Η παγκόσμια μονάδα παραγωγής ενέργειας καφέ Brazil βλέπει τις πωλήσεις στην Κίνα να ανεβαίνουν, με τους παραγωγούς της Κεντρικής Αμερικής να μην μπορούν να ανταγωνιστούν
Τον Οκτώβριο του 2018, ένα τροχόσπιτο με περισσότερους από 7.000 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική ξεκίνησε σε ένα επικίνδυνο ταξίδι με τα πόδια για να προσπαθήσει να διασχίσει το Μεξικό και τελικά να φτάσει στις ΗΠΑ.
Περίπου τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που προσπαθούν να μεταναστεύσουν σε μεγάλες ομάδες από το Μεξικό στις ΗΠΑ προέρχονται από την Ονδούρα, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ για άτομα που έφτασαν στην Τιχουάνα το φθινόπωρο του 2018. Από αυτούς που ερωτήθηκαν, το 28% είχε εργαστεί στη γεωργία.
Η Ονδούρα είναι ο έκτος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, αλλά τα τελευταία χρόνια ο κακός καιρός και το επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα οδήγησαν πολλούς αγρότες να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους και να φύγουν βόρεια. Μόνο το 2019, η χρήση γης για παραγωγή καφέ στην Ονδούρα μειώθηκε κατά 5% ή 19.000 εκτάρια.
Οι φάρμες καφέ στην Κεντρική Αμερική είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αποδόσεις και την κερδοφορία.
«Το Arabica [καφές] απαιτεί δροσερές θερμοκρασίες 18-21C και πολύ συγκεκριμένες ποσότητες βροχοπτώσεων, συνθήκες που βρίσκονται γενικά στα τροπικά υψίπεδα. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, περιοχές όπου ο καφές μπορεί να αυξηθεί γίνεται πιο περιορισμένος », σύμφωνα με τη Raina Lang από την Conservation International.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση 38% -89% στη γη που διατίθεται για καλλιέργεια καφέ στην Κεντρική Αμερική έως το 2050. Η πιθανή απώλεια για την Ονδούρα θα μπορούσε να είναι έως και 50%, λέει ο Lang.
Η κατάσταση είναι επίσης τρομερή στην Κολομβία, όπου ο απρόβλεπτος καιρός έχει οδηγήσει πολλούς από τους εκτιμώμενους 500.000 αγρότες των μικρών αγροτών στη χώρα. Μεταξύ 2018 και 2019, η Κολομβία έχασε σχεδόν 100.000 στρέμματα φυτειών καφέ, που αντιστοιχούν σε πάνω από το 4% του συνόλου της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Καλλιεργητών Καφέ (Fedecafé).
Οι βραζιλιάνικοι κόκκοι πλημμυρίζουν την αγορά
Εκτός από την κλιματική αλλαγή, οι μικροκαλλιεργητές καφέ σε όλη τη Λατινική Αμερική αντιμετωπίζουν μια σκληρή οικονομική κατάσταση που προκύπτει από την υπερπροσφορά και τις χαμηλές διεθνείς τιμές.
Το 2018, η Βραζιλία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής και εξαγωγών καφέ, παρήγαγε ρεκόρ 62 εκατομμύρια σακούλες. Αυτό αύξησε σημαντικά την παγκόσμια προσφορά και έστειλε τις διεθνείς τιμές αναφοράς στα χαμηλότερα επίπεδα τους σε 13 χρόνια. Πέρυσι το μερίδιο των παγκόσμιων εξαγωγών καφέ αυξήθηκε από 29% σε 32%. Αναμένεται να αυξηθεί ξανά το 2020.
Η συγκομιδή της Βραζιλίας το 2018 συνέπεσε επίσης με ένα αδύναμο νόμισμα, το οποίο υπονόμευε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα άλλων περιοχών.
Δραματικά χαμηλότερες τιμές σήμαινε ότι οι αγρότες της Κεντρικής Αμερικής δεν ήταν πλέον ικανοί να καλύψουν το κόστος τους, εκτιμώμενο ότι είναι 30% υψηλότερο από εκείνο της Βραζιλίας, επειδή οι δραστηριότητές τους είναι μικρότερες και επικεντρώνονται σε ποικιλίες υψηλής ποιότητας.