Τα διάφορα «τερτίπια» με τις κοινοτικές επιδοτήσεις καλά κρατούν. Δεκάδες αγρότες στα Κύθηρα διαπίστωσαν ότι είχαν νοικιάσει «εν αγνοία τους» αγροτικά ακίνητα δικής τους ιδιοκτησίας σε κτηνοτρόφους από το Ηράκλειο Κρήτης. Στόχος των τελευταίων, όπως όλα δείχνουν, να εισπράξουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για ανύπαρκτες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυθηραϊκά», δεν είναι η πρώτη φορά που τα Κύθηρα «χρησιμοποιούνται» με αυτό τον τρόπο.
Το δημοσίευμα στα «Κυθηραϊκά» αναφέρει:
Οι απάτες με τις κοινοτικές επιδοτήσεις δεν έχουν τέλος και φαίνεται ότι όλοι οι απατεώνες επέλεξαν τα Κύθηρα ως πεδίο δράσης. Τον περασμένο Δεκέμβριο αναδημοσιεύσαμε στοιχεία του ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα», σύμφωνα με το οποίο κτηνοτρόφοι από την Αιτωλοακαρνανία είχαν στήσει μεγάλη κομπίνα για να εισπράξουν επιδοτήσεις για (δήθεν) χρήση βοσκοτόπων στα Κύθηρα 15.000στρ., τα οποία (υποτίθεται) ανήκαν σε Μονή του Αιγίου, οι υπογραφές του Ηγουμένου της οποίας είχαν πλαστογραφηθεί, ενώ στην απάτη είχαν συνεργασθεί και συνεταιρισμοί της περιοχής με βεβαίωση γνησιότητος υπογραφών. Εμείς τότε είχαμε υποθέσει ότι όλη η κομπίνα στήθηκε εκτός Κυθήρων και δεν φαινόταν ανάμειξη ανθρώπων από τα Κύθηρα. Τώρα η όλη υπόθεση έχει ανατεθεί σε εισαγγελέα και αναμένεται η άσκηση διώξεων, καθώς ο αρμόδιος οργανισμός καταβολής των επιδοτήσεων ΟΚΕΠΕΠΕ υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά. Είναι γνωστό ότι και στο νησί έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά δηλώσεων ξένων ιδιοκτησιών κυρίως βοσκοτόπων, αλλά εντοπίστηκαν γρήγορα, δικαιολογήθηκαν ως «λάθη» και δεν είναι γνωστό αν δόθηκε συνέχεια.
Το μήνα που πέρασε είχαμε νέο «κρούσμα». Ύστερα από ενημέρωση των τοπικών συνεταιρισμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαπιστώθηκε ότι μερικές δεκάδες Κυθήριοι είχαν ενοικιάσει, εν αγνοία τους φυσικά, αγροτικά ακίνητα ιδιοκτησίας τους σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές(!) από το …Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίοι και θα εισέπρατταν ασφαλώς τις επιδοτήσεις για ανύπαρκτες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Η μέθοδος εδώ ήταν διαφορετική και φαίνεται να εκμεταλλευόταν το σύστημα δηλώσεων. Συγκεκριμένα, για να δηλώσει κάποιος μία έκταση ως βοσκότοπο ή άλλη επιδοτούμενη περίπτωση, «ανιχνεύει» το στόχο του φροντίζοντας να επισημάνει εκτάσεις που δεν δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες τους (στα Κύθηρα τέτοιες είναι χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αλλά και βοσκοτόπων) και τον δεσμεύει. Στη συνέχεια παρακολουθεί αν αργότερα την επισημάνει κάποιος άλλος (συνήθως ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή άλλος διεκδικητής-απατεώνας) και στην περίπτωση που δεν εμφανισθεί επισημοποιεί τη δέσμευση λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Φυσικά, ένας κάτοικος της Κρήτης ή του Αγρινίου π.χ. δεν το κάνει αυτό για εκτάσεις της περιοχής του που είναι περιζήτητες και όλοι τις διεκδικούν, αλλά για απομακρυσμένες περιοχές με ελάχιστο ενδιαφέρον, όπως εν προκειμένω τα Κύθηρα. Φυσικά στη συνέχεια θα κληθεί να καταθέσει συμφωνητικά ενοικίασης, τα οποία απαιτούν βεβαιώσεις υπογραφών και άλλες διαδικασίες.
Η περίπτωση τώρα στα Κύθηρα εντοπίστηκε από ιδιοκτήτες που έκαναν ανίχνευση για να δηλώσουν καλλιέργειες κλπ ή έγιναν αποδέκτες της προσπάθειας σφετερισμού επιδοτήσεων έπειτα από ειδοποίηση των συνεταιρισμών και είδαν ότι κάποιοι πήγαιναν να βάλουν χέρι στις περιουσίες τους. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν εντοπισθεί περιπτώσεις αξιόλογων κτημάτων και ελαιοφύτων στις περιοχές, Μανιτοχώρι, Χώρα, Λειβάδι, Στραπόδι κλπ και η έρευνα συνεχίζεται, ενώ οι «χρυσοχέρηδες» αυτή τη φορά ήταν από το Ηράκλειο Κρήτης. Ποίες άλλες περιπτώσεις δεν έχουν εντοπισθεί είναι άγνωστον, ενώ οι ιδιοκτήτες είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Τα «Κυθηραϊκά» επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αν. Καθηγητή ΤΕΙ κ. Γρ. Βάρρα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως αρμόδιος κρατικός οργανισμός για την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, έχει ήδη αναθέσει στη νομική του υπηρεσία τη διερεύνηση της συγκεκριμένης απάτης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις