Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις διευθέτησης και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο
Τη στιγμή που οι εργάτες γης από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που απασχολούνται στη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας υπολογίζονται σε περίπου 8.000 με 10.000, οι παραγωγοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη φετινή σοδειά.
Σύμφωνα με τους ίδιους, αλλά και τους εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων προϊόντων, οι εποχικοί εργάτες από Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων μεταξύ κρατών. Αυτό που αιτούνται τώρα, ώστε η χρονιά να μην πάει στράφι, είναι η διευκόλυνση επανεισόδου των εργατών στη χώρα μας υπό συνθήκες που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την κοινότητα, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου καλλιεργούνται μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και άλλων φρούτων. Εκεί, στις αρχές Μαΐου, μάλιστα, ξεκινά η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιού.
Ο ίδιος προτείνει την παροχή κινήτρων σε Έλληνες νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα, ενώ σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς εποχικούς εργάτες να προβλεφθεί η διασυνοριακή και η διαπεριφερειακή μετακίνησή τους οργανωμένα κατόπιν ιατρικού ελέγχου και έπειτα από επίσημο αίτημα αγροτών ή συνεταιρισμών, να διευθετηθεί το ζήτημα μετακίνησής τους από και προς τα σημεία εργασίας, να γίνει λεπτομερής καταγραφή τους, να επεκταθεί η άδεια παραμονής τους, από έξι σε 12 μήνες, καθώς και να απλουστευθεί η διαδικασία χορήγησης αδειών για εποχική εργασία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε κινήσεις διευθέτησης και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, αφού ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα κατά την οποία αναζητήθηκαν λύσεις. Από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη προχωρήσει σε παρέμβαση (με προηγούμενη ΠΝΠ) με την οποία δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των υπαρχουσών προσωρινών αδειών παραμονής για τους εργάτες γης, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα έκδοσης νέων. Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται και δεύτερη παρέμβαση του υπουργείου προκειμένου οι εργαζόμενοι - ημεδαποί ή αλλοδαποί - που πρόκειται να εργαστούν την περίοδο της συγκομιδής να μην αποστερούνται των επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης και ανεργίας που λαμβάνουν.
Τέλος, συζητιέται επίσης το άνοιγμα των συνόρων με την Αλβανία (με υγειονομικές προϋποθέσεις όπως είσοδος με επακόλουθη περίοδο καραντίνας και διενέργεια μοριακών τεστ) κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων.