Το στοίχημα της διάσωσης της τουριστικής σεζόν. Έλλειψη συντονισμού για μία ακόμη φορά στα σενάρια ανασχηματισμού.
νοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας και ειδικά των επιχειρήσεων αφήνει η κυβέρνηση. Το θέμα έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη στις συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο και βούληση του πρωθυπουργού είναι, αναλόγως με τις διαμορφωθείσες συνθήκες αλλά και τις δημοσιονομικές αντοχές, να δοθεί νέα «χείρα βοηθείας» προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζομένους.
«Τα μέτρα λαμβάνονται σταδιακά και έχουμε ακόμα εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη», επανέλαβε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού για μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες, καθώς και μείωση της προκαταβολής φόρου, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Η διαδικασία για τη στήριξη της οικονομίας είναι δυναμική και όχι στατική, σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση «αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς, συνομιλεί με τον κόσμο της εργασίας και επανεξετάζει διαρκώς τις ανάγκες που προκύπτουν και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται».
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες, προανήγγειλε επιπλέον βοήθεια: «Είμαστε εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων παραγωγής πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ειδικά η διάσωση της τουριστικής σεζόν είναι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, στην Κω θα υπογράφεται στρατηγική συμφωνία για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τους επικεφαλής του Ομίλου TUI, ενός από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους της χώρας.
«Χωρίς συντονισμό»
Στην αναπτυξιακή ώθηση που επιθυμεί η κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία μπορεί να συμβάλει και σειρά νομοσχεδίων τα οποία έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή και που, σύμφωνα με συνομιλητή του πρωθυπουργού, «καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξεπεράσει τις αναμφίβολα δύσκολες συνέπειες της πανδημίας και να κινηθεί με ταχείς ρυθμούς προς την επιστροφή στην κανονικότητα».
Μεταξύ άλλων, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συζητηθούν η υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας, νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών σε φορολογικό επίπεδο και όχι μόνο, η κύρωση των Επιμέρους Συμβάσεων Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας,, ενώ θα υπάρξει εισήγηση από τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσο, σχετικά με την αναθεώρηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης και τις προγραμματικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου 2020-2021.
Στην κυβέρνηση πάντως εξακολουθούν να διαχειρίζονται χωρίς συντονισμό το θέμα του ανασχηματισμού. Για μία ακόμη φορά, υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ δύο κορυφαίων υπουργών, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος επανέφερε το θέμα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα μετά την 1η Ιουλίου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος επαναλάμβανε πως «δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού». Αλλαγές, όπως έχει προαναγγείλει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτό, εδώ και αρκετό διάστημα βασικό θέμα στην δημόσια ατζέντα είναι οι «διορθωτικές κινήσεις», όπως τις έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός. Γεγονός που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δεν έχει να προσδώσει κάτι θετικό στην κυβέρνηση. Μάλλον το αντίθετο…