Οι περιβαλλοντικοί ενδιαφερόμενοι έχουν διαμαρτυρηθεί για την κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το ότι δεν τους κάλεσε να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τις γεωργικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας
Οι περιβαλλοντικοί ενδιαφερόμενοι έχουν διαμαρτυρηθεί για την κροατική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το ότι δεν τους κάλεσε να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τις γεωργικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε μια άτυπη σύνοδο των υπουργών γεωργίας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (8 Ιουνίου).
Ένας συνασπισμός περιβαλλοντικών ΜΚΟ, που περιλαμβάνει το WWF, το Greenpeace, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB) και το Birdlife, έστειλε επιστολή στην τρέχουσα Προεδρία της ΕΕ τον Απρίλιο ζητώντας να του επιτραπεί να παρέμβει στην άτυπη υπουργική σύνοδο της γεωργίας τη Δευτέρα.
Η συνάντηση προοριζόταν αρχικά να πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ και να συζητήσει την αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών, καθώς και τη δυνητική συμβολή τους στους στόχους και τους στόχους της μεταρρυθμισμένης ΚΑΠ.
Δεδομένου ότι οι υπουργοί δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στο Ζάγκρεμπ λόγω των περιορισμών του COVID-19, το άτυπο Συμβούλιο μετατράπηκε σε τηλεδιάσκεψη για να μοιραστεί τις πρώτες εντυπώσεις των κρατών μελών σχετικά με τις φιλόδοξες στρατηγικές της Επιτροπής για το Farm to Fork (F2F) και τη βιοποικιλότητα, που παρουσιάστηκε στις 20 Μαΐου μετά από αρκετές καθυστερήσεις.
Οι δύο στρατηγικές ενσωματώνονται στην περιβαλλοντική πολιτική ναυαρχίδας του μπλοκ, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και αποσκοπούν στο να καταστήσουν την ευρωπαϊκή παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων πιο βιώσιμη και να αντιστρέψουν την απώλεια βιοποικιλότητας.
Το αίτημα των ΜΚΟ είχε ως στόχο να ενισχύσει έναν προνομιακό διάλογο μεταξύ του Συμβουλίου και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που ξεκίνησε υπό τη φινλανδική προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2019, ο οποίος κάλεσε για πρώτη φορά μια ΜΚΟ να λάβει το λόγο στο υπουργικό τραπέζι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Εκείνη την εποχή, ήταν το EEB που παρουσίασε την άποψή του για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στο Ελσίνκι και ο πρόεδρος του, Jouni Nissinen, ενθάρρυνε τους υπουργούς να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους περιβαλλοντικούς ενδιαφερόμενους ακόμη και στο μέλλον.