Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (27 Μαΐου) θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για να βοηθήσει την οικονομία της ΕΕ να ανακάμψει από την πτώση του κορανοϊού της με ένα συνδυασμό επιχορηγήσεων, δανείων και εγγυήσεων άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά θα πρέπει να κερδίσει δύσπιστα κράτη μέλη.
Το παγκόσμιο ξέσπασμα της πανδημίας έχει ωθήσει την ΕΕ στη βαθύτερη ύφεση που έχει ποτέ, και η πρόταση της Επιτροπής θα αναμένεται να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται περισσότερο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, κέρδισε την κρίσιμη υποστήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας να συγκεντρώσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να αρχίσει να επιλύει το πρόβλημα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έριξε μια βόμβα την περασμένη εβδομάδα, εγκρίνοντας μια ιδέα που αντιστρέφει εν μέρει την έντονη αντίθεση του Βερολίνου στο κοινό δανεισμό από μέλη της ΕΕ.
Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τις χώρες και τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία COVID-19 να ανακάμψουν γρήγορα και να προστατεύσουν την ενιαία αγορά της ΕΕ των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη διάσπαση από διαφορετική οικονομική ανάπτυξη και επίπεδα πλούτου καθώς το μπλοκ των 27 εθνών αναδύεται από τη βαθύτερη ύφεσή του αναμενόταν φέτος.
Απαιτείται επειδή χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Πορτογαλία ή η Ισπανία, που έχουν μεγάλο χρέος και εξαρτώνται βαθιά από τον τουρισμό, θα δυσκολεύονται περισσότερο από τις πιο λιτές χώρες του Βορρά να ξαναρχίσουν τις οικονομίες τους μέσω δανεισμού.
Η αμφισβητούμενη καινοτομία του σχεδίου είναι η Επιτροπή να δανείζεται φθηνά στην αγορά έναντι της ασφάλειας του προϋπολογισμού της ΕΕ και στη συνέχεια να δίνει μερικά από τα δανεισμένα χρήματα, αντί να τα δανείζει, σε όσους το χρειάζονται περισσότερο.
Το πακέτο θα παρέχει επίσης δάνεια, αποπληρωμένα από κυβερνήσεις που τα παίρνουν, και εγγυήσεις που θα μπορούσαν να αντλήσουν πολλές φορές περισσότερα σε ιδιωτικά μετρητά μειώνοντας τον κίνδυνο διαφόρων επενδύσεων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις