Ένεση ρευστότητας πάνω από 2,6 δισ. ευρώ περιμένει μέσα στον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών με την έλευση των πρώτων κεφαλαίων με «σφραγίδα» Ε.Ε.
Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ κοινοτικών πόρων για τη χρηματοδότηση των μέτρων που έχει ενεργοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.
Τα μέτρα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ευρεία χρήση και τα κεφάλαια του λεγόμενου «μαξιλαριού» το οποίο ανατροφοδοτείται από τις εκδόσεις ομολόγων και την αύξηση του όγκου των εντόκων γραμματίων.
Τα κεφάλαια τα οποία αναμένονται μέσα στον Ιούλιο προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους (πάνω από 2 δισ. ευρώ) από το ΕΣΠΑ το οποίο ανακατευθύνεται από την Ε.Ε σε μέτρα Covid. Συμπληρώνονται και από τις πετυχημένες «εξετάσεις» της Ελλάδας στο πλαίσιο της έκτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που άνοιξε το δρόμο για «δόση» 748 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 644 εκατ. ευρώ είναι τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα.
Με τα ταμειακά διαθέσιμα να παίρνουν μια ακόμα «ανάσα», οι χειρισμοί της κυβέρνησης τον Ιούλιο διευκολύνονται σημαντικά, καθώς την ίδια ώρα τα έσοδα του προϋπολογισμού δέχονται καταλυτικό πλήγμα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, η εικόνα των εισπράξεων από τον τουρισμό ήταν αποκαρδιωτική με τα φορολογικά έσοδα από αυτή την πηγή να υπολείπονται του 5% των αντίστοιχων περυσινών εισπράξεων. Το «ταμείο» θα γίνει τις επόμενες ημέρες και οι ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα Ιουλίου αν και αρμόδιες πηγές συνεχίζουν να εκτιμούν πως «τα χειρότερα» αποτυπώθηκαν στις επιδόσεις του Μαΐου (-33,5% στα φορολογικά έσοδα).
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει νέα δέσμη μέτρων μέσα στον μήνα, εστιάζοντας αυτή τη φορά περισσότερο στον τουρισμό, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις. Μέσα στον μήνα αναμένονται πληρωμές για τον δεύτερο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής (περίπου 100.000 δικαιούχοι με ενισχύσεις 1 δισ. ευρώ), αλλά και ανακοινώσεις αναφορικά με την εφάπαξ μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις με σημαντική πτώση τζίρου (μηδενική προκαταβολή στην περίπτωση ζημιών).
Παράλληλα δρομολογούνται ένας νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση τα στοιχεία τζίρου Ιουνίου και Ιουλίου, αλλά και διορθωτικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» το οποίο αποδεικνύεται κατώτερο των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί προσελκύοντας περιορισμένο πλήθος εργοδοτών.
Όπως προκύπτει από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα το λίφτινγκ στη «Συν-Εργασία» θα μπορούσε να γίνει είτε με επέκταση του χρονικού διαστήματος που το πρόγραμμα θα καλύπτει τους εργαζόμενους είτε με μεγαλύτερο κίνητρο ασφαλιστικών εισφορών, επιδότησης δηλαδή από το κράτος.