Οι λεπτομέρειες εμφανίστηκαν τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο μιας «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» που ανακοινώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους που καλεί την ήπειρο να γίνει «ουδέτερη από το κλίμα» έως το 2050.
Η επιτροπή μιλά για «μετατροπή των κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων σε ευκαιρίες». Μιλά επίσης για «να κάνουμε τη μετάβαση δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς για όλους».
Θα έπρεπε να είχε προσθέσει τρεις λέξεις: «εκτός από τους αγρότες».
Αυτό συμβαίνει επειδή η Επιτροπή της ΕΕ μόλις κυκλοφόρησε τη στρατηγική της «Farm to Fork», η οποία είναι το γεωργικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ανακοινώνει μια σειρά από μη ρεαλιστικούς στόχους: Την επόμενη δεκαετία, οι αγρότες σαν εμένα υποτίθεται ότι θα μειώσουν τη χρήση των προϊόντων προστασίας των καλλιεργειών κατά το ήμισυ, θα μειώσουν την εφαρμογή λιπασμάτων κατά 20 τοις εκατό και θα μετατρέψουν το ένα τέταρτο του συνόλου των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε βιολογική παραγωγή.
Κανένα από αυτά, φυσικά, δεν υποτίθεται ότι διαταράσσει το δείπνο κανενός.
Οι Ευρωπαίοι είναι ευλογημένοι που ζουν σε μια καλά τροφοδοτούμενη κοινωνία. Έχουμε σταθερές κυβερνήσεις, αξιόπιστες υποδομές και προηγμένες οικονομίες. Έχουμε επίσης μερικά από τα καλύτερα χωράφια στον κόσμο, με καλό έδαφος και ισχυρές αποδόσεις, χρόνο με το χρόνο. Μέσω της εντατικής καλλιέργειας, επιτυγχάνουμε εξαιρετικά αποτελέσματα - και δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της πείνας και του υποσιτισμού που μαστίζουν τους λιγότερο τυχερούς ανθρώπους σε άλλες κοινωνίες.
Αυτό που προτείνει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ουσιαστικά μικρότερες συγκομιδές. Για τους καταναλωτές, αυτό θα οδηγήσει άμεσα σε ένα πράγμα: υψηλότερες τιμές. Το φαγητό θα κοστίσει περισσότερο.
Υπάρχει επίσης ένα βαθύτερο πρόβλημα. Πώς υποτίθεται ότι οι αγρότες ζουν όταν καλλιεργούμε λιγότερες καλλιέργειες και πουλάμε λιγότερα τρόφιμα; Η επιτροπή δεν εξετάζει ένα από τα πιο πιθανά αποτελέσματα της λανθασμένης προσέγγισής της στη γεωργία: Όταν οι αγρότες δεν μπορούν να αποκομίσουν κέρδη, θα εγκαταλείψουν τη γεωργία.
Εάν συμβεί αυτό, οι μικρότερες συγκομιδές θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο.
Αυτό αψηφά αυτό που λέει η επιτροπή είναι ο κύριος στόχος της, που είναι να καταστήσει «την οικονομία της ΕΕ βιώσιμη» Πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα χωρίς βιώσιμη οικονομία.
Επίσης θέτει το ερώτημα από πού θα προέρχονται τα τρόφιμα μας, εάν δεν προέρχονται από τις δικές μας εκμεταλλεύσεις. Θα μπορούσαμε πάντα να εισάγουμε περισσότερα τρόφιμα από άλλα μέρη. Το παγκόσμιο εμπόριο είναι ήδη ένα βασικό χαρακτηριστικό της παραγωγής τροφίμων. Πρέπει να ενθαρρύνουμε για περισσότερα.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα οδηγήσει σε κακή καλλιέργεια σε μέρη με λιγότερο παραγωγικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πλήρωση κοιλιών σε μια Ευρώπη που έχει λιγότερους αγρότες. Μπορεί ακόμη και να σώσει τη συνείδηση ακτιβιστών και γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες. Σίγουρα δεν θα βοηθήσει το κλίμα.
Στόχος μας πρέπει να είναι να καλλιεργούμε περισσότερα τρόφιμα σε λιγότερη γη. Ωστόσο, η σημερινή προσέγγιση της ΕΕ, με γνώμονα την ιδεολογία και όχι την επιστήμη, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη λιγότερων τροφίμων σε περισσότερη γη.
Τι είναι «πράσινο» τότε;
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις