ΑΜΘ: Επιστολή των κτηνοτροφικών συλλόγων στον υπουργό Μ. Βορίδη

Νέα επιστολή έστειλαν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ προς τον υπουργό ΑΑΤ κ.Μ.Βορίδη με θέμα : «Μέτρα οικονομικής στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας».

«Η επιστολή αυτή δεν κοινοποιήθηκε σε κανέναν εκτός του υπουργού, για να μην επιβαρύνει το ήδη κακό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην αγορά, από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό.» αναφέρουν οι Σύλλογοι και σημειώνουν «Αντιθέτως κάποιοι συνάδελφοι, επικεφαλείς κτηνοτροφικών συλλογικών φορέων, πρωτοστάτησαν στην επιβάρυνση αυτού του κακού κλίματος με ανακοινώσεις , ενώ συνήθως είναι μουγκοί. Διατυμπανίζοντας τις πολύ χαμηλές τιμές και εκλιπαρώντας για το επίδομα των 800 ευρώ, όταν οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες την περίοδο αυτή στους κτηνοτρόφους που πουλούν τα αμνοερίφιά τους. Οι ανακοινώσεις αυτές ήταν βούτυρο στο ψωμί μεσαζόντων και εμπόρων κι έφεραν σε δύσκολη θέση τους κτηνοτρόφους.»

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται: «Φυσικά όταν έχεις πουλήσει την περίοδο των Χριστουγέννων σε σχετικά πολύ καλή τιμή, γιατί να μην επωφεληθείς έστω και 800€, όπως οι άνθρωποι που είναι σε υποχρεωτική αργία. Διαβάσαμε για αίτημα διπλασιασμού της συνδεδεμένης για το γάλα, λόγω των χαμηλών τιμών των αμνοεριφίων, όταν υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν πωλούν γάλα γιατί είναι σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, εκτός γραμμής συλλογής γάλακτος των εταιρειών ή γιατί δεν συμφέρει να αρμέγουν τα ζώα τους, επειδή η τιμή που τους δίνεται είναι εξευτελιστικά χαμηλή. Αυτοί οι κτηνοτρόφοι δεν παίρνουν συνδεδεμένη για το γάλα και εισόδημα τους είναι η πώληση των αμνοεριφίων.
Αναρωτιόμαστε τι … συνάδελφοι είναι αυτοί που προσπαθούν να επωφεληθούν από τη ζημιά των υπολοίπων κτηνοτρόφων , ζητώντας οριζόντια ενίσχυση σε όλους ενώ δεν θίχτηκαν καθόλου οι παραγωγές τους από τα περιοριστικά μέτρα.»
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ταυτόχρονα είχαμε τις άστοχες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη και κάποιων κυβερνητικών παραγόντων, που με το αποτέλεσμά τους επιβεβαίωσαν τη λαϊκή ρήση «Ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος». Οι παραλληρισμοί είναι φυσικά ελεύθεροι!
Βιώνουμε τα διαχρονικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία. Προτείνουμε μέτρα στήριξης, μέσω της επιστολής μας, για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας και καλό είναι ο Υπουργός κ.Μάκης Βορίδης να τα υιοθετήσει για να αρχίσει να βγαίνει από το τέλμα που βρίσκεται τα τελευταία κυρίως χρόνια ο κλάδος.»Αυτή τη στιγμή όμως, όσοι πλήττονται, πρέπει να στηριχτούν άμεσα και στοχευμένα, όπως και όποιος πληγεί στο μέλλον. Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό αργά ή γρήγορα θα λήξουν, όμως οι οικονομικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία θα φανούν κυρίως στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Είναι η σειρά του ΥΠΑΑΤ να στηρίξει τους πληττόμενους κτηνοτρόφους, με βάση τα τιμολόγια πώλησης, αλλά και αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να πουλήσουν την παραγωγή τους. Ελπίζουμε ο Υπουργός κ.Μάκης Βορίδης να σταθεί στο ύψος της περίστασης και η αποζημίωση να είναι τελικά στοχευμένη και δίκαιη. Άλλωστε όλοι κρινόμαστε από τα λόγια, τις πράξεις και κυρίως από το αποτέλεσμά τους.
Επισημαίνουμε επίσης την πλήρη απογοήτευση των βοοτρόφων, για τη μη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα βοοειδή πριν το Πάσχα.»

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Θέμα «Μέτρα οικονομικής στήριξης της Ελληνικής κτηνοτροφίας»

Κύριε υπουργέ

Στη χώρα μας, όπως και σε πολλές χώρες της ΕΕ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, εφαρμόζονται πρωτόγνωρα μέτρα, για την προστασία των πολιτών από τη μετάδοση του κορονοϊού.
Μέτρα όπως η προτροπή για εγκλεισμό στο σπίτι, ο υποχρεωτικός περιορισμός των μετακινήσεων, η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων αλλά κυρίως η αβεβαιότητα του χρόνου τερματισμού των μέτρων, προκαλούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αλλά και στη ζωής όλων μας.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η κακή ψυχολογία που δημιουργείται σε όλους. Κανένας στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ δεν αναμένει την καταναλωτική περίοδο του Πάσχα, όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι εξαγωγές αμνοεριφίων σε χώρες όπως, η Ιταλία και η Ισπανία, είναι περιορισμένες.
Παρεμπιπτόντως, ελπίζουμε να έχετε ήδη λάβει μέτρα, για την παύση των εισαγωγών από βαλκανικές χώρες, με τον οιοδήποτε τρόπο χρειάζεται να επιτευχθεί αυτό!
Η ζήτηση στην παραδοσιακή Πασχαλινή αγορά των αμνοεριφίων από τους εμπόρους, με τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, δεν έχει καμία σχέση με τη δυναμική των προηγούμενων ετών, συγκρινόμενη ακόμα και με την περίοδο των μνημονίων.
Η χαμηλή ζήτηση προϊδεάζει τους κτηνοτρόφους για την περαιτέρω πτώση, στις ήδη χαμηλές τιμές.
Η ελπίδα όλων, μετά τις σχετικά καλές τιμές παραγωγού, για τους κτηνοτρόφους που πούλησαν αμνοερίφια τα Χριστούγεννα, ήταν να είναι ανάλογα καλές και το Πάσχα.
Μέχρι στιγμής αυτή η ελπίδα μας φαίνεται να διαψεύδεται, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.
Επειδή όμως ο απολογισμός γίνεται στο τέλος, θα θέλαμε τη στοχευμένη οικονομική στήριξή του ΥΠΑΑΤ, προς τους κτηνοτρόφους που τελικά, θα πληγεί το εισόδημά τους.
Αυτό φυσικά θα είναι άλλη μία μικρή παράταση ζωής.
Η συσσώρευση οικονομικών ζημιών, ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια, με τις τιμές παραγωγού σε γάλα και κρέας να είναι πολύ χαμηλές έως εξευτελιστικές, δεν αφήνουν περιθώριο νέας οικονομικής δοκιμασίας, για κανένα κλάδο της κτηνοτροφίας.
Η παρούσα δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον κορονοϊό, αναδεικνύει για ακόμα μία φορά, την ανάγκη αύξησης της εγχώριας παραγωγής, σε γάλα και κρέας. Τελικός στόχος, πρέπει να είναι για όλους μας, η παραγωγική αυτάρκεια της πατρίδας μας.
Δυστυχώς η μέχρι σήμερα έλλειψη πολιτικής βούλησης, για εφαρμογή αυστηρών κανόνων στην αγορά, σε γάλα και κρέας και η έλλειψη σοβαρής οικονομικής στήριξης της Ελληνικής κτηνοτροφίας, έχει οδηγήσει στη μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας, σε όλα τα είδη ζώων, κάτι που συνεπάγεται τη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής κι απώλειες θέσεων εργασίας, σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα.
Επειδή όμως τα ευχολόγια και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, σας προτείνουμε παρακάτω, τις άμεσες οικονομικές παρεμβάσεις που χρειάζεται ο κλάδος της κτηνοτροφίας, για να μπορέσει να συνεχίσει να παράγει, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ενίσχυση όσων αιγοπροβατοτρόφων, μετά την 1η Μαρτίου, έχουν πουλήσει ή θα πουλήσουν αμνοερίφια κάτω των 3,5 ευρώ/κιλό ζων βάρος, ή 6 ευρώ/κιλό σφαγμένα, με πληρωμή της διαφοράς από την τιμή πώλησης του προϊόντος, με το παραπάνω όριο.
Ενίσχυση όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας, για την αγορά ζωοτροφών.
Ενίσχυσης μέσω de minimis για τις χαμηλές τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα του 2019, όπως σας είχαμε ζητήσει με έγγραφό μας από τις 6/12/2019.
Ενίσχυση για την αύξηση και διατήρηση, νέων θηλυκών αναπαραγωγής, σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας, για να αυξηθεί το ζωϊκό κεφάλαιο της χώρας και η εγχώρια παραγωγή, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της εμπορίας και της μεταποίησης, όπως και την αύξηση των θέσεων εργασίας στον πρωτογενή, αλλά και στο δευτερογενή τομέα της παραγωγής.
Ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη από τις τράπεζες, που ήδη έχει καθυστερήσει, με το ΟΣΔΕ του 2019 άμεσα.
Όσο το δυνατό γρηγορότερη πληρωμή, των συνδεδεμένων ενισχύσεων ζωϊκής παραγωγής του 2019.
Πάγωμα όλων των δόσεων δανείων σε τράπεζες και δόσεων ρυθμίσεων για χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, για όσο διάστημα χρειαστεί.
Χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλότοκα δάνεια.

ΥΓ Το παραπάνω έγγραφο αποστέλλεται μόνο στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, χωρίς κοινοποίηση στα ΜΜΕ. Στόχος μας είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των αγοραπωλησιών της Πασχαλινής περιόδου, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά, με τις διαπιστώσεις μας και τα συμπεράσματά μας, η ψυχολογία και η διαπραγματευτική δυνατότητα των συναδέλφων κτηνοτρόφων κι εν τέλει η τιμή του προϊόντος. .

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜΘ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις