Το ερώτημα είναι: γρήγορα μαζικά τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων του κορωνοϊού;
Για την βρετανική οργάνωση «Σκυλιά Ιατρικής Ανίχνευσης» και μια ομάδα συνεργαζόμενων επιστημόνων, η απάντηση δεν βρίσκεται στα μικροβιολογικά εργαστήρια, αλλά στα κέντρα εκπαίδευσης σκύλων.
Τα σκυλιά, που διαθέτουν ευαίσθητη όσφρηση και, όπως έχει αποδειχθεί μπορούν να εντοπίσουν φορείς ασθενειών όπως η ελονοσία, ίσως να αποτελέσουν το "έξυπνο όπλο" της ανθρωπότητας στη μάχη κατά της πανδημίας.
«Πιστεύουμε ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν τη νόσο και έτσι θα καταφέρουμε να ελέγχουμε χιλιάδες άτομα πολύ γρήγορα ώστε να ξέρουμε ποιος πρέπει να κάνει το τεστ και να απομονωθεί. Έχουμε αποδείξεις ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν βακτήρια και άλλες ασθένειες. Πιστεύουμε ότι το πλάνο αυτό θα κάνει τη διαφορά και θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού», αναφέρει η Κλερ Γκεστ, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Σκυλιά Ιατρικής Ανίχνευσης».
«Όταν τα σκυλιά μάθουν να εντοπίζουν την οσμή, όταν ξεκινήσει ο έλεγχος, τα σκυλιά θα βρίσκονται σε απόσταση ασφαλέιας και δεν θα έρχονται απευθείας σε επαφή με τους ανθρώπους», καταλήγει.
Το πρότζεκτ βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Οι επιστήμονες ωστόσο φιλοδοξούν ότι, μετά από ένα σύντομο διάστημα εκπαίδευσης έξι εβδομάδων, τα σκυλιά θα είναι σε θέση να αναπτυχθούν σε αεροδρόμια και άλλες ευαίσθητες πύλες εισόδου και να αποτρέψουν με τη «δυνατή μύτη τους» την εξαπλωση της πανδημίας.
Η οργάνωση «Σκυλιά Ιατρικής Ανίχνευσης» έχει στο παρελθόν εκπαιδεύσει με επιτυχία σκυλιά ώστε να μπορούν αν ανιχνεύσουν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και το Πάρκινσον, απλά και μόνο μυρίζοντας τον ασθενή.