Οι καταγγελίες αυτές αφορούν τις αδύναμες οφειλές που έχουν ξεπεράσει τους 6 μήνες με βασικότερο πρόβλημα να μη μπορεί να γίνει διακανονισμός.
Σύμφωνα με τον σύλλογο αγροτών της Θήβας, τα τελευταία 5 χρόνια, το πρόβλημα με το τμήμα πωλήσεων της ΔΕΗ έχει διογκωθεί σημαντικά και δηλώνουν αγανακτισμένοι. Ειδικότερα, αναφέρονται στις καταγγελίες συμβάσεων προς τους ιδιωτικούς παρόχους των αρδευτικών ή των αγροτικών με ρεύμα.
Οι καταγγελίες αυτές αφορούν τις αδύναμες οφειλές που έχουν ξεπεράσει τους 6 μήνες με βασικότερο πρόβλημα να μη μπορεί να γίνει διακανονισμός.
Στη περιοχή υπάρχουν πάνω απο 2.5000 γεωτρήσεις ηλεκτροδοτούμενες που καλύπτουν εκατοντάδες στρέμματα, μετρώντας πολλά χρόνια λειτουργίας, οι οποίες πάνω από το 34% έχουν αυτή τη στιγμή καταγγελία σύμβασης και είναι απενεργοποιημένες.
Αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στις καλλιέργειες, στα ψυγεία και στα αγροκτήματα αφού χωρίς ηλεκτροδότηση δε μπορούν να υλοποιηθούν συγκεκριμένες απαραίτητες εργασίες.
Συγκεκριμένα, ο διακανονισμός δεν είναι εφικτός και οι άδειες χρήσης νερού δεν ισχύουν εάν δε προηγηθεί η εξόφληση. Οι αγρότες καταδικάζουν την αδράνεια των αρμόδιων Υπουργείων και αναφέρονται σε καθαρό εκβιασμό θέτοντας ως βασικό αίτιο την αύξηση της κιλοβατόρας. Το αγροτικό ρεύμα το 2006 μετρούσε 0,32 ευρώ ανά κιλοβάτ και δέχθηκε μέσα σε δέκα χρόνια εξωφρενική αύξηση που άγγιξε τη μονάδα (0,98) και το τιμολόγιο αυξήθηκε κατά 227% μαζί με όλες τις υπόλοιπες προσθήκες συμπεριλαμβανομένου και της πρόσφατης αύξησης 15% στη κιλοβατόρα για τη διάσωση της ΔΕΗ. Το κόστος πλέον του ποτίσματος σε μια καλλιέργεια βαραίνει κι άλλο τη τσέπη του παραγωγού και δεν υπάρχει ουσιαστική λύση στο τραπέζι.
Το ζήτημα περιβάλλει κι άλλες περιοχές όπως τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Κεντρική Μακεδονία. Ο αριθμός των καταγγελιών ξεπερνά το 50.000 με τη ΔΕΗ να ζητάει τις οφειλές της εφάπαξ ώστε να συνεχίσει να παράγει ρεύμα στους αγρότες αλλά και όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα τη τοποθέτηση μετασχηματιστή μετά από κλοπή, κάτι που είναι συνηθισμένο στη περιοχή της Θήβας.