Β. Κεγκέρογλου: Eρώτηση για τη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού

Eρώτηση Β. Κεγκέρογλου για τη διατροφική επάρκεια του πληθυσμού

Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά άμεσα μέτρα και σχέδιο για:

-την διατροφική επάρκεια (ασφάλεια) του πληθυσμού της χώρας,

-την προστασία της σημερινής παραγωγής και την

-απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί και αναδεικνύει πολλά προβλήματα και επείγοντα ζητήματα για την χώρα, όπως της προστασίας της υγείας του πληθυσμού, των εργαζόμενων και της οικονομία κ.α στα οποία όμως πρέπει να προστεθεί αυτό της διατροφικής επάρκειας του πληθυσμού της χώρας για το οποίο όμως δεν έχει υπάρξει κανένας σχεδιασμός από την Κυβέρνηση. Την προηγούμενη εβδομάδα τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο FAO επεσήμαναν ότι η πανδημία άρχισε ήδη να επηρεάζει την επάρκεια παραγωγής και διανομής τροφίμων. Μια διατροφική κρίση είναι πιθανή εάν δεν ληφθούν μέτρα και η οποία θα πλήξει όλο τον πληθυσμό και βαρύτερα τους οικονομικά αδύναμους.

Η χώρα μας αν και αγροτική χώρα, έχει εξάρτηση από σημαντικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων όπως το μαλακό σιτάρι (ψωμί), το μοσχαρίσιο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Εμφανίζει όμως πλεονάσματα ή σχετική αυτάρκεια για εξαγωγές σε προϊόντα όπως το σκληρό σιτάρι, τα οπωροκηπευτικά, τα φρούτα, το αιγοπρόβειο κρέας, το κοτόπουλο και τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Ο πρωτογενής τομέας και η ικανότητα του παραγωγής τροφίμων πλήττεται καίρια αυτή τη στιγμή. Είναι κρίσιμο να κρατηθεί όρθια η παραγωγική διαδικασία για να τροφοδοτεί την αλυσίδα τροφίμων και να υπάρχει διατροφική ασφάλεια.

Χρειάζεται άμεσα ειδικός ολοκληρωμένος σχεδιασμός και μέτρα γιατί εάν καταστραφούν οι εκμεταλλεύσεις των παραγωγών ή εάν δεν καλλιεργήσουν φέτος το πρόβλημα θα είναι μεγάλο. Το ολοκληρωμένο αυτό σχέδιο πρέπει (η προτείνουμε να περιλαμβάνει) i) Καταβολή άμεσα του 50% των ενισχύσεων του 2020 με χορήγηση ταμειακής διευκόλυνσης με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2020 μέχρι 15 Μαΐου, ύψος 850 εκ ευρώ και η οποία θα συμψηφιστεί με την εξόφληση των ενισχύσεων αργότερα. ii) Μέτρα παρέμβασης, αποθεματοποίησης και διαχείρισης της τρέχουσας παραγωγής που δεν βρίσκει διέξοδο στην αγορά να μην καταστραφεί και να αμειφθούν οι παραγωγοί. Η δωρεάν διανομή τροφίμων που θα αποθεματοποιηθούν με κοινοτική χρηματοδότηση σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα. iii) Η διατήρηση της παραγωγικής ικανότητας προϋποθέτει επάρκεια εφοδίων (σπόροι, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια, αρδευτικό νερό κλπ) και επίλυση των θεμάτων εργατών γής καθώς και της παράτασης των αδειών παραμονής των υπηκόων άλλων χωρών στην Ελλάδα.

Η παραγωγική διαδικασία τροφίμων έχει μια μεγάλη διαφορά από τα βιομηχανικά προϊόντα. Η παραγωγή ακολουθεί χρονικούς βιολογικούς ρυθμούς και περισχοινισμούς. Εάν δεν λάβουμε σήμερα μέτρα και να θέλουμε αύριο δεν θα μπορούμε να αποφύγουμε την ζημιά.

Ερωτάσθε κε. Υπουργέ:

1.Υπάρχει από την Κυβέρνηση σχέδιο για την διατροφική επάρκεια και ασφάλεια της χώρας ώστε μετά την κρίση της πανδημίας να προστατευθεί από μια διατροφική κρίση που θα πλήξει τους αδύναμους περισσότερο;

2.Με ποια μέτρα, ποιες πηγές χρηματοδότησης και ποιές απλές διαδικασίες θα εξασφαλισθεί η προστασία της τρέχουσας παραγωγής και πώς άμεσα θα στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή για να μην διακοπή η παραγωγική διαδικασία την κρίσιμη αυτή φάση ώστε να λειτουργεί ομαλά η διατροφική αλυσίδα τροφίμων;».

*Η συζήτηση της παραπάνω επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 08/04/20.

ΠΗΓΗ