Επίσκεψη στην «ΕΒΟΛ» Βόλου για τη στήριξη συμπράξεων με στόχο την προαγωγή του πρωτογενούς τομέα

Τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Βόλου «ΕΒΟΛ» επισκέφθηκε χθες, Πέμπτη 14 Μαρτίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης  συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Μόσχο Κορασίδη, στο πλαίσιο στήριξης νέων επενδυτικών προσπαθειών για την προαγωγή της πρωτογενούς παραγωγής. Παράλληλα, η «ΕΒΟΛ» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συμπράξεων, στην παραγωγική αλυσίδα.

Ο κ. Τσαυτάρης συμμετείχε σε σύσκεψη με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου και της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ κ. Νικήτα Πρίντζο, το Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, παραγωγούς της περιοχής και επιχειρηματίες.

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία Βόλου «ΕΒΟΛ», θα χρηματοδοτηθεί, μέσω του επενδυτικού προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της, κατασκευάζοντας μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος 2.500 τ.μ., συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δυνατότητα παραγωγής περίπου 100 τόνων το οκτάωρο. Παράλληλα, προχωρεί σε επέκταση του τομέα του γιαουρτιού και της τυροκόμησης.

Πρόσφατα η γαλακτοβιομηχανία προχώρησε σε συμφωνία με εκπροσώπους μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, με σκοπό την  παραγωγή και προώθηση δύο νέων γιαουρτιών παραδοσιακού τύπου. 

Τη σημασία του συνεταιρισμού και της σύμπραξης για μια γεωργία ποιότητας, εξήρε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος τόνισε ότι «στην ΕΑΣ Βόλου καταβάλλουν προσπάθειες να έχουν ένα πολύ πετυχημένο συνεταιρισμό. Και πρωτοπόρο και καινοτόμο. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι στη σύμπραξη που επιχειρείται, να πάει ο συνεταιρισμός στα προηγούμενα βήματα και οι  κτηνοτρόφοι κι οι κτηνοτροφικές μονάδες να γυρίσουν πίσω και να φροντίσουν από τώρα για την εξασφάλιση βιολογικών ζωοτροφών, όπως επίσης και να μπει ο συνεταιρισμός στα μεταποιητικά βήματα του γάλακτος και να επεκταθεί και με τη δική μας βοήθεια, με τη συμβολή του επενδυτικού προγράμματος του Υπουργείου, να επεκταθεί στην παραγωγή παραδοσιακής γιαούρτης. Να μπει σε αυτή τη σύμπραξη με τις αλυσίδες διακίνησης και τα σούπερ μάρκετ, όπως επίσης και τον τραπεζικό τομέα.. Αυτό για εμάς είναι μεγάλη προτεραιότητα και δείχνει έναν δρόμο. Είναι  οι επιμέρους κρίκοι μιας παραγωγικής διαδικασίας από το σπόρο των ψυχανθών στις ζωοτροφές, μέχρι τέλος τον καταναλωτή ή ακόμη και τον τριτογενή τομέα, τον τουρισμό, τη διατροφή και τον τομέα των υπηρεσιών.
Πρέπει να δείξουμε ότι όλοι θα πάνε μαζί και όχι ενάντια ο ένας στον άλλον. Δηλαδή πρέπει να δούμε αυτή την αλυσίδα και η νέα ΚΑΠ υποστηρίζει τα προγράμματα της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς. Σε αυτή την αλυσίδα, αν ένας κρίκος σπάσει, δεν θα έχουν νόημα ούτε οι προηγούμενοι, ούτε οι επόμενοι.. Επομένως είναι προς το συμφέρον μας να πετύχουν όλοι μαζί».

Από την πλευρά του ο κ. Πρίντζος ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την επίσκεψη του και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος κυρίως σε θέματα ρευστότητας και του κόστους παραγωγής, ενώ αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που υπάρχει με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ΕΑΣ ο Υπουργός, κ. Τσαυτάρης συναντήθηκε με ομάδα ντοματοπαραγωγών, οι οποίοι του έθεσαν το θέμα της εξεύρεσης πρόσφορων συνεργειών με τη βιομηχανία για τη συνέχιση της παραγωγής. Επίσης ο κ. Τσαυτάρης τους πληροφόρησε για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών που κατέβαλλε το Υπουργείο για την αποπληρωμή της αξίας της παραγωγής τους που ολοκληρώθηκε χθες.

Τέλος, ο κ. Τσαυτάρης και ο κ. Κορασίδης ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια της γαλακτοβιομηχανίας, όπως και στην υπό ανέγερση σύγχρονη μονάδα παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος, που θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.
 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις