Οι ισπανικές εταιρείες οίνου πλήττονται από την αστάθεια του διεθνούς πλαισίου και από την ανισορροπία εσωτερικής τους αγοράς.
Ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών της Castilla-La Mancha έχει εξουσιοδοτηθεί για να καταγγείλει την κερδοσκοπία μεγάλων επιχειρηματιών, τους οποίους κατηγορεί για μείωση των τιμών.
Ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Infovi (σύστημα πληροφοριών της Ισπανίας για τον αμπελοοινικό τομέα), η συνολική παραγωγή οίνων και γλευκών το 2019 ανήλθε σε 37,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα δηλαδή κατά 26% μικρότερη από την προηγούμενη σεζόν και κατά 14% μικρότερη από το μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων συγκομιδών, οι παραγωγοί στην περιφέρεια Castilla-La Mancha δεν καταλαβαίνουν γιατί οι τιμές δεν ανεβαίνουν και επιτίθενται στις μεγάλες εταιρείες. "Καθώς οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων αυξάνουν τα κέρδη τους, ο πρωτογενής τομέας βυθίζεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού", δήλωσε ο πρόεδρος της Asaja Castilla-La Mancha, Fernando Villena. "Ο κλάδος παραγωγής έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και, σε αντάλλαγμα, οι βιομήχανοι συμπεριφέρονται με απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης". Η οργάνωση επισημαίνει την πτώση κατά 30% στην παραγωγή οίνων και γλευκών πέρυσι στην περιοχή, καθώς και την μείωση του επιπέδου των αποθεμάτων. Μόνο για την Castilla-La Mancha, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 6,9% τον περασμένο Νοέμβριο, σημειώνοντας πτώση 1,9 εκατ. εκατολίτρων. Από τις 30 Νοεμβρίου, τα εθνικά αποθέματα εκτιμήθηκαν σε 62,67 Mhl από την Infovi.
Από την πλευρά του εμπορίου, η κατάσταση δεν είναι απαραίτητα καλή. Μερικοί από αυτούς αγόρασαν σταφύλια σε επίπεδο τιμών που καθιστά σήμερα αβέβαιη την αποδοτικότητα των οίνων. "Η αγορά χύμα οίνων στην Ισπανία λειτουργεί από το ξεκίνημα του έτους με βραδύτερο ρυθμό, οι διεθνείς αγοραστές (ευρωπαίοι και οι τρίτες χώρες) παραμένουν σε παρατεταμένη συγκράτηση των τιμών", σημειώνει ο διεθνής μεσίτης Ciatti. Η Ισπανία εξακολουθεί να είναι σε θέση να προσφέρει στους ευρωπαίους αγοραστές generic κρασιά σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές, όμως ο ανταγωνισμός από τη Χιλή, αλλά κυρίως από την Αργεντινή, καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη εκτός Ευρώπης.
Προσθέστε σε αυτό τα σημαντικά εμπόδια που επέβαλε η αμερικανική προσαύξηση δασμών, αλλά και η συρρίκνωση της κινεζικής αγοράς. Μια πρόσφατη έρευνα της Ισπανικής Ομοσπονδίας Οίνου, έδειξε ότι το 90% των μελών της πιστεύει ότι πλήττονται σοβαρά από την προσαύξηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν η αύξηση διατηρηθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι η ζημία από την πτώση του κύκλου εργασιών τους θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 35 και 50%. Ενώ η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων εταιρειών αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές λιανικής τους προς τα πάνω, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 15 έως 25%, περίπου το ένα τρίτο επέλεξε να απορροφήσει την αύξηση, είτε άμεσα είτε έμμεσα από τον εισαγωγέα / διανομέα τους. Αυτό, γνωρίζοντας ότι οι ισπανικές εταιρείες χρεώνουν ήδη χαμηλές τιμές. Για τον πρόεδρο της Asaja Castille-La Mancha, η μόνη λύση για την εξάλειψη της αστάθειας των τιμών που χαρακτηρίζει την ισπανική αγορά θα ήταν "να υιοθετηθούν υποδειγματικές οικονομικές κυρώσεις και να ασκηθούν διώξεις στις εταιρείες που καταχρώνται τη δεσπόζουσα θέση τους στις εμπορικές δραστηριότητες".
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις