Ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών

Ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών θα συστήσει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Το Κέντρο θα ασχολείται με την είσπραξη των εισφορών για τους τέσσερις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς της χώρας, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Στόχος είναι ο περιορισμός της  εισφοροδιαφυγής (9 δισ. ευρώ περίπου) και η αποτελεσματική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών (15 δισ. ευρώ).

Το Κέντρο θα συσταθεί μετά από απαίτηση της τρόικας και βάσει των κατευθυντήριων αξόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έως το τέλος Μαρτίου.  

Το κέντρο θα ενοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις των ασφαλισμένων μέχρι 30/7, θα παρέχει ασφαλιστική ενημερότητα σε όσους εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από τις ρυθμίσεις και θα ενημερώνεται συνεχώς, όπως ο «Τειρεσίας», για του οφειλέτες που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση αθέτησης θα ενεργοποιούνται άμεσα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Όπως αναφέρει η “Express” το Κέντρο θα επεξεργάζεται και θα διαχειρίζεται:

- Την παροχή της ασφαλιστικής ενημερότητας προς το σύνολο των υπόχρεων και δικαιούχων ασφαλιστικής ενημερότητας. Υπενθυμίζεται ότι ασφαλιστική ενημερότητα λαμβάνουν όσοι καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους ή όσοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση την οποία και τηρούν ανελλιπώς και ανανεώνεται κάθε μήνα.
- Σε προκαθορισμένο χρόνο την ηλεκτρονική βάση και των τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων, αν ο υπόχρεος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων σε περίπτωση ρύθμισης είναι ενήμερος ή όχι.
- Την άσκηση αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες που δεν καταβάλλουν τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές τους εισφορές.
- Την ολοκληρωμένη λειτουργική δομή άμεσης τηλεφωνικής ενημέρωσης των υπόχρεων καταβολής εισφορών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ίδιους πόρους, ή αν αυτό είναι αδύνατο με την αγορά εξωτερικών υπηρεσιών.
- Την γνωστοποίηση χωρίς χρονική υστέρηση της κατάστασης υπόχρεων καταβολής ληξιπρόθεσμων εισφορών και οφειλών προς τις διευθύνσεις των ταμείων.
- Την ενημέρωση των ταμείων σε προκαθορισμένο χρόνο για κάθε περίπτωση οφειλέτη τους σε βάρος του οποίου ασκήθηκαν αναγκαστικά μέτρα.
- Πιστοποίηση για το σύνολο των οφειλετών που εκδηλώνει με αίτησή του για πρόθεση υπαγωγής στο υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με ειδική βαθμολογία, προκειμένου να ενταχθεί ή όχι στη ρύθμιση.
- Την ευθύνη άσκησης των προβλεπόμενων αναγκαστικών μέτρων και την νομική ευθύνη της εφαρμογής τους.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις