Η αύξηση των ενοικίων κρατικής και δασικής γης προς τους γεωργούς αύξησε κατακόρυφα το κόστος παραγωγής, γεγονός που έχει καταστήσει ασύμφορη την εκμετάλλευσή τους.
Ως εκ τούτου οι γεωργοί ζητούν τη λήψη πολιτικής απόφασης που να απαλύνει το πρόβλημα, συνυπολογίζοντας τα έξοδα που έκαναν οι ίδιοι για να μετατρέψουν την άγονη γη σε καλλιεργήσιμη. Το ζήτημα απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, με τα μέλη της να ζητούν από την κυβέρνηση όπως προβεί σε ρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις αυξήσεις των ενοικίων.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως στην περιοχή Κοκκινοχωρίων, αφού τα ενοίκια ανήλθαν από 27 ευρώ το δεκάριο σε 40. Από την πλευρά του το Κτηματολόγιο υπολογίζει το ύψος των ενοικίων σύμφωνα με το αγοραίο ενοίκιο. Δηλαδή το ύψος ενοικίων της ιδιωτικής γης που υπάρχει στην περιοχή. Ωστόσο οι αγρότες, αυτό που ζητούν είναι να υπολογίζονται τα έξοδα που έκαναν οι ίδιοι για να αναβαθμίσουν τα χωράφια και να τα μετατρέψουν σε εύφορη γη.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι «υπάρχει σοβαρό ζήτημα με το ύψος των ενοικίων τα οποία έχουν καθοριστεί από το κράτος και περιλαμβάνουν σημαντικές αυξήσεις τις οποίες δεν μπορούν να αντέξουν οι γεωργοί». Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας και από το Κτηματολόγιο «να υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις που θα περιορίσουν τις αυξήσεις σε επίπεδα που να μπορούν να αντέξουν οι γεωργοί».
Επίσης υπέδειξε ότι «το ζητούμενο είναι να επιδειχθεί πολιτική βούληση από πλευράς της κυβέρνησης ώστε να στηρίξει το αίτημα των αγροτών για να μπορέσουν να παραμείνουν ζωντανοί και στη διαδικασία άσκησης της γεωργικής τους δραστηριότητας».
Δεν μπορούν να εργαστούν οι ψαράδες Λάρνακας
Η Επιτροπή συζήτησε και τα του αλιευτικού καταφυγίου Λάρνακας, τα οποία φαίνεται να μην επιλύονται αφού τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Α. Καυκαλιάς, «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και ανάγκη για εκβάθυνση του αλιευτικού καταφυγίου στη Λάρνακα, ένα πρόβλημα που χρονίζει», προσθέτοντας ότι «τα χρονοδιαγράμματα που είχαν καθοριστεί δεν τηρούνται με αποτέλεσμα οι ψαράδες να δηλώνουν ότι δεν μπορούν με τα δεδομένα, όπως είναι στο αλιευτικό καταφύγιο, να πάνε για ψάρεμα».
Σημείωσε ότι οι ψαράδες «έχουν πολλές ζημιές στις βάρκες τους λόγω αυτού του προβλήματος και κατ’ επέκταση έχουν και απώλεια εισοδήματος».
Είπε ακόμη ότι «έχουν τεθεί νέα χρονοδιαγράμματα από το Τμήμα Αλιείας και από το Τμήμα Δημοσίων Έργων» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή τη φορά θα προχωρήσουν στη σύναψη συμφωνίας στις 17 Ιουνίου για να γίνει η εκβάθυνση του ψαρολίμανου». «Και όλα αυτά, εν αναμονή της οριστικής λύσης που είναι η ετοιμασία μελέτης που θα επιλύει οριστικά το πρόβλημα», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις