Κτηνοτρόφοι: Σε οικονομικό αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι των Αγράφων-Κραυγή αγωνίας των δημάρχων

Ειδικότερα, στην επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, οι Δήμαρχοι  Ανδρέας Στεργίου, Αλέξης Καρδαμπίκης, και Περικλής Μίγδος, που συνυπογράφουν και φορείς - εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, αναφέρουν:

Ένα μήνα μετά την εφαρμογή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, είναι πλέον εμφανείς, σχεδόν στο σύνολο της κοινωνίας.Με μια σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης, υπήρξαν κάποιες εξαγγελίες για μέτρα στήριξης διαφόρων κλάδων της οικονομίας. Παραδόξως, κατά την άποψή μας, ο πρωτογενής τομέας δεν συμπεριελήφθην στους κλάδους αυτούς. 

Με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση, αλλά και την «χαμένη» πασχαλινή περίοδο, ο κλάδος της κτηνοτροφίας βρίσκεται ήδη σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι τιμές τόσο για το κρέας, όσο και το γάλα, βρίσκονται γενικά σε πίεση, ενώ για κάποιες κατηγορίες προϊόντων, όπως το αρνί, η πτώση είναι δραματική.Το γεγονός ότι πελάτες των κτηνοτρόφων εντάχθηκαν στο ευνοϊκό καθεστώς της παράτασης πληρωμής επιταγών και συναλλαγματικών, για 75 ημέρες μετά την ημερομηνία λήξης, αποτελεί τη «χαριστική βολή» ειδικά για μικρούς προβατοτρόφους, κυρίως ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Εντύπωση τέλος προκαλεί και η καθυστέρηση «παραδοσιακών» πληρωμών της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως αυτή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βόειο κρέας. Μετά από χρόνια η συγκεκριμένη δεν πληρώνεται μαζί με αυτή των αιγοπροβάτων και στερεί μια σημαντική ένεση ρευστότητας από τους βουτρόφους.Στις όποιες μέχρι στιγμής δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν υπάρχει καμία αναφορά για την κτηνοτροφία.

Ο συγκεκριμένος κλάδος και ειδικά αυτός της εκτατικής κτηνοτροφίας, αποτελεί την κύρια και σε κάποιες περιπτώσεις την μοναδική οικονομική δραστηριότητα για πολλές κοινότητες των ορεινών δήμων. Η υποβάθμιση και η απαξίωση του, πέρα από την οικονομική ζημιά και την αύξηση της ανεργίας, θα συμβάλουν καταλυτικά στην περεταίρω και μάλλον οριστική εγκατάλειψη της ορεινής χώρας από τους κατοίκους της.

Η στήριξη των ορεινών κτηνοτρόφων εκτός από οικονομική, έχει και τεράστια κοινωνική διάσταση. Θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας, της κεντρικής διοίκησης αλλά και της αυτοδιοίκησης να συμβάλουν στη συνέχιση της δραστηριοποίησής τους.  Σήμερα, μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες, θα πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί ένας κλάδος ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να διακόψει τη λειτουργία του ή να περιορίσει τις δαπάνες του. Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις δεν κλείνουν και τα ζώα έχουν απαιτήσεις 365 ημέρες το χρόνο, ανεξάρτητα από τις πωλήσεις, τις εισπράξεις, τον κύκλο εργασιών ή την κερδοφορία.

Η κυβέρνηση, θα πρέπει να συμπεριλάβει και την ορεινή, εκτατική κτηνοτροφία στους κλάδους που πρέπει να στηριχθούν. Συγκεκριμένα θα πρέπει να προχωρήσει σε:

Άμεση ένταξη και του κτηνοτροφικού επαγγέλματος στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του CoVid-19.

Άμεση πληρωμή και της «συνδεδεμένης» ενίσχυσης και για το βόειο κρέας.

Άμεση εξόφληση των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων του 2019.

Άμεση εξόφληση παλαιών οφειλών προς τους κτηνοτρόφους, ειδικά εκείνες της εξισωτικής αποζημίωσης ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2013-2014.

Καμία οφειλή των αγροτών προς το κράτος (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.) αλλά και την αυτοδιοίκηση (τέλη βοσκής και ύδρευσης) να μην θεωρείται ληξιπρόθεσμη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. 

Να μην εφαρμοστεί κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς τις τράπεζες, για κάθε είδους δανεισμού των «αρχηγών» αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μέχρι το τέλος του έτους.

Άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), λόγω σημαντικής πτώσης του τζίρου, αλλά και μεγάλης πτώσης των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων (κρέας, γάλα).

Θα ήταν καταστροφικό για τους παραγωγούς, για τον κλάδο των προϊόντων ζωικής προέλευσης, την εθνική οικονομία συνολικά, αλλά και την κοινωνική συνοχή, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, να επέλθει οικονομική κατάρρευση και εν τέλει κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων τροφίμων.

Όλοι γνωρίζουν, ότι σοβαρή και στιβαρή οικονομία εθνική ή τοπική, χωρίς ισχυρό πρωτογενή τομέα και ειδικά κτηνοτροφία δεν υφίσταται. Ας ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη.

Ανδρέας Στεργίου-Δήμαρχος  Αργιθέας

Αλέξης Καρδαμπίκης-Δήμαρχος Αγράφων

Περικλής Μίγδος-Δήμαρχος Δήμου Καραϊσκάκη

Αχιλλέας Β. Τσαπραΐλης-Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αργιθέας

Σεραφείμ Νταβαρίνος-Ομάδα Κτηνοτρόφων Αγράφων

Λάμπρος Πλακιάς

Ομάδα Κτηνοτρόφων Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις