Η γνωμοδότηση είναι η τελευταία σε μια σειρά επικαιροποιημένων αξιολογήσεων σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη σφαγή, μετά από παρόμοιες γνωμοδοτήσεις σχετικά με τα πουλερικά και τα κουνέλια, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αυτές οι επιστημονικές γνώμες θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συζητήσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων για να προσπαθήσουν να ευθυγραμμίσουν τις προσεγγίσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη σφαγή.
Η έκθεση εντόπισε συνολικά 30 κινδύνους για την καλή διαβίωση που συνδέονται συχνότερα με τη σφαγή χοίρων για παραγωγή τροφίμων, από την άφιξη και την εκφόρτωση χοίρων μέσω εκπληκτικής έως αιμορραγίας και θανάτωσης. Αυτά περιελάμβαναν θερμικό στρες, δίψα, παρατεταμένη πείνα και αναπνευστική δυσχέρεια.
Όπως και με την προηγούμενη γνωμοδότηση για τα πουλερικά, η πλειονότητα των κινδύνων - 29 από τους 30 που εντοπίστηκαν - βρέθηκε να είναι συνέπεια των αστοχιών του προσωπικού λόγω παραγόντων όπως η έλλειψη εκπαίδευσης και η κόπωση.
Ως εκ τούτου, η έκθεση υπογράμμισε την έλλειψη δεξιοτήτων ή / και κατάρτισης του προσωπικού που εργάζεται στη σφαγή ως «σοβαρό πρόβλημα πρόνοιας».
«Ακόμη και σε ένα καλά σχεδιασμένο και εξοπλισμένο σφαγείο, η εκπαίδευση του προσωπικού είναι ένα βασικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή κινδύνων και τον μετριασμό των επιπτώσεων στην ευημερία», αναφέρει η έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι όλο το προσωπικό πρέπει να εκπαιδευτεί να «θεωρεί τους χοίρους ως αισθανόμενα όντα, να έχει καλή κατανόηση ειδικής συμπεριφοράς για κάθε είδος και να ενεργεί ανάλογα κατά τη διάρκεια όλων των διαδικασιών ».
Οι κακοσχεδιασμένες και κατασκευασμένες εγκαταστάσεις βρέθηκαν επίσης να συμβάλλουν στη δημιουργία κινδύνων.
Η έκθεση υπογράμμισε επίσης το ζήτημα της χρήσης υψηλής συγκέντρωσης CO2 για αναισθητοποίηση, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν προληπτικά ή διορθωτικά μέτρα για τον πόνο, τον φόβο και την αναπνευστική δυσφορία που προκαλείται από την έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις CO2.
Το Eurogroup για τα Ζώα, μια ΜΚΟ που κάνει εκστρατεία για θέματα καλής διαβίωσης των ζώων, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η έκθεση της EFSA θα βοηθήσει να φωτίσει το προσκήνιο σε θέματα καλής διαβίωσης των χοίρων και ότι η τεχνική της αναισθητοποίησης θα καταργηθεί.
Η Marta Hugas, επικεφαλής επιστήμονας της EFSA, δήλωσε ότι «η ύπαρξη υψηλών προδιαγραφών καλής διαβίωσης των ζώων βελτιώνει την υγεία των ζώων και την ποιότητα των τροφίμων, μειώνει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Υγιή και καλά φροντισμένα ζώα είναι απαραίτητα για μια υγιή τροφική αλυσίδα.»
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις