Οι Ελβετοί αγρότες πρέπει να αυτοσχεδιάσουν για να βρουν αρκετούς εργάτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού για να βοηθήσουν στη συγκομιδή και - όπως δείχνει ένα παράδειγμα - βρίσκουν δημιουργικές λύσεις για να φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά.
Οι βλαστοί σπαραγγιού εξακολουθούν να καλύπτονται με γη στο αγρόκτημα Jucker στο Rafz, μια μικρή πόλη βορειοδυτικά της πόλης της Ζυρίχης. Οι βλαστοί λαχανικών περιμένουν τους μετανάστες εργάτες να τους συγκομίσουν, ωστόσο φέτος πολλοί από τους ξένους εργάτες ενδέχεται να μην φτάσουν.
«Πολλοί από αυτούς βρίσκονται ακόμα στις χώρες τους, περιμένοντας να ανοίξουν ξανά τα σύνορα», λέει η Nadine Gloor, επικεφαλής μάρκετινγκ για το αγρόκτημα, η οποία απασχολεί 150 άτομα, είτε για τη φύτευση και τη συγκομιδή σπαραγγιών και κολοκύθας, το φρέσκο αγρόκτημα τροφοδοτεί καταστήματα και δύο εστιατόρια του ξενοδοχείου.
Η ελβετική γεωργία εξαρτάται από την ξένη εργασία, που προέρχεται κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη και την Πορτογαλία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης, ο τομέας της γεωργίας και της δασοκομίας απασχολούσε πάνω από 18.000 εποχιακούς εργαζόμενους από το εξωτερικό πέρυσι.
Συνήθως, αυτή τη στιγμή της άνοιξης, υπάρχουν 80 άτομα από την Πολωνία και τη Ρουμανία ήδη στα χωράφια μαζεύοντας σπαράγγια και φράουλες στο αγρόκτημα Jucker.
Ωστόσο, η κρίση του ιού του κορανοϊού έχει κλείσει τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μεταξύ της Ελβετίας και των γειτόνων της, καθιστώντας αδύνατο το ταξίδι από την ανατολική ή τη νότια Ευρώπη στην αλπική χώρα. Ακόμα κι αν μπορούσαν να φύγουν από το σπίτι τους, πολλοί αλλοδαποί, όπως οι μετανάστες εργαζόμενοι από την Πορτογαλία, θα αντιμετώπιζαν την απομόνωση κατά την επιστροφή τους. Ο κανόνας αυτός ισχύει στην Πορτογαλία από τις 20 Μαρτίου.
Ορισμένοι από τους εργαζόμενους βρίσκονταν ήδη στην Ελβετία όταν έκλεισαν τα σύνορα και πολλοί Ελβετοί κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στις διαφημίσεις εργασίας που τοποθετήθηκαν στον ιστότοπο της φάρμας ή σε έναν ιστότοπο που δημιουργήθηκε ειδικά από την Ελβετία για παραγωγούς φρούτων και λαχανικών για την πρόσληψη αγροτών, σε συνεργασία με ένα διαδικτυακό πρακτορείο προσλήψεων, το Coople. Συνήθως ταιριάζει με όσους αναζητούν εργασία και αναζητούν ευέλικτες ώρες ή προσωρινή εργασία στη γαστρονομία, τη διαχείριση αεροπορικών μεταφορών ή εκδηλώσεων ή άλλους τομείς της οικονομίας που έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό, ο Coople δείχνει τώρα τους ανθρώπους να αναζητούν θέσεις εργασίας προς τη γεωργία.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το κλείδωμα της κρίσης στην υγεία έχει προκαλέσει αύξηση της ανεργίας και της λεγόμενης βραχυχρόνιας εργασίας. Έχει επηρεαστεί το ένα τέταρτο του ελβετικού εργατικού δυναμικού.
Ωστόσο, η αγροτική εργασία δεν είναι ελκυστική επειδή είναι χειρωνακτική εργασία και απαιτεί πολλές ώρες (55 την εβδομάδα) για χαμηλή αμοιβή (14,50 CHF ανά ώρα). «Πρέπει να γίνει στον ήλιο και τη βροχή, σε όλες τις καιρικές συνθήκες», λέει ο Gloor. «Ο εργάτης πρέπει επίσης να έχει τις δεξιότητες να ξέρει πώς να φυτεύει τα σπαράγγια χωρίς να το χαλάσει, έτσι δεν μπορούμε να τους πάρουμε όλους».
Ο γεωργικός τομέας ελπίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βοηθήσει να κάνει το έργο πιο ελκυστικό.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις