Ούτε ένα βήμα πίσω δεν θέλουν να κάνουν οι θεσμοί στην τρίτη κατά σειρά διορία (extension) που έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να εφαρμόσει τον νέο πτωχευτικό νόμο, χωρίς κανένα παραθυράκι για στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Σύμφωνα με Ανώτατο Αξιωματούχο της Κομισιόν, που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, η χώρα μας ζητάει τώρα και νέα παράταση, την τέταρτη κατά σειρά από τον περασμένο Μάρτιο, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή όπου «θεσμοί, κυβέρνηση και τράπεζες θα συμφωνούν στους όρους, αλλά και την εκτέλεση των πλειστηριασμών που εντάσσονται στον πτωχευτικό νόμο».
Όπως είχε δηλώσει από τον περασμένο μήνα στο Euro2day.gr αξιωματούχος της Κομισιόν, οι θεσμοί είχαν δώσει την τρίτη διορία, μέχρι το τέλος Ιουλίου ώστε:
- Να γεφυρώσουν τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ της κυβέρνησης και κάποιων τραπεζών για την νέα λειτουργία τους συστήματος απορρόφησης της πρώτης κατοικίας μετά από πτώχευση.
- Να αποφασιστεί ο τρόπος καταγραφής των πτωχεύσεων.
- Να αποφασιστεί ο τρόπος απάλειψης των χρεών.
- Να αποφασιστούν οι όροι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Οι εν λόγω πηγές ανέφεραν ότι αφού το θέμα «πέρασε» τόσο από τους θεσμούς, όσο και το EuroWorking Group, αναμένεται τώρα να υπάρξει νέος κύκλος πιέσεων και από τους υπουργούς οικονομίας της ευρωζώνης προς τον Έλληνα ομόλογό τους, έστω και αν το θέμα δεν είναι στην ατζέντα.
Το Eurogroup ζητά ξεκάθαρες λύσεις που δεν θα αφήνουν παραθυράκια για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και το έχει αποτυπώσει στο ανακοινωθέν του Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά το έχει ήδη κάνει αποδεκτό.
Με τους θεσμούς να αναμένεται να ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη κυβέρνηση από την Δευτέρα, η πίεση αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να γίνει ασφυκτική, ώστε οποιαδήποτε παράταση υπάρξει να είναι για τεχνικούς λόγους και να αφορά μόνο λίγες μέρες έως εβδομάδες.
Οι Θεσμοί, αναφέρουν οι πηγές, θεωρούν ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα κριτήριο που να προστατεύσει τους οικονομικά ευάλωτους από την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας και αμφιβάλλουν εάν η δημιουργία κρατικού φορέα που θα αγοράζει πρώτες κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών θα είναι γρήγορη και αποτελεσματική όπως απαιτούν οι συνθήκες.
Ο Ανώτατος Κοινοτικός Αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι πιέσεις θα υπάρξουν εκ νέου και για το θέμα των κόκκινων δανείων, που τόσο η Κομισιόν στις προβλέψεις της όσο και ο ESM στην έκθεση του Ιουνίου, το παρουσιάζουν ως το μεγάλο «αγκάθι» της ελληνικής οικονομίας.
«Παγίδα η πολιτική διαπραγμάτευση»
Ορισμένες ευρωπαϊκές πηγές εκτίμησαν μιλώντας στο Euro2day.gr, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί πολιτική διαπραγμάτευση για το θέμα του πτωχευτικού νόμου. Αυτό, εάν ευσταθεί, μπορεί να αποδειχθεί παγίδα, καθώς εάν συνδεθεί με υποχωρήσεις για την έτερη διαπραγμάτευση που τρέχει, το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί ενώπιων αποφάσεων για τα δημοσιονομικά που δεν θα συμφέρουν.
Δηλαδή: Οπως επανέλαβε χθες στην τηλεόραση του ΜEGA ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, η διαπραγμάτευση για τις δημοσιονομικές συνθήκες για το 2021, θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Όμως, υπενθυμίζουμε, ότι ο Βορράς θέλει να συνδέσει τους όρους του Πακέτου Ανάκαμψης με την αναπροσαρμογή και αυστηροποίηση της λεγόμενης «ρήτρας γενικής διαφυγής» από το 2021.
Τέτοια εξέλιξη δεν συμφέρει την Ελλάδα, η οποία, εξηγούν οι πηγές, πρέπει να κρατήσει τις δύο αυτές διαπραγματεύσεις ξεχωριστά. Και αυτό γιατί θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει καλύτερες δημοσιονομικές συνθήκες για το 2021, όταν υποβάλει τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες το draft του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι τότε αναμένονται και οι νέες Φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Οι ενδιάμεσες καλοκαιρινές έδειξαν σοβαρή αδυναμία στην πρόβλεψη και κοστολόγηση των συνεπειών από την Covid-19.
Όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος επίτροπος Π.Τζεντιλόνι, οι Φθινοπωρινές προβλέψεις, κατά μεγάλη πιθανότητα, θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Συνεπώς, είναι καλύτερο για τη χώρα μας να διαπραγματευθεί σε αυτό το πλαίσιο και να μην επιτρέψει την συζήτηση για το 2021 να μπει στο καλάθι της διαπραγμάτευσης για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως επιδιώκει ο Βορράς.
Η προεδρία του Eurogroup
Για τον κίνδυνο να επιστρέψει η ΕΕ απότομα σε δημοσιονομική «σύσφιξη» προειδοποίησε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Μ. Σεντένο μιλώντας στους FT. Το νέο προεδρείο θα κληθεί να γεφυρώσει τις αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ Βορρά και Νότου.
Γι αυτό τον λόγο, το ποιος θα είναι ο νέος/νέα πρόεδρος έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, καθώς τα επόμενα δυόμιση χρόνια έχουν μεγάλη πολιτική και οικονομική σημασία. Οι υποψήφιοι για την θέση είναι τρεις: H Ισπανίδα Ν. Καλβίνο, ο Λουξεμβουργιανός Π. Γκραμένια και ο Ιρλανδός Π. Ντόναχιου.
Ο κάθε υποψήφιος πλασάρεται με διαφορετικούς τρόπους. Ο Βορράς επιθυμεί την Ισπανίδα υπουργό Ν. Καλβίνο να αναλάβει την θέση. Όμως η Ισπανία ήδη κατέχει δύο υψηλά αξιώματα στην ΕΕ και την αντιπροεδρία στην ΕΚΤ (Λουις Ντε Γκιντος). Έτσι αποφασίστηκε να προωθηθεί η υποψηφιότητα της ως «άρωμα γυναίκας» με την δικαιολογία την αναλογία θέσεων μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ΕΕ.
Προωθείται μάλιστα το σλόγκαν ότι με την κ. Καλβίνο στο τιμόνι του Eurogroup, η ΕΕ θα κυβερνάται πλέον από γυναίκες: Την κ. Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ και την κ. Φον Ντερ Λέιεν στο τιμόνι της Κομισιόν.
Αυτό όμως είναι μια άλλη παγίδα που πρέπει να προσέξει η Ελλάδα. Γι’ αυτές τις θέσεις παίζει ρόλο μόνο η υπηκοότητα. Εάν κερδίσει η κ. Καλβίνο θα έχουμε μια Ισπανίδα για πρόεδρο του Eurogroup και υπενθυμίζουμε ότι η Μαδρίτη ανέκαθεν ψηφίζει ό,τι ψηφίζει η Γερμανία (σε όλα τα fora, από Eurogroup μέχρι και ΕΚΤ). Από το 2010 έως σήμερα, η Ισπανία ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ανεξαιρέτως κομματικού «χρώματος».
Η υποψηφιότητα του Ιρλανδού Π. Ντόναχιου επίσης συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες γιατί διαχειρίστηκε δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα για την χώρα του και είχε έτοιμο σχέδιο για πιθανόν άτακτο Brexit. Εάν η απόφαση παρθεί με την λογική των θέσεων, τότε ο κ. Ντόναχιου μπορεί να είναι ο νέος πρόεδρος καθώς η Ιρλανδία δεν έχει αυτή τη στιγμή αναλάβει υψηλά αξιώματα στην ΕΕ.
Για την Ελλάδα η υποψηφιότητα αυτή έχει και τα καλά της και τα κακά της. Ναι μεν η Ιρλανδία πέρασε από μνημόνιο, όμως βγήκε γρήγορα και χωρίς πολλά πάρε-δώσε με την τότε «τρόικα». Ο κ. Ντόναχιου πίεσε αρκετές φόρες την ελληνική πλευρά μέσα στα Eurogroup από το 2017, καθώς φέρεται να θεωρεί ότι οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις είναι μέρος της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας.
Η υποψηφιότητα του Λουξεμβουργιανού Π. Γκραμένια έχει την εξής «εκκεντρικότητα»: Ανήκει σε μια μικρή χώρα που κατείχε σημαντικές θέσεις όπως η προεδρία του Eurogroup από τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ 2005-2012, την προεδρία της Κομισιόν επίσης από τον κ. Γιούνκερ και την θέση του Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ από τον Υβ Μερς. Μάλιστα, οι θητείες του κ. Γιούνκερ και του κ. Μερς συνέτρεχαν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές γκρίνιες εντός της ΕΕ επειδή ένα μικρό Δουκάτο όπως το Λουξεμβούργο κατείχε δύο τόσο σημαντικές θέσεις. Από την άλλη, το Λουξεμβούργο διαμηνύει ότι ανέκαθεν μπορούσε να παίξει τον ρόλο του γεφυροποιού μεταξύ Βορρά και Νότου στην ΕΕ, δεν έχει δημοσιονομικές δεσμεύσεις και ως ανεξάρτητη χώρα δεν έχει «υποχρεώσεις».
Για την ιστορία, ο κ. Γκραμένια είναι φίλα προσκείμενος προς την Ελλάδα και σε πολλές κρίσιμες στιγμές του Eurogroup ψήφισε υπέρ της πιο χαλαρής στάσης υπέρ της χώρας μας.
Επισήμως η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα ξεκινήσει στις 4μμ ώρα Ελλάδος όμως οι ζυμώσεις και οι διμερείς – τριμερείς βιντεοκλίσεις θα ξεκινήσουν από το πρωί. Επιπλέον, όπως μαθαίνουμε, πριν την συνεδρίαση θα υπάρξουν βιντεοκλίσεις μεταξύ των υπουργών οικονομικών των ομάδων του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις