Ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά που καταναλώνεται στα τραπέζια του κόσμου, το ρύζι, όπου οι μεγάλοι παραγωγοί συσσωρεύουν στρατηγικά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν την επιδημία, αναστατώνει το παγκόσμιο εμπόριο και τις τάσεις των τιμών και ένας πόλεμος μόλις ξεκινάει. Η Coldiretti ενεργοποίησε τον συναγερμό την Ημέρα της Γης, η οποία, εν μέσω μιας πανδημίας κοροναϊού, ανακαλύπτει τον αρχικό της ρόλο ως πηγή τροφής για τον πληθυσμό του πλανήτη.
Το Βιετνάμ - επισημαίνει η Coldiretti - εξαρτάται από τις εξαγωγές που έχουν εμποδιστεί από το Μπαγκλαντές για το τοπικό ρύζι, ενώ στην Ινδία οι ξένες παραδόσεις έχουν σταματήσει μετά τις βαριές συνέπειες του κλεισίματος και στην Ταϊλάνδη οι τιμές του ρυζιού έχουν αυξηθεί στη μέγιστη τιμή από το 2013. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ρυζιού (IRRI) - αναφέρει η Coldiretti - η αύξηση των τιμών του ρυζιού θα μπορούσε να γίνει παγκόσμια τάση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, εάν η πανδημία COVID-19 δεν εμφανίζει σημάδια εξασθένησης , με αυξήσεις από 19% σε 52% εάν οι χώρες εξαγωγής δεν συνεχίσουν τις αποστολές.
Η αύξηση της αξίας του ρυζιού είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των εντάσεων που συμβαίνουν διεθνώς στα τρόφιμα. Μια κατάσταση που - επισημαίνει η Coldiretti - θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των 135 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 55 χώρες και εδάφη που αντιμετώπισαν συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας στα τέλη του 2019, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Δικτύου κατά της Επισιτιστικής Κρίσης.
Με την επέτειο των 50 χρόνων της Ημέρας της Γης, η πανδημία του κοροναϊού φέρνει επανάσταση στις προτεραιότητες των αγορών και των καταναλωτών - υπογραμμίζει το Coldiretti - με τη γεωργική παραγωγή να γίνεται πιο πολύτιμη και τα αιτήματα για πετρέλαιο τα οποία, αντίθετα, κατέρρευσαν λόγω βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανέτρεψε τη γεωγραφία της αξίας της γης - επισημαίνει το Coldiretti - με τις υπόγειες αποθέσεις υδρογονανθράκων που έχουν χάσει την οικονομική κεντρική θέση σε σύγκριση με τις καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε χωράφια σε όλο τον κόσμο και οι οποίες τώρα θεωρούνται πραγματικά πολύτιμες για αποθήκευση.
Παρά την ιστορική υποτίμηση της σημασίας του τομέα, η Ιταλία - αναφέρει η Coldiretti - μπορεί ακόμη να βασιστεί στη γεωργία που κατατάσσεται πρώτη στην Κοινότητα για τον αριθμό των εταιρειών και προστιθέμενη αξία χάρη στα αρχεία παραγωγής, από το σκληρό σιτάρι έως το ζυμαρικά με ρύζι, από κρασί έως πολλά φρούτα και λαχανικά αλλά και για την ηγετική θέση σε ποιοτικά προϊόντα όπως αλλαντικά και τυριά.
"Διακυβεύεται μια εκτεταμένη αλυσίδα εφοδιασμού που στην Ιταλία από τα χωράφια στα ράφια αξίζει πάνω από 538 δισεκατομμύρια με πάνω από 3,6 εκατομμύρια απασχολούνται με τον παγκόσμιο συναγερμό που προκαλείται από τον κοραναϊό, ο οποίος αποκάλυψε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη στρατηγική αξία που αντιπροσωπεύουν τα τρόφιμα και με τις απαραίτητες εγγυήσεις ποιότητας και ασφάλειας" επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Coldiretti, Ettore Prandini, τονίζοντας ότι "η κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid 19, ωστόσο, αποκαλύπτει όλη την ευθραυστότητα στην οποία είναι απαραίτητο να παρέμβουμε με το σχέδιο Marshall που πρότεινε η Coldiretti για τη βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής που χρειάζεται μια ισχυρή έγχυση ρευστότητας σε μια εποχή που η γη έχει γίνει τα νέα σύνορα για τις νέες γενιές, όπως αποδεικνύεται από την εκστρατεία #miprendocuradite που ξεκίνησαν οι νέοι του Coldiretti για την 50ή επέτειο της Ημέρας της Γης ".
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις