Ιστορικό ρεκόρ εκθεσιακών συμμετοχών καταγράφει η 28η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων, Agrotica, που σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 2.000 εκθετών και εδραιώνει τη θέση της ως η μεγαλύτερη Αγροτική ΄Εκθεση, της Ελλάδας, στα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη.
Αυτό τόνισε μιλώντας, ο αναπληρωτής Γενικός Δ/ντης ΔΕΘ HELEXPO, Αλέξης Τσαξιρλής.
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου και έχει καλύψει και το τελευταίο τ.μ. του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, δηλαδή πάνω από 41.000 τ.μ. !!!.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την προσεχή Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη. Το ωράριο της έκθεσης την Πέμπτη, την
Παρασκευή και την Κυριακή είναι από τις 10:00 έως τις 19:00 και το Σάββατο από τις 10:00 έως τις 20:00.
Αναλυτικά, οι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) ανέρχονται στους 2.077 από την Ελλάδα και 45 χώρες, έναντι 1.903 το 2018, 1.503 το 2016 και 1.349 το 2014.
Οι εκθεσιακοί χώροι που καλύπτει η Agrotica είναι επιφάνειας 41.000 τ.μ., έναντι 39.000 τ.μ. στην προηγούμενη διοργάνωση και αναμένονται 140.000 επισκέπτες. Εκτιμάται μάλιστα πως το οικονομικό αποτύπωμα της 28ης Agrotica στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στην ευρύτερη περιοχή θα «μεταφραστεί» σε 30 εκατ.ευρώ.
Την έκθεση θα επισκεφθούν, μεταξύ άλλων, και περίπου 550 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες από 21 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται γκρουπ ξένων επισκεπτών, οι οποίοι θα έρθουν μαζικά και κατά δεκάδες στην Agrotica. Μεγάλες οργανωμένες αποστολές πολλών χιλιάδων επισκεπτών αναμένονται και από όλη την Ελλάδα, καθώς εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για την έκθεση από αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κ.α.
Στην έκθεση, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας και από όλη τη χώρα, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων και δίνουν το «παρών» όλοι οι οίκοι που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ).
Συμμετέχει επίσης πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων και ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων.
Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία», μια συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός».
Ακόμη, στην αίθουσα «Α. Ριάδης» στις 31 Ιανουαρίου θα διοργανωθεί το συνέδριο «Νέα Γεωργία-Νέος Συνεργατισμός-Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά» (συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
Επίσης στην Agrotica θα παρουσιαστεί και το ρομποτικό σύστημα Four Eyes for Farm (σε εκδήλωση που είναι συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ), αλλά και πολλά μοντέλα αγροτικών επαγγελματικών αυτοκινήτων.
ΔΕΘ-Helexpo και ΕΕΑΦΦ Έκθεση για τα Αρωματικά Φυτά 21-22-23 Φεβρουαρίου
Αξίζει να σημειωθεί πως στα σχέδια της ΔΕΘ- Helexpo είναι και η καθιέρωση διοργάνωσης μιας μεγάλης Έκθεσης για τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ), αξιοποιώντας το ειδικό και ουσιαστικό βάρος της ΔΕΘ σε ένα κλάδο πολλά υποσχόμενο για τη Ελλάδα, που είναι τα η καλλιέργεια και Μεταποίηση ΑΦΦ.
Σημειωτέον πως η Ελλάδα κατέχει το 50% της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και διαθέτει χιλιάδες αυτοφυή ΑΦΦ, αλλά και ενδημικά κοντά στα 2.000, τα οποία φύονται μόνο στην Ελλάδα!
Βάζοντας ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και ανάδειξης των ΑΦΦ σε ένα διάδρομο 10 ετών, αυξάνοντας το ποσοστό καλλιέργειας (σ.σ. ευτυχώς έφτασε το 1%) στην Ελλάδα, ωθείς και κτίζεις παράλληλα σωστά το κομμάτι της Αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών,-που εδώ και 20 χρόνια θα έπρεπε να είχε γίνει-, αλλά και θωρακίζεις το περιβάλλον απέναντι στην Κλιματική αλλαγή, η οποία ήλθε και θέλουμε δε θέλουμε θα αναγκασθούμε να αλλάξουμε το μοντέλο των καλλιεργειών. Είναι άκρως σημαντική η δεκαετία έως το 2030, για πολλά πράγματα και κυρίως για την κλιματική αλλαγή.
Μια τέτοια Έκθεση διεθνούς εμβέλειας ταιριάζει στην Ελλάδα, η οποία θα γίνει ο κεντρικός πόλος για την καλλιέργεια των ΑΦΦ, τα προϊόντα των οποίων, αιθέρια έλαια, δρόγη βοτάνων και άλλα μεταποιημένα προϊόντα είναι περιζήτητα στις αγορές του Εξωτερικού, λόγω των εξαιρετικών ποιοτικών χαρακτηριστικών και οργανοληπτικών συστατικών, που βοηθά σε αυτό το ευλογημένο έδαφος και κλίμα της Ελλάδας.
Σημειωτέον δε πως η ζήτηση δεν καλύπτεται…Και όλη την Ελλάδα να σπείρουμε με ΑΦΦ και πάλι η ζήτηση είναι μεγάλη…Αυτό ας το λάβουν υπ’όψιν και οι Αγρότες που αναζητούν νέες καλλιέργειες…
Η φετινή διοργάνωση η οποία θα γίνει στις 21-22-23 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση ΑΦΦ, θα είναι μια πρώτη προσέγγιση, σε επίπεδο συνεδριακό. Φέτος αναμένεται να μπουν οι βάσεις για μια Διεθνή Έκθεση ΑΦΦ στην Ελλάδα, ικανή να έλξει πολλούς ενδιαφερόμενους από την Χώρα, αλλά και το εξωτερικό, καθιστώντας την Ελλάδα, διεθνή κόμβο ποιότητας στα ΑΦΦ.
Το αξίζει…δε νομίζετε…