ΖΑGΟRΙΝ:  γεωργική παραγωγή και στοχευμένες δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας

Η ενέργειες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς παρουσιάστηκαν,  στην AGROTICA 2020 αλλά και σε επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος".                                                                

Αντιπροσωπεία από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστό από το εμπορικό σήμα ZAGORIN, παραβρέθηκε στο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης νερού για τη βιομηχανία τροφίμων». Η διοργάνωση, πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στην Αθήνα, στα πλαίσια των δράσεων του προγράμματος LIFE PureAgroH2O στο οποίο η συνεταιριστική οργάνωση συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας. Το πρόγραμμα συντονίζει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και συνεργάζονται επίσης το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Πανεπιστήμιο της Αλμερίας με το Ερευνητικό Ινστιτούτο "CIESOL" όπως επίσης η εταιρία "Citricos del Andarax".

Στις εγκαταστάσεις διαλογής προϊόντων του Συνεταιρισμού Ζαγοράς, πρόκειται να λειτουργήσει αντιδραστήρας, που συνδυάζει διεργασίες φωτοκατάλυσης και νανοδιήθησης,  καθαρισμού και ανακύκλωσης του νερού που χρησιμοποιείται για τη πλύση των μήλων. Η μέθοδος αποτελεί δημιούργημα - επιστημονική ευρεσιτεχνία των εργαστηρίων του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ενώ πειραματικός αντιδραστήρας θα εγκατασταθεί και στην Ισπανία, στις εγκαταστάσεις της Citricos del Andarax.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, κύριος Αλέξανδρος Κ. Σαμαράς, ενώ τις διαδικασίες χαιρέτησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Κωστής Χατζηδάκης όπως και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριος Κώστας Σκρέκας οι οποίοι τόνισαν ιδιαίτερα, την ανάγκη για ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

Το γενικότερο συμπέρασμα της ημερίδας είναι ότι πλέον υπάρχει ευρύ πεδίο χρήσης νέων τεχνολογιών για τη κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας τροφίμων, με παράλληλη εξοικονόμηση ενός από τους κυριότερους φυσικούς πόρους, που είναι το νερό. Άλλωστε είναι απαραίτητη ανάγκη να σταματήσουν τα φαινόμενα που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο κύριος Σκρέκας "Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η ανθρώπινη κοινότητα σπαταλάει φυσικούς πόρους σαν να μην υπάρχει αύριο".

Ο Συνεταιρισμός συμμετείχε στις εργασίες με εισήγηση για το θέμα "Γεωργική Παραγωγή και Στοχευμένες Δράσεις Περιβαλλοντικής Προστασίας" την οποία παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής, Διονύσης Βαλασσάς. Παράλληλα στο Συνέδριο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Ιωάννης Κράββαρης, η Αντιπρόεδρος Δέσποινα Βαρούτα, η Γεωπόνος Ιουλία Παπούλια - Προϊσταμένη Ποιοτικού Ελέγχου, οι Σπύρος Λιάτσικος και Αντώνης Πολίτης - διοικητικά στελέχη και επιβλέποντες του έργου LIFE PureAgroH2O όπως και η Γεωπόνος Ουρανία Βαλάκου. Με την χρήση της τεχνολογίας που εφαρμόζεται στο πρόγραμμα LIFE PureAgroH2O, στο οποίο ο αιωνόβιος Συνεταιρισμός συμμετέχει, προβλέπεται να γίνεται εξοικονόμησή νερού σε ποσοστό 95%, δεδομένου ότι με τον σημερινό μηχανολογικό εξοπλισμό απαιτούνται περί τα 15 κυβικά μέτρα νερού ανά οκτάωρο λειτουργίας της μονάδας διαλογής και μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε ποσοστό 41%.

Εισήγηση  για τη γεωργία και το περιβάλλον από τον Συνεταιρισμό, σε συνέδριο στα πλαίσια της AGROTICA 2020

Το παράδειγμα του Συνεταιρισμού Ζαγοράς ως προς τις ενέργειες προστασίας των φυσικών πόρων στα πλαίσια της δραστηριότητάς του, παρουσιάστηκε στο συνέδριο με τίτλο "ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΕΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ - Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά".  Μάλιστα, στη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη, η εισήγηση του Γενικού Διευθυντή επεκτάθηκε και σε ζητήματα θεσμικών ασφαλιστικών δικλείδων για ένα επιτυχημένο συνεργατικό μοντέλο, όπως είναι η υποχρεωτικότητα παράδοσης του συνόλου της παραγωγής από τα μέλη, καθώς η υποενότητα στην οποία εντάχθηκε η παρέμβασή του αφορούσε τις προκλήσεις για τους Συνεταιρισμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισήγηση του κου. Διονύση Βαλασσά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η κλιματική αλλαγή και τα συλλογικά σχήματα έχουν αυξημένες δυνατότητες περιορισμού του φαινομένου. Το συνέδριο που οργανώθηκε από τη HELEXPO ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης). Παρών στις εργασίες του Συνεδρίου ήταν και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Ιωάννης Κράββαρης.

 

Ο Συνεταιρισμός παρών και σε ημερίδα για το ανανεωμένο φιλοπεριβαλλοντικό πρότυπο AGRO2.

Το πρότυπο πιστοποίησης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής - AGRO 2 προϋποθέτει ήδη μια φιλοπεριβαλλοντική οπτική από τους κατόχους του. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είναι πιστοποιημένος από το 2004 και έχει εντάξει στο σύστημα όλες τις καλλιέργειες των μελών του, όπως μήλα, αχλάδια, κάστανα, κεράσια, ακτινίδια αλλά και τις ελιές. Το ανανεωμένο πρότυπο προβλέπεται να επιφέρει ακόμα περισσότερες δικλείδες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και σχετική ημερίδα διοργανώθηκε από τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΓΕΩΤΕΕ στα πλαίσια της 28ης AGROTICA.  Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς στη συγκεκριμένη ημερίδα είχε ενεργό ρόλο καθώς ο Γεωπόνος Παναγιώτης  Γουβιώτης - Επικεφαλής του Γεωτεχνικού Τμήματος παρουσίασε εισήγηση για τη σημασία της πιστοποίησης του προϊόντος αναφορικά με το μήλο και τις σχετικές δραστηριότητες του Συνεταιρισμού στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής.

 

 

 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, με αίσθημα ευθύνης στους μελλοντικούς αγρότες - συνεταιριστές της περιοχής αλλά και τους καταναλωτές, αναπτύσσει με σταθερή προσήλωση διάφορες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις στα πλαίσια της λειτουργίας του, που εξοικονομούν και προστατεύουν τους φυσικούς πόρους, οι οποίοι άλλωστε είναι άκρως απαραίτητοι για την καλλιέργεια της γης. Χαρακτηριστικά πέραν της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής, που είναι υποχρεωτική για όλους τους παραγωγούς - μέλη, καλλιεργούνται ποσότητες προϊόντων με βιολογική διαχείριση παραγωγής, δεν χρησιμοποιούνται μετασυλλεκτικά σκευάσματα συντήρησης προϊόντων εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ έχει τεθεί ως μεσοπρόθεσμος στόχος και ήδη καταγράφονται θετικά αποτελέσματα, η διακίνηση προϊόντων με μηδενικά υπολείμματα από εφαρμογές φυτοπροστασίας. Σημαντική είναι και η ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικού συστήματος παρεμπόδισης σύζευξης του εντόμου της καρπόκαψας χωρίς χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, έργο που έχει ενταχθεί ως υποδειγματική πρακτική στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανάπτυξης της Υπαίθρου αλλά και η λειτουργία δικτύου μετεωρολογικών σταθμών που δίνουν τη δυνατότητα προβλέψεων ώστε να αποφεύγονται περιττοί προληπτικοί ψεκασμοί για τον μύκητα του φουζικλαδίου την άνοιξη. Ειδικά για το επικίνδυνο για τους καρπούς έντομο, το γεωτεχνικό τμήμα του Συνεταιρισμού εφαρμόζει και σύστημα παγίδων σε όλη τη καλλιεργητική έκταση των μηλεώνων, ώστε να ελέγχεται ακριβώς η εμφάνιση του και η ανάπτυξη των γενεών του.

 

 

Ο Συνεταιρισμός επίσης, έχει πρωτοστατήσει στην σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας ΖΑΓΟΡΙΝ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με κύριο στόχο την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκό που θα καλύπτει τις ανάγκες της μονάδας διαλογής των μήλων και των ψυκτικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα στους σχεδιασμούς του προβλέπεται η πλήρης καταγραφή του αποτυπώματος άνθρακα της καλλιέργειας της μηλιάς στη περιοχή, ώστε να εξεταστούν και άλλα σημεία παρέμβασης, όπως επίσης και η χρήση οικολογικού (R32) ψυκτικού μέσου στις εγκαταστάσεις του με αντικατάσταση του υπάρχοντος αλλά και αρκετές ακόμα ενέργειες.

Μέσω των δράσεων αυτών, διασφαλίζεται η υψηλού επιπέδου ποιότητα για τα μήλα και όλα τα άλλα προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που κατοχυρώνεται ήδη με τις αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις όπως "AGRO 2", "GLOBALG.A.P./GRASP", "ΙSO2200", Π.Ο.Π. για συγκεκριμένες ποικιλίες όπως η "starking delicious" που αποτελεί αιχμή του δόρατος από πλευράς ποσότητας για τον Συνεταιρισμού και "ΒΙΟ" για τις συγκεκριμένες ποσότητες που παράγει ενώ η Οργάνωση δίνει σαφέστατη απάντηση στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της σύγχρονης αντίληψης που πρέπει να αναπτύξουν όλες οι επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα.   

            

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις