Εποχικά εργαζόμενοι: Εκτός τουρισμού και εκτός αποζημιώσεων ΠΣΕΑ

Ούτε στο πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) μπορούν να ενταχθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για τις ζημιές στις ελιές, αφού δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Αυτό πληροφορούνται το τελευταίο διάστημα, σε επικοινωνία τους με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό παραγωγοί ελαιολάδου, σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει οι ίδιοι στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιο Βοργιά, που μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες έκανε λόγο για έναν ακόμα μεγαλύτερο εφιάλτη των ανθρώπων αυτών, λόγω της γενικότερης κατάστασης!


Τόσο ως προς τις κρατικές αποζημιώσεις όσο και ως προς την εξασφάλιση οποιασδήποτε στήριξής τους από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Στέλιος Βοργιάς λέει στη “Νέα Κρήτη” ότι ο αγροτικός τομέας θα μπορούσε να είναι σημαντικό τους αποκούμπι μπροστά στο δράμα της ανεργίας, της ανασφάλειας και της ανέχειας που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κρήτης, ιδιαίτερα κατά τη φετινή περίοδο.

Αναλυτικότερα, ο κανονισμός κρατικών οικονομικών ενισχύσεων ορίζει πως αποζημιώσεις μέσα από αυτόν έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν οι παραγωγοί που ανήκουν στις εξής κατηγορίες:


Επαγγελματίας αγρότης: Ο ενήλικας κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης, ο οποίος έχει κύριο ταμείο ασφάλισης τον ΟΓΑ και συγχρόνως λαμβάνει τουλάχιστον το 50% του ατομικού του εισοδήματος από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα ή ο εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίας αγρότης, τούτου αποδεικνυόμενου με την υποβολή της σχετικής βεβαίωσης.


Νέος αγρότης (κατά τις διατάξεις του Καν. 1698/2005, όπως ισχύει κάθε φορά): Εφόσον η ένταξή του έγινε πριν την επέλευση του ζημιογόνου αιτίου, τούτου αποδεικνυόμενου με την υποβολή της σχετικής απόφασης ένταξης.


Γεωργός όχι κατά κύρια απασχόληση: Ο ενήλικας που ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα είναι κάτοχος γεωργικής εκμετάλλευσης, ασκεί γεωργική δραστηριότητα και το ατομικό του εξωαγροτικό εισόδημα είναι μικρότερο από το 1/2 του Εισοδήματος Αναφοράς.

Έτσι, όπως μας μετέφερε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που επικοινώνησαν μαζί του τού μετέφεραν τον αποκλεισμό τους από το δικαίωμα να διεκδικήσουν να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ για ζημιές που υπέστησαν οι ελιές τους από τις κακές καιρικές συνθήκες, επειδή δεν ανήκουν σε καμία από τις προαναφερθείσες κατηγορίες.

«Θα ήταν σημαντική διέξοδος»

«Αν λάβουμε υπόψη μας ότι στην Κρήτη το 70% της παραγωγής ελαιολάδου παράγεται από ετεροεπαγγελματίες, καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει από τη στιγμή που τα ΠΣΕΑ τούς αφήνουν εκτός. Αποζημιώνονται μέσα από τα ΠΣΕΑ μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Άρα και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που παράγουν λάδι μένουν κι εκείνοι εκτός. Έχει προηγηθεί και μια κακή χρονιά όχι μόνο στο λάδι της περυσινής παραγωγής αλλά και στα αμπελουργικά προϊόντα. Και πραγματικά πολύ φοβόμαστε ότι από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και μετά θα ξεσπάσει κοινωνική έκρηξη στο νησί μας. Οι άνθρωποι αυτοί δε θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες», δήλωσε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.


Και συνεχίζει λέγοντας ότι «ο αγροτικός τομέας θα μπορούσε να προσφέρει στους ανθρώπους αυτούς μεγάλη βοήθεια. Αντιθέτως, σήμερα καλούνται με... 534 ευρώ να βγάλουν όλη τη χρονιά. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα»...


Στο σημείο αυτό, ο Στέλιος Βοργιάς υπενθυμίζει την οργή και αγανάκτηση που έχει προκαλέσει η νέα διευκρινιστική εγκύκλιος (ΚΥΑ 13/6/2020, ΦΕΚ ΑΦ 2268), που εκδόθηκε αναφορικά με τους εργαζόμενους στην εστίαση και τα ξενοδοχεία, η οποία όχι μόνο δεν ξεκαθαρίζει τις ασάφειες του Νόμου από 31/5/2020, αλλά δημιουργεί νέα ερωτήματα και αναστάτωση στα λογιστήρια των παραπάνω επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΚΗ, «για άλλη μια φορά το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” του υπουργείου Εργασίας δεν είναι έτοιμο να υποστηρίξει την αναδρομική ισχύ των καταχωρίσεων δημιουργώντας συνθήκες για την καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας, ενώ δεν τηρούνται οι ΣΣΕ όσο αφορά την υποχρεωτικότητα, τις ημερομηνίες επαναπρόσληψης και τις αποζημιώσεις.
Την ίδια στιγμή πετιούνται εκτός πλαισίου στήριξης χιλιάδες εργαζόμενοι, που παρότι είναι εποχικοί δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης»...

Η ύπαιθρος χρειάζεται εργατικά χέρια

Πάντως, ο Στέλιος Βοργιάς, παρά τα προβλήματα αυτά, τονίζει ότι τόσο μέσα από τον τρυγητό που έρχεται στο προσεχές διάστημα, όσο και μέσα από τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου θα απορροφηθούν πολλά εργατικά χέρια στην ύπαιθρο μέσα από αυτούς τους πληττόμενους κλάδους εργαζομένων, κάτι για το οποίο το ΕΚΗ θα συνεργαστεί και πάλι με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και θα δώσει τις δικές του μάχες.
«Αλλά το θέμα είναι βέβαια να πάει καλά η χρονιά. Μην έχουμε την κακή χρονιά την περυσινή. Και να υπάρχει μια ενδιάμεση λύση μεταξύ εργαζομένων και παραγωγών, που να μπορούν και οι δύο να κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς πάντα βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση και θα βοηθήσουμε και φέτος σε συνεργασία με την Ένωση Ηρακλείου», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις