Καθώς η πανδημία Covid-19 αναγκάζει τις χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους, οι γεωργικοί τους τομείς αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις. Ακόμη και σε χώρες που είναι απίθανο να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική ανασφάλεια - όπως αυτές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική - οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού καθώς τα νέα εμπόδια κρατούν τους εργαζόμενους χαμηλού κόστους.
Ο αντίκτυπος αυτής της διακοπής στην προσφορά εργαζομένων είναι πιθανό να προκαλέσει μόνιμες μετατοπίσεις στον τομέα μετά τη λήξη της πανδημίας.
Οι εγγενείς κίνδυνοι ανάλογα με τους ξένους εποχιακούς εργαζόμενους είναι σαφείς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των Κάτω Χωρών, οι οποίες εξαρτώνται από την εργασία από την Ανατολική Ευρώπη. Μεταξύ του κλεισίματος των συνόρων και των φόβων για ασθένεια και καραντίνα, αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έρχονται αυτή τη σεζόν και πολλές καλλιέργειες της Δυτικής Ευρώπης πρόκειται να σαπίσουν στα χωράφια.
Μετά από αυτήν την εμπειρία, φαίνεται απίθανο οι αγρότες να επιστρέψουν στις επιχειρήσεις ως συνήθως. Αντ 'αυτού, πολλοί πιθανότατα θα προσπαθήσουν να μετριάσουν τους κινδύνους που απορρέουν από την εξάρτηση από ξένους εποχιακούς εργαζόμενους αυτοματοποιώντας περισσότερες από τις δραστηριότητές τους.
Για να είμαστε βέβαιοι, η αυτοματοποίηση απαιτεί σημαντική εκ των προτέρων επένδυση και ορισμένες εργασίες (όπως η συγκομιδή φρούτων και λαχανικών) είναι πιο δύσκολο να αυτοματοποιηθούν από άλλες. Όμως, τεχνολογίες όπως drones, αυτόνομα τρακτέρ, ρομπότ σποράς και ρομποτικών θεριστών συνεπάγονται δραματική μείωση της εξάρτησης από την εργασία των μεταναστών.
Μέχρι στιγμής, τέτοιες προσπάθειες έχουν οδηγήσει στην επέκταση των καλλιεργειών, όπως εσπεριδοειδή, ξηροί καρποί, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια, αβοκάντο και σόγια. Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα αυξήθηκε από 718.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2012 σε 885.000 το τελευταίο τρίμηνο του 2019 - αύξηση 23%.
Όμως, μετά την πανδημία, η τεχνολογική διάδοση είναι επίσης πιθανό να επιταχυνθεί, όχι λόγω των συνθηκών της εγχώριας αγοράς, αλλά λόγω της ανάγκης ανταγωνισμού στις παγκόσμιες αγορές με παραγωγούς προηγμένων χωρών που αγκαλιάζουν τον αυτοματισμό.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις