Αυτή η νέα συμφωνία προβλέπει κυρίως το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς σε 20.000 τόνους βοδινού μεξικάνικου που, μέχρι τώρα, απαγορεύτηκε στην Ευρώπη για λόγους υγείας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Μεξικό την Τρίτη (28 Απριλίου), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Ενώ ο κόσμος είναι απασχολημένος με την αντιμετώπιση της κρίσης για την υγεία του κορανοϊού, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μεξικό ολοκλήρωσαν συνομιλίες για ένα νέο εμπορικό σύμφωνο που διεξάγεται από το 2016.
«Ο αγώνας που διεξάγουμε κινητοποιεί όλη μας την ενέργεια, αλλά έχουμε επίσης προωθήσει την ατζέντα μας για ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο, το οποίο δεν έχει χάσει καμία σημασία», δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Phil Hogan.
Ωστόσο, πολλοί έχουν ήδη αντιδράσει έντονα κατά της κίνησης της ΕΕ.
Αυτή η συμφωνία θα απαλλάξει σχεδόν όλους μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μεξικού από δασμούς. Προηγούμενες ευρωπαϊκές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA) και η Mercosur έχουν ήδη αφήσει το σήμα τους στους Γάλλους αγρότες.
Αυτή η νέα συμφωνία προβλέπει «άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς σε 20.000 τόνους μεξικάνικου βοείου κρέατος τα οποία, μέχρι τώρα, απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη για λόγους υγείας», σύμφωνα με την Interbev, τη διεπαγγελματική ένωση κρέατος της Γαλλίας. Η συνομοσπονδία αγροτών της χώρας το χαρακτήρισε αυτό «σκάνδαλο», λέγοντας ότι «θα βάλει τους αγρότες σε όλο τον κόσμο σε ανταγωνισμό μεταξύ τους».
Τροφική κυριαρχία στον «επόμενο κόσμο».
Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ακολούθησαν οι εκκλήσεις για ενίσχυση της κυριαρχίας των τροφίμων και των μετεγκαταστάσεων στον «επόμενο κόσμο».
«Αυτές οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που αξίζουν τον προηγούμενο κόσμο πρέπει να σταματήσουν. Ήρθε η ώρα να σώσουμε ζωές και όχι να τις καταστρέψουμε », δήλωσε ο Γάλλος αριστερός ευρωβουλευτής Leïla Chaibi, ο οποίος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει τη πρόταση στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος έχει πει για αρκετές εβδομάδες ότι «η παράδοση του φαγητού μας σε άλλους θα ήταν τρέλα», κλήθηκε να αναλάβει συγκεκριμένη δράση.