Η ξηρασία που κατακαίει τμήματα της ανατολικής πτέρυγας της Ευρωπαϊκής Ένωση, καταστρέφει σοδειές και εντείνει την αναμενόμενη βαθύτερη οικονομική ύφεση στην περιοχή από την πτώση του κομμουνισμού, γράφει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, σε τμήματα της Ρουμανίας και της Πολωνίας, η ξηρασία είναι η χειρότερη των τελευταίων εκατό ετών. Στην Τσεχική Δημοκρατία είναι η χειρότερη των τελευταίων πέντε αιώνων. Και εγείρει ερωτήματα ως προς το πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια τροφίμων σε μια περιοχή που έχει επώδυνες μνήμες από την έλλειψη τροφίμων στα χρόνια που βρίσκονταν υπό ολοκληρωτικό καθεστώς, αλλά και την έλλειψη φαρμάκων και προστατευτικού εξοπλισμού στην τρέχουσα κρίση του κορωνοϊού.
Όπως σχολίαζε ο επικεφαλής του Αγροτικού Συνδέσμου της Τσεχίας, Martin Pycha, «ο κορωνοϊός έδειξε πως εξαρτόμαστε από την Κίνα σε ό,τι αφορά την ιατροφαρμακευτική βοήθεια, όμως αυτό είναι ακόμα χειρότερο. Μπορείς να αρχίσεις να τα καταφέρνεις μόνος σου, όμως κανένας δεν θα αρχίσει άμεσα να παράγει τρόφιμα μόλις υπάρξει ανάγκη».
Οι Ρουμάνοι έσπευσαν στα καταστήματα και άδειασαν τα ράφια από βασικά προϊόντα όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Μετά, ήρθε η ξηρασία, και η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης –όπου η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της παραγωγής- προέβλεψε πως η σοδειά σιτηρών θα μπορούσε να μειωθεί στο ήμισυ από τους 9 εκατ. τόνους που παράγει κατά μέσο όρο ετησίως.
Αυτό ώθησε την κυβέρνηση να απαγορεύσει προσωρινά τις εξαγωγές σε προορισμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο, προκαλώντας αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων αλλά και αντίδραση από την Κομισιόν.
Η κίνηση βέβαια δεν είχε σημαντική επίπτωση στο εμπόριο, καθώς το Βουκουρέστι ήρε την απαγόρευση μια εβδομάδα αργότερα, ενώ οι μεγάλες σοδειές σε πολλές χώρες αναμένεται να ωθήσουν τα παγκόσμια αποθέματα σε νέα ρεκόρ φέτος και του χρόνου.
Ωστόσο, το διπλό χτύπημα της ξηρασίας και του κορωνοϊού, φέρνουν τη γεωργία και πάλι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, στην Πολωνία, όπου ζουν περισσότεροι από 2 εκατ. αγρότες, η σοδειά δημητριακών αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 8% φέτος, σύμφωνα με το Institute of Agriculture and Food Economics. Αυτό μπορεί να ωθήσει τη Βαρσοβία να απαιτήσει περισσότερα χρήματα για τη γεωργία στον προϋπολογισμό 2021-2027 της ΕΕ.
Παράλληλα, η πολωνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Κομισιόν να εξετάσει την αύξηση στις τιμές των τροφίμων, που φέτος αναμένεται να αυξηθούν κατά 15%. Αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρώπης, όπου ο κόσμος είναι αναγκασμένος να δαπανά μεγαλύτερο μερίδιο του διαθέσιμου εισοδήματός του σε τρόφιμα, απ’ ότι οι πιο εύπορες χώρες στη Δύση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις