Οι ντόπιοι αγρότες καλωσορίζουν τα μέτρα ως μια νέα πνοή, ειδικά σε τομείς που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Μεγάλες εμπορικές αλυσίδες στη Βουλγαρία επαναξιολογούν τα προϊόντα που πουλούν. Η κυβέρνηση ευνοεί τις μικρές αλυσίδες εφοδιασμού για τα προϊόντα λιανικής, είτε πρόκειται για φρούτα, κρέας ή γαλακτοκομικά. Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ από το τέλος αυτού του μήνα και θα κρατήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Εναπόκειται στους εμπόρους να βρουν νέους προμηθευτές και να γεμίσουν με προϊόντα τα ράφια τους.
«Προσπαθήστε να φανταστείτε έναν μικρό παραγωγό που δεν έχει τα απαραίτητα μηχανήματα για να συσκευάσει ή για να αποθηκεύσει τα μήλα για παράδειγμα. Πως θα μπορέσουν να προμηθεύσουν μεγάλες εμπορικές αλυσίδες; Θα ήταν πολύ δύσκολο. Για αυτό και προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους μικρούς παραγωγούς. Περίπου το 80% των προϊόντων στα καταστήματά μας παράγονται στη Βουλγαρία. Έχουμε διαπραγματευτεί 20 νέα συμβόλαια με μικρούς ντόπιους παραγωγούς» δήλωσε ο διευθυντής μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Οι εμπορικές αλυσίδες έχουν ήδη αρχίσει τις διαφημιστικές εκστρατείες τους για τα νέα προϊόντα. Διαφημιστικά σποτ στην τηλεόραση, φυλλάδια, νέα σλόγκαν, οι εταιρείες προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Πολλές στηρίζουν την ιδέα της μακροπρόθεσμης στήριξης σε μικρές προμηθευτικές αλυσίδες.
Οι ντόπιοι αγρότες καλωσορίζουν τα μέτρα ως μια νέα πνοή, ειδικά σε τομείς που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Ο δημοσιογράφος του euronews μεταδίδει: «Για τους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών στη Βουλγαρία, κάθε είδους μέτρα είναι ευπρόσδεκτα καθώς ο κλάδος τους βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης δεν υπάρχει τρόπος να ανταγωνιστεί ή να μπλοκάρει τις εισαγωγές από την Ευρώπη».
Η κατανομή των προϊόντων είναι διαφορετική όμως οι εισαγωγές υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο ένα τρίτο όλων των πωλήσεων το 2019 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο Κρασίμιρ Κούμτσεβ είναι από τους πιο παλιούς στις επιχειρήσεις με φρούτα και λαχανικά, έχοντας αρχίσει από την κομμουνιστική εποχή. Τώρα ανήκει στην διαπραγματευτική ομάδα που επιχειρεί να οριστικοποιήσει τα νέα μέτρα. Πάνω από όλα εκφράζει τη λύπη του για τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην ΕΕ.
«Οι παραγωγοί μήλων στην Πολωνία έχουν 25 λεπτά επίδομα από την Ευρώπη και αλλά 25 λεπτά από το κράτος. Αυτό είναι 50 λεπτά. Εγώ μόνο στο όνειρό μου θα μπορούσα να δω αυτά τα χρήματα. Στη Βουλγαρία παίρνουμε ενάμισι λεπτό το μισό κιλό. Είναι 33 λεπτά διαφορά. Έτσι είναι η αλληλεγγύη; Αυτός είναι ο ανταγωνισμός για τον οποίο μιλάνε όλοι; Από αυτήν την άποψη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα έπρεπε να είναι σε ολόκληρη τη Βουλγαρία. Αν θέλουν μια πραγματική ελεύθερη αγορά, πρέπει να είναι ίσοι οι κανόνες ανταγωνισμού σε ότι φορά τις επιδοτήσεις. Θα το πω ξανά: καταργήστε τις επιδοτήσεις στην ΕΕ».
Οι παραγωγοί μήλων στη Βουλγαρία έχουν επίσης πληγεί από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία. Από το 2014, οι εθνικές αγορές έχουν κατακλυστεί με ευρωπαϊκά προϊόντα που προορίζονταν για τη Ρωσία και δεν μπορούσαν να παραδοθούν. Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα προστατευτικά μέτρα μπορεί να αποσταθεροποιήσουν επιπλέον τις οικονομίες δίνοντας στη Σόφια ένα μήνα προθεσμία να βρει λύση.