Οι αγρότες χρειάζονται πρόσβαση στα πιο πρόσφατα εργαλεία και τεχνολογίες για να τους επιτρέψουν να επιτύχουν στόχους λιπασμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ και να πάρουν μια σαφή εικόνα του τι συμβαίνει στο έδαφος, τόνισαν οι ενδιαφερόμενοι κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου συνεδρίου της EURACTIV.
Στόχοι σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση των λιπασμάτων, όπως περιγράφεται στη νέα πολιτική τροφίμων της ΕΕ, τη στρατηγική Farm to Fork, καθορίζει έναν στόχο μείωσης των απώλειας θρεπτικών ουσιών κατά 50% έως το 2030, ο οποίος αναφέρει ότι θα μειώσει τη χρήση λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 20%.
Αυτός ο στόχος βρίσκεται στο συνολικό επίπεδο της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει τώρα να μεταφραστεί σε εθνικό επίπεδο μέσω συγκεκριμένων στόχων ανά χώρα, οι οποίοι, σε συνδυασμό, θα πρέπει να προσθέσουν τη συνολική επιθυμητή μείωση σε ολόκληρο το μπλοκ.
Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που οι ενδιαφερόμενοι για τη γεωργία θεωρούν ότι θα αποτελέσουν πρόκληση, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά σε ολόκληρη την ΕΕ και ότι ο καθορισμός εθνικών γραμμών βάσης απαιτεί ακριβή, συγκρίσιμα δεδομένα και στενή παρακολούθηση για να είναι σε θέση να πει με ακρίβεια τι συμβαίνει επί τόπου.
Μιλώντας σε μια πρόσφατη εκδήλωση της EURACTIV για το μέλλον των θρεπτικών συστατικών, ο Pierre Bascou, διευθυντής της βιωσιμότητας και της εισοδηματικής στήριξης στη DG AGRI, τόνισε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση κάθε κράτους μέλους θα εξεταστεί προσεκτικά προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι διαφορές μεταξύ των χωρών από την άποψη της βασικής γραμμής ποσοστό, τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και την αγρονομική πραγματικότητα πριν από τον καθορισμό εθνικών στόχων σύμφωνα με τη φιλοδοξία της Επιτροπής.
Πιεσμένος για τον τρόπο με τον οποίο θα τεθούν αυτοί οι στόχοι, ο Μπάσκου είπε ότι η «ισορροπία ακαθάριστων θρεπτικών συστατικών» (GNB) θα χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό μιας γραμμής βάσης για κάθε χώρα και για την παρακολούθηση της προόδου τους έως το 2030.
Το GNB υπολογίζεται ως η ισορροπία μεταξύ εισροών και εκροών θρεπτικών ουσιών στο γεωργικό έδαφος.
Παρέχει μια εικόνα για τους δεσμούς μεταξύ της χρήσης γεωργικών θρεπτικών συστατικών, των απωλειών τους στο περιβάλλον και της αειφόρου χρήσης των εδαφικών θρεπτικών πόρων, βοηθώντας στον εντοπισμό των παραγόντων που καθορίζουν το πλεόνασμα ή το έλλειμμα των θρεπτικών συστατικών και τις τάσεις με την πάροδο του χρόνου.
Ο Bascou επιβεβαίωσε ότι οι γραμμές βάσης θα καθοριστούν χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 2017 ως το πιο πρόσφατο έτος από το οποίο υπάρχουν πραγματικές πληροφορίες για το θέμα.
Τόνισε ότι πρόκειται για ένα ισχυρό και σταθερό σύστημα μετρήσεων εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Μια αναφορά μεταδεδομένων αναφοράς για το GNB από την Eurostat επισημαίνει ότι ο δείκτης προσφέρει γενικά καλή συγκρισιμότητα εντός των χωρών με την πάροδο του χρόνου, αν και προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρχουν μεγάλες περιφερειακές παραλλαγές και ότι τα περιφερειακά στοιχεία πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή.
Η έκθεση προσθέτει επίσης ότι το GNB ενδέχεται σε όλες τις περιπτώσεις να μην αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες της χώρας.
Ψηφιοποίηση «βασικός παράγοντας» για τους αγρότες
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι τόνισαν ότι οι αγρότες χρειάζονται πρόσβαση στα πιο πρόσφατα ψηφιακά εργαλεία για να τους επιτρέψουν να χαρτογραφούν και να παρακολουθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη χρήση τους σε επίπεδο εκμετάλλευσης.
Ο Jacob Hansen, Γενικός Διευθυντής της Fertilizers Europe, τόνισε ότι «δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που δεν μπορείς να μετρήσεις».
Απευθυνόμενος στην Επιτροπή της ΕΕ, είπε ότι πιστεύει ότι είναι «πολύ σημαντικό να βρουν μια ιδέα για το πώς μπορούμε να μετρήσουμε τα επιτεύγματα» προκειμένου να επιτύχουμε τον «φιλόδοξο» στόχο.
Ο Hansen πρόσθεσε ότι παρόλο που είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί το GNB ως εργαλείο μέτρησης, οι αγρότες πρέπει να είναι σε θέση να δουν αποτελέσματα για τον εαυτό τους.
Τονίζοντας τη σημασία των δεδομένων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να εμπλέξουμε την αγροτική κοινότητα σε αυτό, επειδή η αλλαγή συμβαίνει επιτόπου», προσθέτοντας ότι εάν οι αγρότες μπορούν να συγκρίνουν άμεσα την κατάστασή τους με τους γείτονές τους, αυτό μπορεί να βοηθήσει δημιουργήστε έναν «κύκλο θετικής βελτίωσης».
Τόνισε ότι υπάρχει πληθώρα πρακτικών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες για να το επιτύχουν.
«Δεν πρόκειται μόνο για νέα μηχανήματα και δορυφόρους», είπε, επισημαίνοντας μια σειρά από μικρότερα εργαλεία, όπως εργαλεία σχεδιασμού θρεπτικών συστατικών και εφαρμογές σε smartphone που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αγρότες για τη βελτιστοποίηση του συστήματός τους.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις