την ανάπτυξη της συνεταιριστικής συνείδησης, την πιστή ερμηνεία και την διάδοση των αρχών και την επιδίωξη στήριξής τους από τους ΑΣ μέλη τους η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών της εκπροσωπώντας τα επάξια τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας».
Στόχος όλων μας είναι η επίτευξη της αύξησης της παραγωγικότητας με νέων καλλιεργητικών και μεταποιητικών εφόδων, την αξιοποίηση και ενσωμάτωση των τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών.
Απαιτείται χάραξη μακροπρόθεσμης πολιτικής στον τομέα της αγροδιατροφής με σαφής στόχευση την μετατροπή των διαθρωτικών αδυναμιών του τομέα σε ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μέσα από την ανάπτυξη και ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας.