Σκρέκας: Προς τέλη Αυγούστου η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων
Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων

Η ανθεκτικότητα που έδειξε ο πρωτογενής τομέας στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, μίλησαν οι συμμετέχοντες του διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον γεωργικό τομέα.


Κατά τη διάρκεια της ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυήσεων αναμένεται να γίνει έως τα τέλη Αυγούστου.

Όπως σημείωσε ο αρχικός προγραμματισμός για ενεργοποίηση αυτού του χρηματοδοτικού εργαλείου για τον πρωτογενή τομέα ήταν να γίνει τον Ιούλιο, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε όλο τον πλανήτη, καθυστέρησε την όλη διαδικασία.

Παράλληλα, ο αρμόδιος υπουργός μίλησε για την ανάγκη χρηματοδότησης του πρωτογενούς τομέα σημειώνοντας πως «η κυβέρνησή μας έχει αναπτύξει μέχρι τώρα παραγωγική συνεργασία με την ΕΤΕπ».

Μεταξύ άλλων «πρωταρχικός στόχος είναι να παραμείνουν οι νέοι στα χωράφια καθώς η μέση ηλικία των ανθρώπων που απασχολούνται στο πρωτογενή τομέα ολοένα και αυξάνει». «Στην Ελλάδα» είπε ο κ. Σκρέκας «πάνω από το 30% αυτών που εργάζονται στη γεωργία είναι άνω των 64 ετών ενώ μόλις το 5% κάτω των 35 ετών καθώς δεν πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν ένα βιώσιμο εισόδημα».

Ο κ. Σκρέκας έθεσε επίσης το ερώτημα «Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τη συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν» αλλά και «πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία, ενώ την ίδια στιγμή να παράγουμε νέα, καλύτερης ποιότητας προϊόντα, σε μεγαλύτερες ποσότητες για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρώπης για το 2030;».

Για να απαντήσεις πως «για να επιτευχθούν όλοι οι παραπάνω στόχοι χρειάζεται χρηματοδότηση».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Αντριου Μακντάουελ κατά την ομιλία του υπογράμμισε πως «η γεωργία και η βιοοικονομία βρίσκονται στις πρώτες προτεραιότητες της ΕΤΕπ».

Πρόσθεσε πως κατά τα προηγούμενα χρόνια έγιναν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων "έριξε" στην ευρωπαϊκή αγορά περί τα 23 δισ. ευρώ» δήλωσε και συμπλήρωσε πως «η γεωργία απορρόφησε το 6% το 2013» ενώ την τελευταία τετραετία το ποσοστό αυτό ανέρχεται πλέον σε 9%.

Αναφερόμενος στους νέους γεωργούς ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ υπογράμμισε πως «χρειάζονται στήριξη» καθώς και οι επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που όπως είπε μεταξύ άλλων θα αναπτύξουν νέες ποικιλίες σπόρων οι οποίες «θα έχουν ως παράδειγμα μεγαλύτερη αντοχή στην κλιματική αλλαγή, αυξάνοντας παράλληλα και την παραγωγικότητά τους».

Μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού ο κ. Μακντάουελ ανέφερε πως «παρουσιάστηκαν μεγάλες προκλήσεις και πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να δημιουργηθούν νέες πρωτοβουλίες». «Για παράδειγμα» σημείωσε «το πρόγραμμα της ΕΤΕπ για τη γεωργία και τη βιοοικονομία συνήθως εστιάζει μόνο στις επενδύσεις αλλά λόγω των νέων περιστάσεων, τα κριτήρια προσωρινά γίνονται πιο ευέλικτα προκειμένου να δοθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις