Στα Τρίκαλα Ημαθίας βρίσκεται ο ομφαλός της Αειφορίας

Στα πλαίσια της 8ης Ημερίδας που διοργανώνεται κάθε χρόνο με συντονιστή τον Κώστα Καραντινινή (Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών SLU), συναντήσαμε ένα πάνελ των Βρυξελλών στη καρδιά του κάμπου της Ημαθίας. Κάθε χρόνο οι συζητήσεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία και αφήνουν πίσω τους τροφή για σκέψη.

Φετινό θέμα της Ημερίδας: Αειφόρος Ανάπτυξη και Αγροτική Πολιτική.

Μπορεί η αειφόρος ανάπτυξη στην Ελλάδα να έμοιαζε έννοια ουτοπική, όμως ο δρόμος έχει ανοίξει και γίνονται τεράστιες προσπάθειες καθημερινώς. Ομιλητές από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο έδωσαν το παρών με σκοπό να συζητηθούν λύσεις για την επιτυχία της γεωργίας και κτηνοτροφίας με σκοπό την εξέλιξη των προϊόντων και της πρώτης ύλης. Στο επίκεντρο ήταν η νέα γενιά που καλείται να δώσει επιχειρηματικές ιδέες για νέα προϊόντα στον Αγροδιατροφικό Κλάδο με σκοπό να δημιουργηθούν πρωτοβουλίες για τις επόμενες γενιές.

Συνέδεσαν την αειφορία με τον πολιτισμό και την παιδεία. Σημαντικά πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους στη καινοτομία έδωσαν λέξεις κλειδιά στους συμμετέχοντες και πυροδότησαν την ελπίδα για ένα και μόνο στόχο: το κοινό καλό. Αναφέρθηκαν στην άμεση ανάγκη για συνέργειες μεταξύ ελληνικών ιδρυμάτων και επιχειρηματιών ώστε να παρέχεται η μέγιστη τεχνογνωσία για την στήριξη των ιδεών.

Δε μοιάζει με μια ψυχρή «ενημέρωση» υψηλών προσώπων που βρέθηκαν σε μια τυχαία τοποθεσία για να μας δείξουν με το δάχτυλο τα λάθη μας και να επισημάνουν τις νίκες των Ισπανών ή Ολλανδών αγροτών. Αντιθέτως, ο σκοπός είναι η ένωση της επιστημονικής αλυσίδας με τη κοινωνία. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το κοινό και σε αυτό οφείλεται η επιτυχία της. Αγρότες, επιχειρηματίες και φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν σε μια ειλικρινής συζήτηση για το μέλλον και το παρόν της γεωργίας. Οργανωτές και ομιλητές αγκάλιασαν τη προσπάθεια να δημιουργηθεί ο νέος ομφαλός της αειφόρου ανάπτυξη και το κατάφεραν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις