Ο Maximo Torero, επικεφαλής οικονομολόγος και βοηθός γενικός διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης του FAO, αναφέρει ότι ο οργανισμός μόλις αύξησε τη διάθεσή του για τη στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων για Ιρανούς εμπειρογνώμονες.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με τους Tehran Times, ανέλυσε την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της γεωργίας κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κοροναϊού και τις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η σημασία των γεωργικών τομέων γίνεται ολοένα και πιο εμφανής σε όλους, και όσοι εργάζονται σε αυτό αναγνωρίζονται πλέον ως ουσιαστικοί. Είναι επίσης ένας τομέας που, ειδικά όπου οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι ο κανόνας, είναι εντάσεως εργασίας, καθιστώντας το ιδιαίτερα ευάλωτο κατά την πανδημία. Τα μεγάλα αγροκτήματα σιτηρών συχνά είναι πολύ μηχανοποιημένα και ενδέχεται να μην εμποδίζονται, αλλά οι άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικά τρόφιμα.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η μείωση των εισοδημάτων οδηγεί σε χαμηλότερο προϋπολογισμό των νοικοκυριών για τα τρόφιμα και τελικά σε χαμηλότερα εισοδήματα για όσους τα παράγουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήδη συχνά μεταξύ των φτωχότερων τμημάτων της κοινωνίας.
Περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές του Ιράν βασίζονται στη γεωργία ως πηγή εισοδήματος. Πολλές από αυτές τις μικρές εκμεταλλεύσεις ή καθόλου γη και πολλές βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας. Το νερό δεν είναι άφθονα διαθέσιμο. Η βελτίωση της προοπτικής και της απόδοσης των μικροκαλλιεργητών του Ιράν - και όλων των αγροτών - αποτελεί μακροπρόθεσμη εθνική προτεραιότητα και οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν τώρα.
Ο FAO εργάζεται σκληρά για να διασφαλίσει ότι τα συστήματα τροφίμων στον κόσμο θα παραδοθούν εν μέσω της πανδημίας. Η διεθνής συνεργασία είναι το κλειδί και υποστηρίξαμε την άρση των εμποδίων στο εμπόριο τροφίμων κάθε είδους, τουλάχιστον για τη διάρκεια της κρίσης. Ο κόσμος έχει άφθονα αποθέματα σε βασικά βασικά είδη διατροφής, όπως ρύζι, σιτάρι, καλαμπόκι και φυτικά έλαια και οι προοπτικές συγκομιδής είναι ισχυρές. Τούτου λεχθέντος, αυτά τα αποθέματα συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερο σε λιγότερες χώρες, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να διευκολύνεται το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων, έτσι ώστε τα τρόφιμα να μπορούν να πάνε εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο.
Η γεωργική παραγωγικότητα είναι αρκετά ασθενής σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως η υποσαχάρια Αφρική, και αναμφίβολα μπορεί να αυξηθεί. Οι χώρες στα σύνορα υψηλής απόδοσης είναι πιθανό να ακολουθήσουν ολοένα και πιο ολιστική προσέγγιση για να αξιολογήσουν τα όρια φυσικών πόρων τους, που περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η διάβρωση του εδάφους, η απορροή νιτρικών αλάτων και η αλάτιση. Όπως είπε πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής του FAO, QU Dongyu, τα ανθρώπινα όντα δεν θα ήταν εδώ σήμερα αν δεν είμασταν έξυπνοι στο παρελθόν, και γι 'αυτό πρέπει να είμαστε έξυπνοι στο μέλλον.