Το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε όλες τις αποφάσεις του OIV σχετικά με τις οινολογικές πρακτικές και τα οινολογικά προϊόντα.
Το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε όλες τις αποφάσεις του OIV σχετικά με τις οινολογικές πρακτικές και τα οινολογικά προϊόντα.
Στο νέο ευρωπαϊκό κανονισμό 2019/934 απαριθμούνται όλα τα οινολογικά προϊόντα και πρακτικές που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη για τις οινοποιήσεις. Ο κανονισμός τίθεται σε ισχύ στις 7 Δεκεμβρίου και καταργείται ο κανονισμός 606/2009. Στόχος είναι η εναρμόνιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με τα ψηφίσματα του OIV.
Ως εκ τούτου, ο νέος κανονισμός ταξινομεί κάθε οινολογικό προϊόν είτε ως πρόσθετο είτε ως τεχνολογικό βοήθημα ανάλογα με το αν παραμένει (ως έχει ή παράγωγά του) ή όχι στον οίνο. "Αυτό είναι σημαντικό επειδή επιβάλλεται υποχρεωτική επισήμανση των πρόσθετων ουσιών, ενώ τα βοηθητικά οινοποίησης θα αποφύγουν αυτή την υποχρέωση", υπογραμμίζει ο Philippe Cottereau, μηχανικός της IFV. Η γνώση αυτής της ταξινόμησης θα βοηθήσει τους οινοπαραγωγούς στην επιλογή των προϊόντων τους.
Τρεις νέες πρακτικές
Ο κανονισμός 2019/934 επιτρέπει επίσης τρεις νέες πρακτικές: την προσθήκη ανθρακικού καλίου για την αποξίνωση των οίνων, τη χρήση φυτικών ινών για την εξάλειψη των φυτοϋγειονομικών καταλοίπων στους οίνους και τη χρήση αδρανοποιημένων ζυμών με εγγυημένη περιεκτικότητα σε γλουταθειόνη για την μηλογαλακτική ζύμωση. Μέχρι τώρα, αυτές οι ζύμες επιτρεπόταν μόνο να ενεργοποιούν την αλκοολική ζύμωση.
Η κύρια αλλαγή αφορά την καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη της οποίας απαγορεύεται η χρήση ενάντια στην τρυγική καθίζηση των ροζέ κρασιών. Μια απαγόρευση που θα μπορούσε να είναι μόνο προσωρινή.
Δύο διατάξεις προκαλούν έκπληξη για τους προσεκτικούς αναγνώστες. Κατατάσσεται ως πρόσθετο και δεν θεσπίζεται κανένα όριο χρήσης στο αραβικό κόμμι, ενώ ο OIV καθορίζει τη μέγιστη δόση στα 30 g / hL. Οι οινολογικές τανίνες ταξινομούνται ως βοηθητικές όταν χρησιμοποιούνται ως διαυγαστικοί παράγοντες, αλλά δεν έχουν ταξινόμηση εάν χρησιμοποιούνται ως σταθεροποιητικοί παράγοντες.