«Όχι» στην ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου

Ανάγοντας, την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ως ημέρα δράσης και διεκδίκησης καλύτερης ποιότητας ζωής για την εργατική και λαϊκή οικογένεια, το Εργατικό Κέντρο και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας έδωσαν χθες τη δική τους απάντηση υψώνοντας «τείχος αντίστασης στους σχεδιασμούς κυβερνήσεων και κεφαλαίου».

Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας εργαζόμενοι και αγρότες έστειλαν ηχηρό μήνυμα πως η συγκεκριμένη ημέρα είναι μία ακόμα αφορμή για να βγάλουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πολύτιμα συμπεράσματα.

«Είναι προκλητική υποκρισία, διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις, οργανισμοί και συμμαχίες να «οδύρονται» για τις περιβαλλοντικές καταστροφές και τους κινδύνους της βιοποικιλότητας, της άγριας πανίδας και χλωρίδας, της ληστρικής εκμετάλλευσης των τροπικών κυρίως δασών, της ερημοποίησης, των πλημμυρών, των ρύπων, των απορριμμάτων, για τις αλλαγές στις χρήσεις γης, κ.λπ., ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν τον αποκλειστικό παράγοντα καταστροφής του περιβάλλοντος και αξιοποιούν τις περιβαλλοντικές καταστροφές για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους», ήταν το κεντρικό συμπέρασμα των ομιλητών.

ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του το μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Αλέκος Λαχανάς, ο οποίος και αναφέρθηκε στην έλλειψη υδάτινων πόρων και στην ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, ως αποτέλεσμα της χρόνιας καθυστέρησης για την υλοποίηση έργων ζωτικής σημασίας, καθώς στην υποβάθμιση συνολικά του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Ζήτησε δε, την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου με τα αντίστοιχα έργα υποδομής, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για τον λαό, καθώς και την ολοκλήρωση των έργων στην Κάρλα και δημιουργία φράγματος στη Σκοπιά Φαρσάλων.

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ

Στην κεντρική του ομιλία ο αναπληρωτής γραμματέας του ΔΣ του ΕΚΝΛ κ. Δημήτρης Τζιμούλης επισήμανε πως η κινητοποίηση δεν αποτελεί μια επετειακή εκδήλωση αλλά μια κραυγή αγωνίας για όλες τις πλευρές που αφορούν αυτό το τόσο καθοριστικό ζήτημα για την ποιότητα της ζωή των εργαζομένων και του λαού.

Ο ίδιος αναφερόμενος στις φυσικές καταστροφές, στην εξάντληση των φυσικών πόρων, στα επικίνδυνα διατροφικά προϊόντα, στην καταστροφή οικοσυστημάτων στον πλανήτη και στη θαλάσσια ρύπανση, τόνισε πως είναι «μερικά από τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».

Εστιάζοντας στην ευρύτερη περιοχή, έκανε αναφορά στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ στον Βόλο και στην καύση πρόσφατα του καρκινογόνου ΠΕΤ – ΚΟΚ από τη Βιοκεράλ στην περιοχή του Συκουρίου για να τονίσει πως ακόμη και σήμερα «δεκάδες τόνοι αυτού του καύσιμου υλικού παραμένουν αποθηκευμένοι και κατά περιόδους αυτοαναφλέγονται, παράγοντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή» .

Άσκησε έντονη κριτική για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεσσαλίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που όπως τόνισε «προβλέπει τη δυνατότητα κατασκευής μονάδων επεξεργασίας χιλιάδων τόνων αποβλήτων από τους ΧΥΤΑ Βόλου, Λάρισας και Τρικάλων-Καρδίτσας, την παραγωγή SRF/RDF ως καύσιμη ύλη για βιομηχανίες. Κάτι που σημαίνει πολύ περισσότερες βιομηχανίες θα καίνε αυτά τα άκρως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον υλικά.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ

Ακολούθως αναφέρθηκε «στο τεράστιο οικολογικό έγκλημα, που συντελείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον Πηνειό ποταμό με την ευθύνη να βαρύνει -κυρίως- κάποιες βιομηχανίες, οι οποίες με τα λύματά τους καταστρέφουν κάθε πηγή ζωής σ’ αυτόν και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού, πατώντας πάνω στην προκλητική αδιαφορία των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης. Ανάλογα περιστατικά βγαίνουν συχνά και για άλλους μικρότερους ποταμούς της περιοχής μας όπως ο Τιτταρήσιος, Ο Ελασσονίτης κ.ά.».

Αναφερόμενος στον νέο «περιβαλλοντοκτόνο νόμο» που πρόσφατα έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, τόνισε πως δημιουργούνται νέα πεδία κερδοφορίας που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις